Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kraljev: Mi živimo u klimatskom raju

18.01.2019. 18:15
Kraljev: Mi živimo u klimatskom raju


U srijedu je u Gradskoj knjižnici Zadar predavanje "Zdravlje – klima – vrijeme" održao meteorolog Duško Kraljev. Shodno nazivu predavanja Kraljev je objašnjavao koje su poveznice vremenskih (ne)prilika na zdravlje čovjeka, osvrnuvši se posebice u kontekstu toga na klimatsku poziciju Zadarske županije kao prostora, kako je naglasio, vrlo ugodne klime.
– Zadarska županija je područje vrlo ugodnog vremena. Imamo najugodniju klimu na cijelom Jadranu. Nema nikakvih ekstrema, mi živimo u klimatskom raju, naglasio je meteorolog i dodao da, ako promatramo grad Zadar možemo reći da ga štiti s jedne strane Velebit i Ravni kotari te s druge strane nekoliko redova otoka.
– I kod nas ima primjerice bure, no orkanska bura će se pojaviti na Maslenici, ne i u gradu koji rijetko ima ekstremne klimatske uvjete, nastavio je Kraljev.
Osvrnuvši se na povezanost klime i zdravlja istaknuo je da se brojne zdravstvene smetnje mogu vezati direktno za vremenske prilike.
– Uzmimo, primjerice, reumatske bolesti na koje utječe pad tlaka ili povećan broj moždanih udara koji su rezultat naglih promjena meteoroloških parametara poput također naglog pada tlaka i porasta vlage. Dalje, hladno i suho vrijeme pojačava smetnje kod asmatičara, a o utjecaju sunca na rak kože ne treba ni govoriti, rekao je Kraljev i poručio svim kroničnim bolesnicima, na koje utječu vremenske prilike da kada krenu bolovi ne legnu već da se nastoje pokrenuti i kretati jer će im to pomoći.
– Prognoze su da će u budućnosti sve više ljudi patiti zbog vremena stoga će biti potrebna izuzetno dobra suradnja meteoroloških i medicinskih ustanova, zaključio je Kraljev.