Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Invazija buha – kućni ljubimci najugroženiji

17.01.2014. 23:00
Invazija buha – kućni ljubimci najugroženiji


Iznimno topla i vlažna zima pogoduje brojnim nametnicima, osobito buhama koje napadaju životinje, pa zadaju brige i mnogim zadarskim vlasnicima kućnih ljubimaca.
Ovi sitni beskrilni paraziti, koji se hrane krvlju sisavaca i ptica razmnožili su se u ogromnom broju, a da se radi o pravoj invaziji buha potvrđuju i u zadarskoj Veterinarskoj stanici.
– Buhe predstavljaju pravu pošast jer im pogoduje toplo vrijeme i vlaga, pa nam se mnogi vlasnici pasa i mačaka obraćaju za pomoć, kaže dr. Petra Kovačić, veterinarka u Veterinarskoj stanici Zadar, navodeći kako su mnogi ljubimci postali alergični na buhe, te im je zbog napada ovih parazitskih insekata u nekim slučajevima potrebno i liječenje.
– Buhe na tijelu psa uzrokuju svrbež zbog čega se životinja, nastojeći otkloniti buhu, češe ili grize, što dovodi do stvaranja rana, otpadanja dlake, a može uzrokovati i alergijske reakcije. Životinja je nemirna i svakako joj treba pomoći da se oslobodi nametnika, kazuje dr. Kovačić, savjetujući vlasnicima kućnih ljubimaca da obavezno djeluju preventivno na način da svoje životinje zaštite prije napada buha, pri čemu se koriste razne ampule ili ogrlice. Ljubimce treba zaštititi prije odlaska u prirodu i ne čekati za to proljeće jer je i u ovim zimski danima potreban izniman oprez zbog masovne najezde buha.
Ovi su nametnici, navodi veterinarka Kovačić, razvili i rezistenciju odnosno otpornost na zaštitna sredstva, pa se događa da nekim psima više pogoduje jedan tip ampula, a drugima drugi, te ih valja povremeno mijenjati i pronaći pravu vrstu zaštite za svog ljubimca kako bi ga se najučinkovitije zaštitilo od buha.
Ovi paraziti rijetko grizu ljude. Naime, ukoliko je u blizini životinja, buha će za svog domaćina radije odabrati životinju, osim u iznimnim slučajevima ako se toliko rasprostrane po stanu i naprave svoja legla, primjerice, u tepihu.