Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Održan humanitarni koncert klasične glazbe za pomoć djevojčici Evi Rožajac

18.01.2019. 18:00
Održan humanitarni  koncert klasične  glazbe za pomoć  djevojčici Evi Rožajac


U prepunom Mađarskom kulturnom centru u Rimu  održan je humanitarni koncert klasične glazbe za malenu, Evu Rožajac  u organizaciji udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim u suradnji s mladim glazbenicama; violinisticom Lorenom Milinom i pijanisticom Jelenom Kovačević.
– Petogodišnja Eva iz Šibenika, liječi se u Rimskoj bolnici „Bambino  Gesu“. Boluje od vrlo rijetke neurodegenerativne bolesti CLN2 ili Battenova bolest koja zaustavlja psihomotorički razvoj te se nalazi na eksperimentalnom liječenju, kako bi malenoj Evi olakšali borbu s bolešću te  se uspori razvoj bolesti i poboljša njezino zdravstveno stanje, kazala je  Zrinka Bačić, dopredsjednica Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim.
Brojni hrvatski i talijanski prijatelji velikog srca okupili su se na humanitarnom koncertu na kojem se prikupljala pomoć za Evu. Na koncertu bila su nazočili Eva i Evini roditelji.
Koncert klasične glazbe na repertoaru je imao B. Papandopula,  F.  Kreislera, L. Sorkočevića, L. van Beethovena, B. Bartoka, A. Piazzollu i  V.  Montija. Umjetnice su svojom izvedbomn oduševile nazočne koji su ih  nagradili dugotrajnim pljeskom nakon izvedbe svake skladbe te nakon  koncerta, pozvavši ih na dva bisa.
Zahvaljujemo na pomoći u organizaciji ovog hvalevrijednog klasičnog koncerta Veleposlanstvu RH u Rimu i veleposlaniku Jasenu Mesiću, Mađarskom Veleposlanstvu  u Rimu i mađarskom veleposlaniku  Adamu Zoltanu Kovacs, Mađarskom kulturnom centru i direktoru centra Antalu Molnar te  Udruzi Jedna Musika iz Molise i njenoj predsjednici koja je ujedno i predstavnica Moliške manjine Antonelli D’Antuono, zahvalila se Zrinka Bačić, humanitarka i dobročiniteljica, porijeklom je iz Mrljana na otoku Pašmanu, te je nastavila:
–  Velika hvala sestrama Kćeri milosrđa trećeg reda  Samostanskog reda sv. Franje u Rimu koje su  sve ovo vrijeme udomile ovu obitelji i  pružili im svu potrebnu pomoć. Od srca Hvala svim nazočnima na  koncertu koji su dali svoj doprinos za pomoć Evi i Evinim roditeljima te  svim onima koji su bili spriječeni te su donirali pomoć putem bankovnog računa, izrazila je zahvalnost Zrinka Bačić koja već 29 godina živi i  radi u Italiji, cijelo desetljeće radila je u Veleposlanstvu RH pri Svetoj  Stolici, a od 2007. zaposlena je u Veleposlanstvu RH u Rimu.
Nakon završetka koncerta Evini roditelji zahvalili su svim nazočnima,  organizatorima koncerta te pokroviteljima koncerta.
– Na kraju koncerta Ivana Milina, predsjednica udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim uručila je prikupljeni novac u iznosu od 1.790 eura  roditeljima male Eve te im zaželjela da u 2019. godini HZZO  uvrsti potreban lijek za Evu  kako bi se djevojčica nastavila liječiti u svojoj domovini, poželjela je Zrinka Bačić
Za sve koji nisu u mogućnosti biti nazočni na koncertu, a žele financijski pomoći Evi, svoju donaciju mogu uplatiti na račun:
Eva Rožajac HR1824020063103144940 swift (bic) ESBCHR22 i deviznog računa HR9124020063208633357 Swift (bic) ESBCHR22 na Erste&Steiermarkische bank d.d.