Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

»Baždarena« privukla velik broj ljubitelja poezije

19.01.2020. 14:00


U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižice Zadar, ovog petka se po prvi put zadarskoj publici predstavila splitska spisateljca Zvjezdana Čagalj sa svojom novom zbirkom pjesama »Baždarena«.
Književnica Čagalj koja svojim pjesmama iskučivo daje pridjevne naslove, ni ovaj put nije napravila iznimku, te je objasnila i zašto.
-Knjiga je dobila naslov po pjesmi koja se nalazi u njoj, jer mi se jako sviđa. Svi smo mi baždareni i limitirani iz nekih razloga, objasnila je pjesnikinja, uz opasku kako je ta ograničenja potrebno malo otpustiti i dozvoliti sebi život sa svim vrlinama i manama koje nas čine ljudima, zaključila je Čagalj.
Veliki interes Zadrana, okupirao je Gradsku knjižnicu do zadnjeg mjesta, a među publikom bilo je i najmlađih posjetitelja koji su stigli u pratnji svojih roditelja. Za kvalitetnu promociju, prema riječima spisateljice, pobrinuo se promotor večeri Davor Dujić, koji je ujedno i organizirao ovaj bogati program u kojem su sudjelovali i brojni zadarski glazbenici.


Stihovi i glazba
-Drago mi je što je došlo ovoliko divnih ljudi, koji su ujedno i moji prijatelji. Zvjezdana je jednostavno zaslužila ovakvu večer koju sam uspio organizirati zahvaljujući svima koji se odazvali na moj poziv i molbu da daju svoj doprinos i uveličaju ovaj značajan dan za umjetnost i kulturu Grada, poručio je Dujić.


»Zvjezdana je uvijek tražila i birala svoj put, i najčešće ga je pronalazila, te je tako kreirala svoj životopis požrtvovnim radom
Nada Vučićić




Večer koja je započela interpretacijom stihova u izvedbi splitskog glumca Marka Duvnjaka, probudila je interes publike koja je kroz cijelovečernji progrma tražila novu pjesmu iz šesnaeste zbirke ove poznate splitske spisateljice.
Uz Duvanjaka, stihove je govorio je i Marjan Grbavac, također glumac iz Splita koji je svojom izvedbom prikazao drugi način shvaćanja poezije ove plodne spisateljice.
Pratnja stihova na gitari Gorana Kovačevića iz Zadra, stvorila je osjetnu harmoniju doživljaja, a ujedno je i upotpunila interpretaciju dva splitska glumca.
Uz spomenute glumce, stihove je govorila i sama autorica, ali i književnica Nada Vučićić, koja je ovom prigodom i predstavila pjesnikinju.


Svi otisci pradjedova
-Zvjezdana je uvijek tražila i birala svoj put, i najčešće ga je pronalazila, te je tako kreirala svoj životopis požrtvovnim radom, ali i prepoznatljivošću i jakom osobnošću, poručila je Vučićić, dodavši kako je teško Zvjezdanu opisati jer je jako puno toga ostvarila kroz život kao dramaturginja, slikarica, pjesnikinja, ravnateljica vrtića iza koje se nalaze brojni naslovi objavljenih knjiga, ali i veliki broj izvedenih igrokaza te uglazbljenih pjesama.
Za Čagalj je njezina recenzentica Vučićić istaknula kako se u njoj nalaze sva četiri godišnja doba i svi otisci pradjedova.
-Cetina bistra i Slima u kojoj je Zvjezdana rođena dišu i stvaraju kroz nju. Ona je majka srca i prijateljica s ustima istine, naglasila je Vučićić ali je i istaknula kako je Zvjezdana i strog kritičar i uvijek spreman učitelj ako ga trebate.
Svojim dolaskom, obol večeri je dala i pročelnica za kulturu i sport Grada Zadra Dina Bušić, koja je pozdravila autoricu i sve nazočne, te je iskazala zadovoljstvo što je Zadar domaćin jednog ovakvog programa.


Izvan svih normi
Ova pomalo neobična večer koja je iskakala iz svih normi strandardnog predstavljanja knjige, imala je je svoju posebnost, jer je bila posvećena dragoj prijateljici autorice, koja je prerano napustila ovaj svijet. Iako je večer imala svoju posvetu, ona nikako nije bila patetična, već vrlo umjetnička.
Za potpunu dinamiku poezije, pjesme i glazbe posebno su se pobrinuli: Trio Fešta- Mirko Brkljača, bračni par Nedo i Valentina Stura, te Neven Kužet i Zdenko Knežević iz klape Intarde.