Nijemci koji su na Viru samo htjeli proživjeti starost - deložirani

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
DELOŽIRANA OBITELJ ERNE SCHUMACHER
O ovom slučaju bit će obaviješteni svi koji izvan Hrvatske mogu donijeti rješenje koje treba biti u korist ove njemačke obitelji. Radi se o kršenju ljudskih prava obitelji Schumacher, ali i prava vlasništva koje je u uređenim europskim zemljama nepovredivo, govori Nada Landeka, tajnica Udruge Veronika Vera
Arif SITNICA
Obitelj Schumacher na hrvatskoj obali uspjela je proživjeti samo desetak godina

Njemački bračni par Erna i Ernst Schumacher još jedan su primjer kako to hrvatsko pravosuđe deložira one koji, nažalost, nisu na ti sa zakonima u čijoj se šumi teško snalaze i oni koji razumiju hrvatski jezik. Naivno, onako kako bi to činili u svojoj uređenoj Njemačkoj, ova je obitelj 2006. godine od Josipa Gržete za 47 tisuća eura kupila kuću od 50 kvadratnih metara na adresi Put Rosulja 100 u Viru.

Kupoprodajni ugovor je tada sklopljen, novac je isplaćen, ali u svemu ima jedna kvaka. Obitelj Schumacher je u međuvremenu platila legalizaciju, komunalnu naknadu, dobivala račune za vodu, struju i ostalo, nije uspjela provesti uknjižbu u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Zadru. Problem je u tome što se u međuvremenu njihov prodavatelj Gržeta uvalio u dugove, pa je kuća postala predmetom ovrhe i kako se moglo vidjeti jučer ujutro, apsurdne situacije u kojoj njemački državljani koji hrvatski jezik ne pričaju i ne razumiju od sudskog ovršitelja na lijepom našem materinjem jeziku dobivaju uputu da se moraju iseliti.

Kuća prodana za četvrtinu cijene

Rješenje o deložaciji po hitnom postupku je potvrdio i Županijski sud u Zadru. Sudskog tumača jučer nije bilo, već su joj samo bili nazočni prijatelji ove obitelji, Hrvati i Nijemci koji su ondje došli da bi im pružili podršku u nečemu što je za njih bila unaprijed izgubljena bitka. Nakon dvije dražbe kuća koja je procjenjena na 47 tisuća eura prodana je za manje od 10 tisuća eura Branimiru Petraviću iz Kutine, kojega je u stopu, kako smo kasnije saznali pratio njegov otac jer valjda ovaj i nije znao što je i kako kupio. Uz pomoć prijatelja Hrvata Erna Schumacher, jedna krhka žena koja je iznosila stvari iz kuće koja više nije njihova, potpuno nesvjesna svega što se događa oko nje, skupljala je dijelove života za koji je mislila kako će ga do njegovog kraja provesti na Viru.

- Mi smo imali različite odvjetnike, ali ništa nismo uspjeli riješiti. Moj hrvatski san je gotov, ne ljutim se na nikoga, ali da ću nešto ovako doživjeti od hrvatskog pravosuđa, to je grozno. Mislila sam da ću moći razgovarati s gospodinom Petravićem, ali on ne želi s nama pričati. Moja djeca su se bojala da ovdje i dalje dolazimo i to zbog pravosuđa i svega što nam se događalo u posljednje vrijeme, kazala je Erna Schumacher. Njemačko veleposlanstvo nije se uključivalo u ovaj slučaj jer se radi o rješenju pravnog sustava druge države ,pa pomoć od njih nisu mogli ni dobiti,

- Želim kupiti ovu kuću, a ovo se samo preko suda u Strasbourga može riješiti, kazao nam je Mario Vuko, jedan od prijatelja obitelji Schumacher koji je ondje došao kako bi se pokušao dogovoriti s novim vlasnikom kuće da mu proda kuću u kojoj su Schumacherovi htjeli proživjeti svoje umirovljeničke dane. Vuko je istaknuo kako Erna Schumacher tijekom cijelog razdoblja trajanja ovoga slučaja ništa nije znala, jer je vjerovala odvjetnicima koji su joj govorili kako će sve biti u redu, budući da je tu kuću kupila od Gržete. Posljednji pokušaj ove njemačke obitelji da odgode ovrhu bio je u utorak ujutro kada su se obratili predsjednici Općinskog suda Ani Mišlov, a koja je primila Ernu i to bez sudskog tumača. Naime, dok je predsjednica suda govorila na hrvatskom, Erna Schumacher je pričala na njemačkom jer hrvatski ne razumije i ne govori.

Ovrha stigla istog dana kada i uknjižba

Nada Landeka, tajnica Udruge Veronika Vera koja pomaže žrtvama hrvatskog pravosuđa htjela je pomoći u komunikaciji na Općinskom sudu, ali s druge strane nije bilo sluha i tako su se dvije osobe razgovarala svaka na svom jeziku što je, smatra Landeka, nevjerovatna situacija. Zanimljivo je kako je Ustavni sud Republike Hrvatske u jednom drugom slučaju 2012. godine donio rješenje kako se korespondencija između suda i stranke koja je njemački državljanin mora dostavljati na njegovom materinjem - njemačkom jeziku, ali to je bilo u vrijeme kada Hrvatska još uvijek nije bila članica Europske unije.

- Odvjetnik iz Zadra je ovoj obitelji trebao riješiti pitanje vlasništva, ali su grubo prevareni. Legalizirali su objekt i dobili rješenje o izvedenom stanju, a istog dana kad su predali dokumentaciju u Zemljišno-knjižni odjel Općinskog suda u Zadru zabilježena je ovrha protiv Josipa Gržete. U tom postupku je najprije bio pokrenut postupak na novčanim sredstvima Josipa Gržete, a nakon toga su mu ovršili nekretnine. Ovrhovoditelj koji je kupio kuću na dražbi za 10 tisuća eura pokrenuo je postupak ovrhe radi predaje u posjed protiv Josipa Gržete, ali je sutkinja Dubravka Novaković uputila dopis Petraviću kako mu posjed trebaju predati Schumacherovi, što do sada nigdje nisam zabilježila u sudskoj praksi. Gržeta je izjavio u prvom ovršnom postupku kako on nije vlasnik kuće, već da je to obitelj Schumacher i da se ne bi smjela provoditi ovrha na tuđoj nekretnini, ali je sutkinja Novaković to provela, naglasila je Landeka te dodala kako će o ovom slučaju biti obaviješteni svi koji izvan Hrvatske mogu donijeti rješenje koje za nju treba biti u korist ove njemačke obitelji, zaključila je Landela koja je kazala kako se radi o kršenju ljudskih prava obitelji Schumacher, ali i prava vlasništva koje je u uređenim europskim zemljama nepovredivo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)