Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

ABA LIGA Mega nadskakala Mršićeve momke i odnijela bodove iz Krešina doma

18.01.2021. 09:59


Košarkaši Zadra upisali su novi poraz u regionalnoj ligi. Igrači Veljka Mršića na domaćem su parketu u 15. kolu ABA lige bili prisiljeni stisnuti ruku gostima iz Mege Soccerbet koji su nakon velike borbe teren napustili sa sedam poena prednosti (83:90) i nova dva boda na kontu. Ključnim se pokazala nadmoć Jovanovićevih trupa pod obručima, okrunjena s čak 16 drugih napada, u čemu su prednjačili izvrsni Petrušev i Simonović, dva mladića koja su kvalitetom odskakala od ostatka družine. Domaćini su od prve minute krenuli agresivno na obje strane terena i nagovijestili da su nedavna kašljucanja, u doslovnom i prenesenom smislu, iza njih. Carter je otvorio sa šest poena i natjerao gostujućeg trenera Jovanovića na brzi i neplanirani razgovor sa svojim igračima, ali od samog napadačkog izdanja upečatljivija je bila obrana Mršićevih momaka koji su na samom otvaranju natjerali goste na četiri izgubljene lopte, što je semafor valorizirao s ugodnih 13:4. No, sav početni trud Zadrana bio je uzalud jer su Beograđani nakon prvih rotacija uzvratili serijom 0:7 i prišli na posjed zaostatka, da bi na isteku devete minute tricom Dayshona Smitha nakratko i prešli u vodstvo.


Dalekometna artiljerija Zadra
Ključ brzog povratka Mege ležao je u velikom broju napadačkih skokova koji su momcima u ljubičastim dresovima omogućili da se brzo vrate u egal, no s druge je strane radila zadarska dalekometna artiljerija. Dvije trice je vezao novopridošli Antonio Jordano, a jednu je na iznenađenje svih okupljenih dodao i Chinanu Onuaku pa su domaćini na otvaranju druge dionice ponovno preuzeli rezultatsku inicijativu. Tražili su Mršićevi momci dubinu u napadu preko Bursaća i Onuakua, nakon čega bi vraćali povratne lopte iza linije za tri poena, što je u prvih petnaestak minuta jako dobro funkcioniralo, pa je prednost mogla biti i veća od 28:23 da Zadranima cijelo vrijeme osjetne probleme nije zadavala kontrola skoka. Veliki nesrazmjer u uhvaćenim loptama davao je gostima šansu da opuštenije napadaju obruč, znajući da će ionako uhvatiti svaki drugi promašaj, što je posebno koristio Filip Petrušev. Mladi centar beogradskog sastava u kratkom je vremenu ubacio osam poena i vratio svoju momčad u igru pa smo do velikog odmora gledali izjednačenu košarku s brojnim promjenama vodstva.


Skok velika boljka
U svlačionice se otišlo s minus jedan iz domaće perspektive (40:41), s čime su Zadrani teško mogli biti zadovoljni uzevši u obzir mali broj izgubljenih lopti, dobar šut i solidno obrambeno izdanje u većem dijelu prvog poluvremena. Bilo je jasno da će za pobjedu trebati malo više čvrstine u reketu i bolja kontrola obrambenog skoka, no otvaranje nastavka donijelo je dijametralno suprotnu sliku i nove glavobolje treneru Mršiću. Jan Palokaj je nakon tridesetak sekundi stao na loptu i iskrenuo zglob, a s druge se strane razigrao ionako ubojiti Filip Petrušev pa je Mega većinu treće četvrtine imala nekoliko poena prednosti, da bi se nakon dviju vezanih trica Cerovine i Momirova u 27. minuti odvojila i na ugodnih plus devet (55:64). Skok je Zadranima cijelo vrijeme bio velika boljka, o čemu najbolje svjedoči podatak da su gosti pretkraj treće četvrtine imali dvije uhvaćene lopte više od ukupnog skakačkog učinka bijele momčadi (13:11). Znajući da je domaći strateg uoči utakmice apostrofirao dvije stvari – tranziciju i kontrolu skoka, segmente igre u kojima su pobjedu odnijeli košarkaši Mege, pogled na semafor koji je uoči posljednjih deset minuta pokazivao 61:66 držao je na životu nadu u preokret i prvu ovosezonski regionalni trijumf u Krešinom domu.




Nada je kruh siromaha
No, kako kaže stara narodna poslovica – nada je kruh siromaha. Posljednju su dionicu, doduše, dobrim rolama otvorili Junaković i Justice koji su načeli prednost gostujućeg sastava, da bi Vuković iz kontre prvo položio za 69:69, a potom i pogodio za minimalnu prednost domaćina, ali povratak Zadra bio je kratkog daha. Mršićevi momci nisu imali lijeka za visoke i spretne centre beogradskog sastava Filipa Petruševa i Marka Simonovića koji su prvo unijeli nered u reket, da bi potom dali vrijedan obol i iza linije 6,75 usmjerivši bodove ka Srbiji. Iako nikada nije bila na dvoznamenkastoj prednosti, Mega je bez velikih problema čuvala vodstvo i na koncu stigla do desete pobjede u ABA ligi. Goste su predvodili Filip Petrušev s 32 poena, devet skokova i četiri asistencije te Marko Simonović sa 17 koševa i sedam skokova, dok je najbolji kod domaćeg sastava bio Chinanu Onuaku s 20 poena i devet uhvaćenih lopti.
 
ZADAR 83
MEGA S. 90


(21:21, 19:20, 21:25, 22:24)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja. Suci: Sreten Radović, Damir Javor i Radoš Savović.
ZADAR: Carter 11, Jordano 6, Justice 11, Palokaj 3, Brala, Vuković 8, Bursać 4, Junaković 13, Mavra 5, Onuaku 20, Planinić 2. Trener: Veljko Mršić.
MEGA SOCCERBET: Mišković 2, Smith 6, Petrušev 32, Tepić 5, Kljajević 2, Momirov 7, Simonović 17, Jovičić, Cerovina 6, Matković 6, Cazalon 7, Langović. Trener: Vladimir Jovanović.
Šut za dva: Zadar 20-39 (51%); Mega S. 16-35 (46%).
Šut za tri: Zadar 8-17 (47%); Mega S. 13-29 (45%).
Slobodna bacanja: Zadar 19-26 (73%); Mega S. 19-21 (91%).
Skokovi: Zadar 23 (19+4); Mega S. 34 (19+15).
 


Veljko Mršić, trener Zadra
– Vidjeli smo jednu dobru utakmicu i čestitam Megi na zasluženoj pobjedi. Velika je razlika bila u napadačkom skoku i to je presudilo na kraju. Mislim da se moglo osjetiti da nam je ovo bila četvrta utakmica u sedam dana i preostaje nam nastaviti raditi i osvježiti momčad što je više moguće.
 


Vladimir Jovanović, trener Mege Soccerbet
– U prvom poluvremenu je Zadar odigrao jako dobro i uspjeli smo kompenzirati našu lošu igru sa napadačkim skokom. Kasnije smo uspjeli povezati redove, protok lopte nam je bio puno bolji, a posebno me veseli 22 momčadske asistencije kao i 16 napadačkih skokova.