Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

DRUGA FAZA Za uređenje dijela sukošanske obale pet milijuna kuna

18.01.2019. 19:00
DRUGA FAZA Za uređenje  dijela  sukošanske  obale pet  milijuna  kuna


Veliki dan u Sukošanu, napokon se ispunilo jedno od najvažnijih predizbornih obećanja, započeli su radovi na drugoj fazi  uređenja dijela obalnog pojasa prema UPU, od lokalne prometnice  L63108 do središnjeg gata, odnosno od mula u Miškovom jazu na Ruševcu do Rive.
– Vrijednost radova iznosi 5.000.000 kuna. Radi se o dužini obalnog  pojasa od oko 350 metara, između sjeveroistočnog ruba zahvata i mora  na jugozapadnom rubu, kazao je Ante Martinac, načelnik.


Rok do 15. lipnja
Investitor je Općina Sukošan koja se za ovaj značajan projekt kreditno  zadužila za pet milijuna kuna.
– Općina je financirala i prvu fazu uređenja obalnog pojasa od Sportskog centra do Ruševca. Međutim, za treću fazu, sanaciju obale od Rive  do Keranovog mula na Ždralovcu, investitor je Županijska lučka uprava  Zadar koja radi i dokumentaciju. Do ljeta bi se trebao ishoditi glavni projekt ili građevinska dozvola. Radovi će započeti početkom iduće godine i  odvijat će se po fazama, najavio je Martinac.
Glavni projekt izradila je projektantska tvrtka Via factum d.o.o. iz Biograda na Moru, dok je za izvođača na javnom nadmetanju izabrana tvrtka Sarađen d.o.o. Stankovci – Dubrava kod Tisnog, vodeća građevinska  tvrtka na području Zadarske i Šibensko-kninske županije u vlasništvu  Marka Sarađena.
– Rok izvođenja radova na obalnom pojasu od Ruševca do Rive je do  kraja tekuće godine. Međutim, izvođač Sarađen tvrdi da će biti završeni  do 15. lipnja, treba mu vjerovati, mišljenja je Martinac dodavši kako se  postojeći tamarisi iskopavaju zajedno s korijenima i premještaju.
Na obali neće biti velikih nasipanja, a gradit će se šetnica, parkirališta,  zeleni otoci te novi Krasonjin mul i veliki mul nasuprot Mrava s kanalima  za cirkulaciju mora. Najznačajnije nasipanje mora bit će u Miškovom jazu na Ruševcu gdje za vrijeme plima brojna vozila završavaju u moru.
– Plato na obali kod Mrava će se djelomično smanjiti, dok će se zbog  sigurnosti svih sudionika u prometu djelomično nasuti uvala, jaz na  Ruševcu. Zbog zaštite obale od Rudine do Donjeg mora, odnosno od Rive do Krasonjinog mula izgradit će se školjera, zaštitni kamenomet, koja  je zbog čestih udara vjetrova i valova s vremenom znatno oštećena, objašnjava Martinac.
Predviđeni mostovi u Miškovom jazu i na Labudovom jazu koji će premostiti obalu s jednog kraja na drugi izgradit će se tek po završetku cijelog projekta od Ruševca do Keranovog mula.


Temelj za razvoj
– Misao vodilja UPU-a dijela obalnog pojasa od Sportskog centra do  Marine Dalmacija, koji obuhvaća površinu između crte obale i crte privatnih parcela u dužini od oko 1.800 metara, je bila vrlo jednostavna, zapravo logična – da Sukošan bude Sukošan, kazao je Martinac.
Koliko je ovaj projekt prije godinu i pol dana izazvao zainteresiranost  govori podatak kako je 3D vizualizacija obale na Facebook stranici  Općine Sukošan u prva dva i pol sata imala čak 2.800 pregleda.
– Cijeli navedeni obalni pojas će se u konačnici graditi sa svim potrebnim sadržajima, od šetnice, komunalnih vezova, sportsko-rekreacijskog i  ugostiteljskog dijela do parkirališta i plaža, objašnjava sukošanski načelnik.
Projekt u tijeku će do ljeta taj dio obalnog pojasa uljepšati, oplemeniti  Ruševac i Donje more uz obalu mirne luke Zlatna luka. Ovaj za turističke  potrebe izuzetno važan projekat pridonijet će razvoju općinskog središta  šireg područja općine te poboljšati kvalitetu života mještana.
– Svima nama je cilj ljepši i uređeniji Sukošan. Štoviše, općinskoj vlasti  je primarni cilj osiguranje komunalne infrastrukture uz obalu i zaobalje  Općine Sukošan kako zbog boljih uvjeta života tako i za unaprjeđenje  gospodarstva, posebice turističke djelatnosti, naglasio je Martinac.
Razvedena sukošanska obala od Marine Dalmacija do Tustice duga je  preko sedam kilometara. Na njoj je prije pet godina u višemilijunskom  iznosu obnovljena i rekonstruirana Riva, izgrađena šetnica i parkiralište  od Sportskog centra do Ruševca, obnavljaju se plaže Kod križa, Dječji raj,  Tratica i Malenica, usvojen je UPU uređenja obale od Tustice do Tratice.  Kako kažu mještani, krenulo je.
– Cilj nam je postati sve poznatija turistička destinacija, konkurentna i  atraktivna za investicije, koja stvara radna mjesta i na održiv način upravlja razvojem na svom cjelokupnom prostoru, njeguje kulturu kvalitete,  a svojim gostima tijekom cijele godine pruža gostoljubivost, sigurnost i  jedinstvenu raznovrsnost autentičnih sadržaja i doživljaja, zaključio je  načelnik Martinac, predsjednik Turističke zajednice općine Sukošan.