Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

BIOGRADSKA SVEČANOST Biograd ponosan na baštinu, velike projekte i pozitivnu demografsku sliku

18.01.2021. 14:12


U povodu Dana grada Biograda na Moru i blagdana svete Stošije-Anastazije, nebeske zaštitnice ovog hrvatskog, kraljevskog, stolnog, krunidbenog grada, održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su uručene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama.
– Okupljeni danas, nadahnuti tradicijom i ponosom što pripadamo svom gradu, njegovoj tisućljetnoj opstojnosti, Dan grada slavimo uz uvažavanje aktualnih epidemioloških mjera, rekao je na početku sjednice Tonči Šangulin, predsjednik biogradskog Gradskog vijeća.


Biogradski baštinici i graditelji
Naime, bila je to zaista jedinstvena i do u detalje organizirana svečanost. Zbog korone umjesto u športskoj dvorani srednje škole, gdje već tradicionalno bude od 300 do 400 ljudi, domaćih i gostiju, sjednica je održana u Poduzetničkom inkubatoru Biograd i to istovremeno u tri dvorane, u prizemlju i katu zgrade.
U dvorani A je bilo gradsko čelništvo, vijećnici i predstavnici državne vlasti, u dvorani B dobitnici javnih priznanja i crkveni dostojanstvenici, dok su u dvorani C bili mjesni odbori i gosti.
– Biograd na Moru se gradio stoljećima, svi mi danas smo njegovi baštinici, ali i njegovi graditelji. Njegovi smo baštinici i istodobno njegovi dužnici, naglasio je Šangulin.


Opravdali povjerenje
– Smatram da smo zajedno s našim gradonačelnikom u aktualnoj epidemiološkoj krizi uzrokovanoj epidemijom COVID-19 te u prevladavanju iste, poštujući epidemiološke mjere, kroz aktivnosti i postignuća u prethodnoj godini, radili za bolje sutra. Radeći iz ljubavi prema našem gradu i svakom čovjeku koji u njemu živi, opravdali smo povjerenje koje su nam ukazali građani, rekao je Šangulin.
U svom obraćanju nazočnima, raspoređenim u tri dvorane, gradonačelnik Ivan Knez je napravio jednogodišnju inventuru gradskih infrastrukturnih projekata, završenih (Centar za socijalni rad, Poduzetnički inkubator, Turistički informativni centar TIC), onih u tijeku (Centar za posjetitelje BioSfera, ugovor o aglomeraciji, industrijska zona), te onih pred realizacijom (dodjela zemljišta za udruge, autobusni kolodvor, športski centri).




«Nećemo stati«
– Osim aglomeracije, izgradnje kanalizacije i promjene vodovodnih cijevi, koja će koštati nekoliko stotina milijuna kuna, ovi i drugi projekti, a koji su većim dijelom sufinancirani iz EU fondova i Državnoga proračuna, dokaz su povjerenja u našu Gradsku upravu, Gradsko vijeće i naše vrijedne službenike koji svoj posao rade profesionalno i odgovorno. No, nećemo stati na tome. Učinit ćemo sve da 2021. bude još uspješnija od prethodne 2020., istaknuo je gradonačelnik Knez.
No, isto tako, kaže on, »uz kapitalna ulaganja u turizmu i turističku infrastrukturu, uvijek smo vodili, vodimo i vodit ćemo brigu o našen čoviku, a osobito o našim najmlađima, studentima i općenito o demografskoj slici«.
– Ponosni smo što smo među devet od 127 hrvatskih gradova s pozitivnim prirodnim prirastom, a bilježimo i porast broja učenika. Sve što smo postigli je rezultat kvalitetne demografske politike koju provodimo iz godine u godinu, zaključio je Ivan Knez.
 


Nova ribarska luka i red u lučice


Suradnja koju imamo s Vladom RH Andreja Plenkovića i svim ministarstvima je vjetar u leđa razvoju naše županije i grada Biograda s ciljem osiguranja boljeg standarda i kvalitete življenja za naše stanovnike, rekao je donedavni dožupan Šime Mršić, novi državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, najavivši projekt navodnjavanja Vranskog polja na oko 1.700 hektara, te nabrajao županijska ulaganja u biogradsko školstvo i zdravstvo.
– Osim što će Županijska lučka Zadar uvesti red u biogradskim lučicama, vodi projekt izgradnje ribarske luke Biograd, za koju se izrađuje projektna dokumentacija. Osim ribarske infrastrukture, projekt dugoročno uključuje premještaj te gradnju nove trajektne luke Biograd, navodi Mršić, istaknuvši kako je Ortopedska bolnica zahvaljujući novom ravnatelju, medicinskom osoblju i djelatnicima za razliku od prvog vala korone kad je bila zatvorena sad i covid bolnica sa svim drugim odjelima koji su otvoreni za pacijente.
 


Nagrada za životno djelo Josipu Strpiću – Jošku


Nagrada za životno djelo dodijeljena je dipl. politologu Josipu Strpiću – Jošku za iznimna dugogodišnja postignuća u turizmu i turističkoj promidžbi grada na državnoj i međunarodnoj razini, u poduzetništvu i uzornom gospodarskom poslovanju, te promicanju ugleda grada.
Godišnja nagrada dodijeljena je časnoj sestri Anki Špralja, koja djeluje u Župi sv. Stošije, za izniman doprinos društvenoj zajednici na području pastorale i kateheze osobito kroz plemeniti rad s mladima, širenjem moralnih, radnih i svih drugih vrijednosti.
Grbovi Grada Biograda dodijeljeni su: Radojki Birkić, glavnoj medicinskoj sestri u Specijalnoj ortopedskoj bolnici Biograd, za predani humani rad i izuzetan doprinos u zdravstvenoj skrbi za oboljele od covida-19, te u promicanju sestrinstva; Ženskom rukometnom klubu za osvojeno 2. mjesto na Sportskim igrama mladih u Splitu 2020., te za 1. mjesto u Hrvatskoj rukometnoj ligi U14-Ž za igračice rođene 2006./2007.; pionirima Malonogometnog kluba GAUNI za osvojeno 1. mjesto na Top tim kupu Dalmacije u futsal natjecanju za djecu te osvojeno 2. mjesto u Top tim ligi za pionire rođene 2005./2006. godine; mlađoj seniorki Jeleni Došen, za osvojenu zlatnu medalju u boksu na Državnom prvenstvu za mlađe seniore i žene 2020.; seniorki Luciji Atlija, za osvojenu brončanu medalju u boksu na Državnom prvenstvu za mlađe seniore i žene 2020. godine.
U ime nagrađenih zahvalio je Josip Strpić – Joško.