Besplatne radionice i edukacije za nezaposlene mlade ljude

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Preko projekta »AlterNET« do zapošljavanja i novih radnih mjesta
Autor: 
Projekt AlterNET kojeg udruga »Eko-Zadar« provodi u partnerstvu s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA-om usmjeren je povećanju kompetencija dugotrajno nezaposlenih osoba na području osam jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji
Vedran SITNICA
Voditeljica projekta Nives Rogoznica

U sklopu projekta »AlterNET – Edukacijom i umrežavanjem do zaposlenja na ruralnom području« u sljedećih desetak dana održat će se tri radionice pisanja projekta financiranih iz sredstava EU-a te projekata iz područja ruralnog razvoja, kao i info dan u Stankovcima na kojem će biti prezentirani dosadašnji rezultati projekta.
Spomenute radionice održat će se 20. i 21. siječnja u općinskoj vijećnici Općine Sv. Filip i Jakov, 22. i 23 siječnja u općinskoj vijećnici Općine Novigrad, te 24. i 27. siječnja u Domu kulture Obrovac. Kako najavljuje voditeljica projekta Nives Rogoznica iz udruge »Eko-Zadar« radionice su besplatne za sudionike, a namijenjene su, u prvom redu, dugotrajno nezaposlenim osobama, to jest osobama koje su, ukoliko imaju ispod 29 godina, nezaposlene minimalno 6 mjeseci, odnosno koje su, ukoliko su starije od 29 godina, nezaposlene najmanje godinu dana.

Šansa za nezaposlene

-Projekt AlterNET kojeg udruga »Eko-Zadar« provodi u partnerstvu s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA-om usmjeren je povećanju kompetencija dugotrajno nezaposlenih osoba na području osam jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji koje obuhvaća gradove Benkovac i Obrovac, te općine Gračac, Novigrad, Pakoštane, Polaču, Stankovce i Sv. Filip i Jakov. Stoga su sve aktivnosti usmjerene upravo na nezaposlene. Istodobno, većinu radionica i edukacija otvaramo i onima koji nisu u tom statusu i to članovima udruga, poljoprivrednicima i predstavnicima javnog sektora kako bi nezaposlenim osobama uključenim u naš projekt omogućili priliku za umrežavanje. Jako nam je drago kada u sklopu ovih radionica možemo već u pripremnoj fazi ostvariti suradnju s važnim dionicima lokalne zajednice kako bismo kao praktičan rad na tim radionicama ponudili osmišljavanje projekta koji se može prijaviti na neki od tom trenutku otvorenih natječaja, Zahvalila bih zato LAGUR-u »Tri mora« i njegovoj voditeljici Mariji Sajuš Baždarić koja je prihvatila predstaviti natječaj koji se odnosi na dodjelu javne potpore za Mjere 1.1. »Poboljšanje javne potporne infrastrukture za razvoj ribarstva i akvakulture te potpora razvoju kratkih lanaca opskrbe« iz LRSR »Tri mora«- rekla je Nives Rogoznica dodajući, kako će na ovaj način sudionici imati priliku sudjelovati u osmišljavanju projekta kojeg je zaista moguće prijaviti i tako se natjecati za sredstva.

Poticajniji i kreativniji način pisanja projekata

-MI u projektnom timu, koji uključuje i savjetnika za poljoprivredu i ruralni razvoj u AGRRA-i Nevena Jurjevića i savjetnika za međusektorsku suradnju Mateja Mikulića, smatramo kako je ovaj način rada poticajniji od čisto školskog prezentiranja toga što pisanje projekata podrazumijeva. Rezultat jedne ovakve radionice, a koja se održala u Gračacu u suradnji s udrugom »Prospero« je prijavljen projekt na natječaj »Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I«. Također, ljetos je u Benkovcu ovakva jedna radionica okupila dinamiičan tim oko Gradske knjižnice Benkovac, Zavičajnog muzeja Benkovac i udruge« Mali koraci«, te je osmišljena projektna ideja koja će se također prijaviti na natječaj u području kulture i umjetnosti za djecu i mlade. Planirali smo poduprijeti taj tim da prijavi projekt još prošle jeseni no, iako je bio u najavi jesen 2019., navedeni natječaj još uvijek nije otvoren, tako da ćemo to učiniti čim bude moguće - naglasila je Rogoznica.

U projekt se do sada uključilo 40-ak nezaposlenih

U projekt AlterNET do sad se uključilo četrdesetak dugotrajno nezaposlenih osoba koje su sudjelovale u nekoj od edukativnih aktivnosti. Od toga je devet polaznica uspješno završilo osposobljavanje za obavljanje poslova knjigovođe te još i dodatnu edukaciju za vođenje knjigovodstva OPG-a, a njih pet završile su edukaciju »Izrada poslovnih planova za prijave na mjere iz Programa ruralnog razvoja«. Kontakti ovih osoba mogu se pronaći na mrežnoj stranici projekta alterpoljoprivreda.com.


»Radionica otvaramo i onima koji nisu nezaposleni i to članovima udruga, poljoprivrednicima i predstavnicima javnog sektora kako bi nezaposlenim osobama uključenim u naš projekt omogućili priliku za umrežavanje

Nives Rogoznica

-Također smo tiskali i letke i plakate s kontaktima ovih osoba. Svakog od općina i gradova na kojima se projekt provodi do konca provedbe zamolit ćemo da nam omoguće da u njihovim prostorijama postavimo ove letke i plakate kako bismo dodatno učinili vidljivima novostečene kompetencije ovih osoba. Ove su edukacije odbrane upravo stoga što su poljoprivrednicima potrebne osobe s takvim kompetencijama, a ovo je prilika da ih angažiraju. Isto nastojimo postići i organiziranjem događanja koja smo nazvali »Info dan: Dan za razvoj« gdje zainteresiranima pružamo te iste informacije u razgovoru i putem letaka, rekla je Rogoznica najavaljujući, kako će se sljedeći info dan održati u Stankovcima 25.siječnja ispred Doma kulture Stankovci.

Sudjelovanje na raznim manifestacijama

- Kod organiziranja ovih manifestacija važno nam je doći s informacijom do što većeg broja ljudi i utoliko nastojimo održati naš info dan prije ili pored neke već postojeće manifestacije. Tako smo ljetos gostovali u Zelengradu prije manifestacije »Prisnac fest«, potom na manifestacijama »Jesen u Gračacu« i »Etno gastro susreti Polača 2019.« kao i kod Božićnog sajma u Pridrazi, Svugdje smo bili zaista lijepo primjeni na čemu zahvaljujem organizatorima svih tih manifestacija, a svakako bih zahvalila i Općini Stankovci koja nam je omogućila da info dan napravimo kod njih u vrijeme kada se održava »Degustacija vina Sjeverne Dalmacije«, popularno Vinkovo - dodala je Rogoznica i navela kako su ostale dugotrajno nezaposlene osobe uključene u projekt sudjelovale u jednoj ili više jednodnevnih ili dvodnevnih radionica ili edukacija.

Do sada održano 25 radionica i edukacija

Edukacije i radionice bavile su se prijavom projekata na mjere u ruralnom razvoju, osnovama pisanja projekata financiranih sredstvima EU-a i projekta iz područja ruralnog razvoja, prepoznavanjem resursa i potreba zajednice u ruralnom području kao temeljem za osmišljavanje vlastitog posla, te su pružale praktične informacije o tome kako se samozaposliti kroz OPG, obrt, jednostavno trgovačko društvo ili udrugu. Ukupno je do sada održano 25 radionica i edukacija, a do konca projekta u svibnju 2020. bit će ih održano još 7. U ove aktivnosti se do sad uključio i 25 predstavnika udruga s projektnog područja. Projekt AlterNET provodi udruga »Eko-Zadar« u partnerstvu s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA).
Riječ je o dvogodišnjem projektu provedba kojeg će trajati do 13. svibnja 2020. godine, a čiji je cilj edukacijom i umrežavanjem povećati zapošljivost dugotrajno nezaposlenih osoba na ruralnom području Zadarske županije kroz stjecanje kompetencija za obavljanje poslova potrebnih na ruralnom području, umrežavanje s lokalnim dionicma i svladavanje vještina poslovnog komuniciranja. Projekt vrijedan 957.059,31 HRK u potpunosti je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

UKLJUČENO 25 UDRUGA

U ove aktivnosti se do sad uključio i 25 predstavnika udruga s projektnog područja. Projekt AlterNET provodi udruga »Eko-Zadar« u partnerstvu s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno