Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

UOČI DANA MIMOZA Po broju novooboljelih od invazivnog raka cerviksa Zadarska županija na 15. mjestu

18.01.2019. 18:30
UOČI DANA MIMOZA Po broju  novooboljelih  od invazivnog  raka cerviksa  Zadarska  županija na  15. mjestu


Tradicionalnom javnozdravstvenom akcijom Liga protiv raka Zadar i Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježit će i ove godine Dan  mimoza, Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Tako će se  ove subote, 19. siječnja na Narodnom trgu građanima dijeliti grančice  mimoza, cvjeta koji je simbol borbe protiv ovog karcinoma od kojeg svake godine u Hrvatskoj umre oko 110 žena.
Zajedničkom akcijom zadarske Lige i Zavoda za javno zdravstvo povodom Dana mimoza, koji se ove godine održava već 12. put, želi se ukazati  na važnost sprječavanja i ranog otkrivanja, te liječenja ove maligne bolesti, pri čemu je poseban naglasak na redovitim preventivnim pregledima kojima se tumor može otkriti na vrijeme, spriječiti njegov razvoj, a time i smrtni ishod.


Povezanost s infekcijom HPV virusima
– U Hrvatskoj je u 2015. godini zabilježeno 280 novooboljelih žena od  raka vrata maternice što je nešto manje nego u 2014. kada je zabilježeno  307 novooboljelih žena, doznajemo od dr. Ljilje Balorda, dr. med. spec.  javnog zdravstva, voditeljice Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno  zdravstvo Zadar i koordinatorice Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice za Zadarsku županiju. Dr. Balorda, nadalje, navodi kako je pojava raka vrata maternice povezana s infekcijom HPV virusima. Poznato je, naime, više od 150 podtipova HPV virusa, ali 15 ih je  tzv. onkogenih koji su odgovorni za najveći broj oboljelih od raka vrata  maternice.
Kad je općenito riječ o ginekološkim karcinomima na području Zadarske županije dr. Balorda kaže kako u Zadarskoj županiji u periodu od  1998. do 2015. godine, koja je zadnja dostupna godina po objavljenim  podatcima Registra za rak, prosječno svake godine od ginekoloških karcinoma oboli oko 70 žena.
– Najmanje novooboljelih zabilježeno je u 2002. godini, 31 novooboljela žena, a najviše u 2009. godini, 99 novooboljelih žena. Po broju novooboljelih najučestaliji je rak tijela maternice, potom slijedi neinvazivni –  početni rak vrata maternice, zatim rak jajnika i invazivni rak vrata maternice.
Od 1998. do 2017. godine u Zadarskoj županiji prosječno svake godine  od ginekoloških karcinoma umre 21 žena. Najmanje ih je umrlo u 2006.  godini, 11 žena, a najviše u 2014. godini, 32 žene. Po broju umrlih  najučestaliji je rak jajnika, potom rak tijela maternice i invazivni rak vrata maternice, navodi dalje dr. Ljilja Balorda, te iznosi podatke o broju  oboljelih i umrlih žena od raka vrata maternice, maligne bolesti na koju  će se ovih dana posebno skrenuti pozornost građana.
– Tako je prema zadnjim dostupnim podatcima Registra za rak u 2015.  godini u Zadarskoj županiji broj novooboljelih od invazivnog raka vrata  maternice nešto manji nego u prethodnim godinama, te je u toj godini  bilo 9 novooboljelih žena od invazivnog raka vrata maternice, a u 2014.  godini 14 novooboljelih. U prethodnim godinama taj broj se u prosjeku  kretao oko 11 novooboljelih. Pri tome je oko 50 posto novooboljelih  mlađe od 50 godina.
U 2015. godini neinvazivni rak vrata maternice (početni rak vrata maternice ili „karcinom in situ“) je zabilježen kod 9 novooboljelih žena, a u  2014. godini kod 8 žena. U prethodnim godinama taj se broj kretao oko  20 novooboljelih. U ovoj skupini 90 posto žena mlađe je od 50 godina.


Važnost redovitih ginekoloških pregleda
Prema zadnjim dostupnim podatcima Državnog zavoda za statistiku  RH, 2017. godine u Zadarskoj županiji od raka vrata maternice je umrlo  6 žena, dok u 2016. godini nije ni jedna žena umrla od raka vrata maternice. U prethodnim godinama broj umrlih od raka vrata maternice se  kretao u rasponu od 1 do 7 umrlih žena.
– U odnosu na druge županije Zadarska županije je po broju novooboljelih od invazivnog raka vrata maternice na 15. mjestu i ima stope niže  od prosjeka za Republiku Hrvatsku, a za neinvazivni – početni rak vrata  maternice je na 14. mjestu, te su stope također niže od državnog prosjeka. Po broju umrlih od raka vrata maternice Zadarska županija je na 8.  mjestu i stope su u 2017. godini više od prosjeka za Republiku Hrvatsku,  ističe dr. Ljilja Balorda, te naglašava kako su s javnozdravstvenog stajališta od iznimne važnosti redoviti odlasci na ginekološke preglede za sve  dobne skupine žena. Učestalost pregleda ovisit će o tome da li su prethodni nalazi bili uredni ili ne, te će svaka žena u dogovoru sa svojim ginekologom odabrati plan pregleda prema dobi i prema prethodnim nalazima.
– Što se tiče mlađih dobnih skupina, edukacija o odgovornom spolnom ponašanju kod mladih je od iznimne važnosti, uz cijepljenje protiv  najučestalijih skupina HPV virusa kod mladih školskog i studentskog  uzrasta, a sve u dogovoru sa svojim liječnicima školske medicine. Za one  mlade koji nisu više u sustavu školstva i za sve ostale zainteresirane, u  Zavodu za javno zdravstvo u Službi za epidemiologiju postoji Ambulanta  za spolno prenosive bolesti gdje se mogu anonimno i besplatno testirati,  te dobiti savjete o očuvanju reproduktivnog i spolnog zdravlja, kaže još  voditeljica Službe za javno zdravstvo zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo dr. Ljilja Balorda.
Navedimo još kako će se 12. po redu Dan mimoza održati u subotu u  vremenu od 10 do 13 sati na Narodnom trgu gdje će stručnjaci sa Zavoda  i vodstvo zadarske Lige, građanima dijeliti edukativne brošure, kojima će  ih podsjetili na važnost odlazaka žena na redovite ginekološke preglede,  dok će se simboličnom podjelom mimoza prikupljati sredstva za unaprjeđenje liječenja onkoloških bolesnika u Zadarskoj županiji.