Kraljev: Mi živimo u klimatskom raju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Predavanje "Zdravlje - klima - vrijeme"
Zadarska županija je područje vrlo ugodnog vremena. Imamo najugodniju klimu na cijelom Jadranu. Nema nikakvih ekstrema, mi živimo u klimatskom raju, naglasio je meteorolog i dodao da, ako promatramo grad Zadar možemo reći da ga štiti s jedne strane Velebit i Ravni kotari te s druge strane nekoliko redova otoka
Marin GOSPIĆ
Meteorolog Kraljev pojasnio je prisutnima povezanost vremenskih uvjeta i reumatskih bolesti

U srijedu je u Gradskoj knjižnici Zadar predavanje "Zdravlje - klima - vrijeme" održao meteorolog Duško Kraljev. Shodno nazivu predavanja Kraljev je objašnjavao koje su poveznice vremenskih (ne)prilika na zdravlje čovjeka, osvrnuvši se posebice u kontekstu toga na klimatsku poziciju Zadarske županije kao prostora, kako je naglasio, vrlo ugodne klime.

- Zadarska županija je područje vrlo ugodnog vremena. Imamo najugodniju klimu na cijelom Jadranu. Nema nikakvih ekstrema, mi živimo u klimatskom raju, naglasio je meteorolog i dodao da, ako promatramo grad Zadar možemo reći da ga štiti s jedne strane Velebit i Ravni kotari te s druge strane nekoliko redova otoka.

- I kod nas ima primjerice bure, no orkanska bura će se pojaviti na Maslenici, ne i u gradu koji rijetko ima ekstremne klimatske uvjete, nastavio je Kraljev.

Osvrnuvši se na povezanost klime i zdravlja istaknuo je da se brojne zdravstvene smetnje mogu vezati direktno za vremenske prilike.

- Uzmimo, primjerice, reumatske bolesti na koje utječe pad tlaka ili povećan broj moždanih udara koji su rezultat naglih promjena meteoroloških parametara poput također naglog pada tlaka i porasta vlage. Dalje, hladno i suho vrijeme pojačava smetnje kod asmatičara, a o utjecaju sunca na rak kože ne treba ni govoriti, rekao je Kraljev i poručio svim kroničnim bolesnicima, na koje utječu vremenske prilike da kada krenu bolovi ne legnu već da se nastoje pokrenuti i kretati jer će im to pomoći.

- Prognoze su da će u budućnosti sve više ljudi patiti zbog vremena stoga će biti potrebna izuzetno dobra suradnja meteoroloških i medicinskih ustanova, zaključio je Kraljev.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)