Sustav kanalizacije Maslenice i Rovanjske "težak" 79 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Potpunim pročišćavanjem otpadnih voda područje općine Jasenice upisat će se u ekološku kartu svijeta

Općina Jasenice u suradnji s Hrvatskim vodama nastavlja projekt izrade projektne dokumentacije sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Maslenica i sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Rovanjska.

- Ukupna vrijednost projekata je 1.867.088 kuna. Projekt je s realizacijom započeo 2008. godine, a do sada su izrađena idejna rješenje, a izvršitelj je tvrtka Hidroconsult d.o.o. za projektiranje i nadzor, Rijeka, kazao je načelnik Martin Baričević.

Naglasio je kako projektantska procijenjena vrijednost izgradnje od oko 79 milijuna kuna, predstavlja izazov kojemu općinski proračun nikako ne može samostalno doskočiti.

- Rješavanje pitanja kanalizacije je strateški projekt za budući razvoj općine. Jedino zaštitom okoliša i održivim razvojem općina Jasenice može ostati ugodnim mjestom za život njezinih građana, za bolju i prosperitetniju budućnost, navodi Baričević.

Naglašava kako s potpuno pročišćavanje otpadnih voda, čime će se velikim slovima upisati u ekološku kartu svijeta, znači vrhunsku kvalitetu mora i zraka, a turizam, marikultura, ribarske i druge grane gospodarstva imaju znatno bolje preduvjete za razvoj, a najveću korist imat će žitelji ovog podvelebitskog kraja.

- Općinske obale su omeđene zatvorenim obalama Novigradskog mora i Podvelebitskog kanala. Radi se o izuzetno osjetljivim biosustavima podmorja koji su kao takvi prepoznati i u ekološkoj mreži i Naturi 2000, stoga očekujemo da ćemo po ishođenju dozvola za gradnju izvor sufinanciranja izgradnje naći i u strukturnim fondovima Europske Unije, uvjeren je načelnik.

Kako su na našem području tri proizvodno-poslovne zone, u pripremi su veliki infrastrukturni projekti, CPT Sveto Brdo, očekujemo još snažniji razvoj turizma i izgradnju dodatnih smještajnih kapaciteta, zbog čega je nužno dugoročno osigurati zaštitu mora i podmorja, zaključio je Baričević.

 GENERAL GOTOVINA MEĐU LAUREATIMA

Program obilježavanja Dana općine Jasenice započinje večeras u 18 sati s kninskim književnikom Antom Nadomirom Tadićem Šutrom. Sutra u subotu 19. siječnja u 12 sati započinje mimohod limene glazbe Prosenik iz Zaboka kroz Maslenicu. Pola sata potom sveta misa se služi u crkvi Sv. Frane na velebitskom Podpragu. Vijenci se na mjesnom groblju u Rovanjskoj polažu u 13 sati.

Svečana sjednica Općinskog vijeća u općinskoj zgradi u Maslenici u subotu započinje u 14 sati - ovogodišnji općinski laureati su general Ante Gotovina, posthumno književnik Boris Maruna, nogometaši Luka Modrić i Dado Pršo, obitelj Zvonka i Julienne Bušić, Bojna ZZP Pleso te studentice Katarina Šarić i Anamarija Maruna.

U 16 sati započinje zabavno-glazbeni program, nastupaju: Zdenko Damjanović, HKUD Biloševica župa Rasno Široki Brijeg, KUD Dučec Maclin, Limena glazba Prosenik iz Zaboka i KUD Vila Velebita Jasenice. U nedjelju svečana misa u crkvi sv. Jeronima u Jasenicama započinje u 11 sati.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno