Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

KAKO VITAR PUŠE Postaje li “Solidarnost” instrument političkih stranaka?

18.01.2019. 10:29
KAKO VITAR PUŠE  Postaje li  “Solidarnost”  instrument  političkih  stranaka?


Udruga bivših radnika propalih zadarskih tvrtki "Solidarnost" medijima je poslala poziv za prosvjed "zbog dugogodišnje nezakonite i kriminalne opstrukcije od strane institucija hrvatske države", a   koji  će sutra upriličiti na Narodnom trgu.
I bio bi to jedan od uobičajenih poziva kakvih Udruga šalje uoči svojih  akcija da na kraju nije navedeno kako "za održavanje prosvjeda imaju  podršku Zadarskog bloka i drugih političkih stranaka".
Provjerom u Udruzi ipak saznajemo da osim podrške Bloka, nemaju  podršku niti jedne druge stranke u Zadru, što znači da je suradnja s "blokovcima" najnoviji politički smjer udruge koja se deklarira kao nepolitična. Naime, zašto ovo govorimo?


Gube vjerodostojnost
Udruga Solidarnost već je imala nekoliko političkih izleta manevrirajući od jedne stranke do druge i priklanjajući se političarima iz Metkovića pa do onih iz Primoštena. U odlukama o trenutačnom političkom  partneru očito se povode tek kratkoročnim interesima, nadajući se kako  će ta suradnju u javnosti brzo pasti u zaborav. No učestalim političkim  vratolomijama Udruga gubi na vjerodstojnosti skupine osnovane s ciljem borbe za radnička prava, te ovako stvaraju dojam da su puki politički instrument.  Njihove akcije "protiv kriminalnog terora nad građanima" stoga često dobivaju stranački predznak, ovisno o tome kojoj su se  stranci toga trenutka priklonili.
Naime, uoči parlamentarnih izbora 2015. godine Udruga je podržala  načelnika Primoštena, Stipu Petrinu, čiji su program 8. listopada te godine promovirali u zadarskom Domu sindikata. Petrina se, pak, rado odazvao dolasku na njihovu novinsku konferenciju ocjenjujući kako bi mu u  utrci za Sabor dobro došlo potrebnih 5.000 glasova članova "Solidarnosti". Kao i on, i rukovodstvo "Solidarnosti" tu je vidjelo svoju računicu te  su ga čak predstavili kao nositelja liste za IX. izbornu jedinicu.


Propao eksperiment sa Petrinom
Petrina, koji je na tim izborima bio na listi MOST-a, tada je postao saborski zastupnik, ali na parlamentarnim izborima sljedeće godine, kada  ga je udruga Solidarnost također podržala,  u Sabor ipak nije prošao, što  znači da za njega nisu glasovali čak ni članovi "Solidarnosti". Udruga se  potom okrenula novoj političkoj opciji – Mostu. Njihovi saborski zastupnici počeli su podržavati  Udrugu dolazeći i na njihove akcije u Zadru.  Nakon poziva za prosvjed na trgu, saznajemo kako bi na njihov prosvjed  u Zadar iz Sinja  čak trebao doći  Miro Bulj.
No, Udruga tu ne staje – ovih dana prave još jedan politički zaokret i  okreću se Zadarskom bloku. Iako  nam je predsjednik "Solidarnosti", Petar Smokrović, rekao kako je Most jedna od članica Bloka, jasno je kako,  osim Mosta,  u Udruzi traže nove političke partnere, nezadovoljni  partnerstvom u kojem je samo stranka Bože Petrova.
Na pitanje kako je uopće došlo do suradnje sa Zadarskim blokom,  Smokrović kaže kako su poslali poziv svim strankama u Zadru, no da im  se  odazvao samo Zadarski blok. Na pitanje pak na koji su to način zvali  čelnike drugih stranaka, priznaje da ih – nisu zvali.




Razgovarali samo sa Blokom
– Usmeno smo razgovarali samo sa Zadarskim blokom. Mi ne biramo  stranke, nego zovnemo pa tko želi dati podršku, taj se odazove, kazao  nam je Smokrović, a na izravno pitanje smatra li da su postali instrument pojedinih stranaka, kaže:
– Ne, mi nismo instrument politike, nego želimo iskoristiti politiku da  ona nama pomogne, tvrdi Smokrović.
Šteta je zapravo što se za Udrugu uglavnom čuje u vrijeme predizbornih kampanja te, kako priznaje i sam čelnik Udruge, dosad nisu izborili  svoju bitku za povrat novca kojeg su dali za otkup dionica u poduzećima  koje je uništila država, kako navode u pozivu na prosvjed. Smokrović još  kaže kako svih ovih godina nitko iz državnih institucija nije reagirao na  njihove zatjeve, no čini se kako ih to nimalo ne odvlači od akcija kojima  sve više zalaze u političku sferu.


Kandidat Solidarnosti bio "najveći  luzer izbora"
O tome koliko je udruga "Solidarnost" iskoračila iz područja radničkih prava i zakoračila u politiku kazuje i podatak da su na zadnjim lokalnim izborima čak imali  svoje kandidate za gradonačelnika i župana, Miljenka Marića iz Stranke hrvatskog  zajedništva, inače pravnog savjetnika Udruge, te Čedu Alića, glasnogovornika Udruge. Oni su, međutim, ostvarili iznimno loše rezultate – toliko loše da su o nacionalni  mediji o Mariću pisali kao o "najvećem luzeru lokalnih izbora u Dalmaciji".
Naime, Marić je tog svibnja 2017. kao kandidat za gradonačelnika Zadra dobio  samo 97 glasova, što znači da mu ni šačica kolega iz Udruge nije dala glas! Kao i  Stipe Petrina, i on i Alić doživjeli su fijasko pa je pitanje zašto udruga deklarirana  kao borac za radnička prava poduzima ove besmislene izlete u politiku?


Što Udruga traži od Vlade?
S obzirom na ciljeve sutrašnjeg prosvjeda, razumljivo je zašto se udruzi Solidarnost  svako malo netko prikrpi ili pak oni sami podrže neku stranku. Naime, u njhovu  pozivu medijima, osim starog zahtjeva o tome da im država  vrati osnivačko vlasništvo Zadarske banke (sada u sastavu OTP banke), traže da "država vrati građanima novac za otkup dionica u poduzećima koje je uništila država, a novac građana  nezakonito prisvojila". No, traže i da "hrvatska Vlada zaustavi kriminalni teror nad  građanima kojeg provode državne institucije (pravosuđe, državna uprava, financijske institucije)", što je nekim strankama idealna podloga se se pridruže Udruzi i  ishoduju njihove glasove na idućim izborima. 


Zadarski blok: Podržavamo  Solidarnost
Zadarski blok u svojem priopćenju navodi kako podržavaju svaku inicijativu protiv  organiziranog kriminala bez obzira na vrijeme i okolnosti u kojima su se određene  nezakonite radnje odvijala.
Pozivamo sve građane da se pridruže mirnom prosvjedu udruge Solidarnost u subotu, 19. siječnja  u 10.15 sati na Narodnom trgu u što većem broju, kako bi se poslala nedvosmislena poruka da nećemo više tolerirati pljačku kojoj smo svjedoci u  svim segmentima gospodarstva.