Klubovima 800 tisuća kuna manje, rastu troškovi hladnog pogona

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Program javnih potreba u sportu Grada Zadra za 2021. godinu
Autor: 
S ovakvom raspodjelom novca osim košarke Zadar će u bližoj budućnosti teško imati pojedinca ili kolektiv koji bi ozbiljnije konkurirao na nacionalnoj, a o međunarodnoj sceni da i ne govorimo
MARKO DIMIĆ/PIXSELL
MALO PRVIH SPONZORA - Grad Zadar se samoreklamira na utakmicama KK Zadra

Ukupno 28 milijuna i 800 tisuća kuna Grad Zadar planira ove godine izdvojiti kroz Program javnih potreba u sportu. Ovom iznosu treba dodati i 2,5 milijuna kuna pozajmice Hrvatskom nogometnom klubu Zadar, četvrtoligašu na kojem Grad želi graditi nogometnu budućnost nakon što je nad NK Zadar otvoren stečaj. Naime, kako klub sa Stanova nije moguće financirati preko Športske zajednice Grada Zadra, budući da HNK Zadar djeluje manje od tri godine (udruga je registrirana u studenome 2019.), na Narodnom trgu su našli način kako značajno pogurati ovaj kolektiv te su posegnuli za pozajmicom, uz napomenu da je u kolovozu 2019. Grad bio jamac NK Zadru za kredit od milijun kuna. Dakle, na ovaj ili onaj način, 2,5 milijuna gradskih kuna u 2021. ide HNK Zadru. S tim dodatkom ovogodišnji sportski proračun dolazi vrlo blizu prošlogodišnjih 32 milijuna i 500 tisuća kuna koliko je (bez kasnijih rebalansa) bilo predviđeno za 2020. Respektabilni su to financijski iznosi, no kada se pogledaju pojedinačne stavke izravno za rad klubova ode 12,3 milijuna kuna. Od tog iznosa pet milijuna kuna, odnosno jednu trećinu, »pojede« Košarkaški klub Zadar. Za sve ostale klubove osigurano je 7,3 milijuna kuna (plus 7.200.000 kuna za sufinanciranje korištenja sportskih objekata), 800 tisuća kuna manje od planiranog za 2020. Pritom KK Zadar, koji se ne financira preko ŠZGZ već kao sportsko dioničko društvo izravno odgovara Gradskom vijeću, uz početne milijune redovito dobiva i novac iz rebalansa, pa je tako prošle godine Grad iz blagajne u listopadu na pet dodao još tri milijuna kuna. Dakle, osam milijuna kuna izravno za troškove kluba, bez iznosa kojim se sufinancira korištenje dvorane Krešimira Ćosića. A kad smo kod ŠC Višnjik Grad je toj ustanovi (koja je u 100-postotnom vlasništvu Grada) za korištenje dvorana i bazena osigurao 6,5 milijuna kuna. Tako je prvotno bilo planirano i u 2020., no rebalansom je Višnjiku uplaćeno još četiri milijuna kuna, dakle ukupno 10,5 za 2020. Ipak, s obzirom na situaciju s koronavirusom u zaključku Prijedloga Programa javnih potreba u sportu za 2021. godinu piše:
- Ako se tijekom proračunske godine, zbog slabijeg punjenja proračuna Grada ili situacije vezane uz COVID 19, bude smanjio iznos mjesečnih transfera prema športskoj zajednici, Zajednica je dužna posebnom odlukom Izvršnog odbora odrediti prioritete po stavkama ovog Programa te dinamiku uplata mjesečnih rata dotacijama na račun krajnjih korisnika – svojih članica, po istoj proceduri kako se donosi Detaljan plan sufinanciranja javnih potreba u sportu Grada Zadra. Primjenom pravilnika i poštivanjem zakonskih odredaba pri donošenju i provedbi programa i ove je godine postignuta transparentnost i pravičnost u raspodjeli sredstava i ostalih prava koja proizlaze iz Programa.

JU Zadarski šport 15 posto proračuna

Novac za javne potrebe u sportu Grad dijeli kroz tri temeljne stavke i to preko Športske zajednice (9,5 milijuna kuna), zatim kroz Upravni odjel za kulturu i sport (15,040 milijuna), a zasebna je stavka javna ustanova Zadarski šport kojoj će u 2021. pripasti 4,233 milijuna kuna (u 2020. 3,912). Tako 15 posto cijelog gradskog proračuna za sport odlazi na financiranje tvrtke koja upravlja dvoranom, kuglanom i streljanom Mocire, zatim dvoranom Ravnice i bazenom Kolovare. Od tog iznosa dva milijuna kuna (u 2020. 1,866) ide na rashode za zaposlene, a ostatak na razne druge stavke hladnog pogona. Za kapitalna ulaganja ostavljeno je 50 tisuća kuna, uz napomenu da u obrazloženju piše kako Zadarski šport »od vlastitih prihoda ulaže u tekuće i investicijsko održavanje sportskih objekata kojima upravlja«. Zanimljivo je pogledati udio novca koji, od ukupnog iznosa za sport, preko ŠZGZ pripadne klubovima. Primjetno je da taj iznos posljednjih godina u stagnaciji ili blagom padu, a istovremeno se povećavaju troškovi hladnog pogona, odnosno onoga bez čega se ne može, ali što u konačnici, nema izravne veze s akterima na sportskim borilištima. Ukratko, uredski troškovi rastu dok klubovima, gledajuću ukupan, a ne pojedinačni iznos, ide manje novca. Tako je prema grubim procjenama, dio klubova u 2021., u odnosu na ono što je planirano za 2020. izgubiti od deset do 20 posto iznosa.
Među 77 klubova (udruga) koje Grad financira (još su tri kojima se sufinancira korištenje sportskih objekata) najviše će dobiti Odbojkaški klub Zadar, ukupno 820 tisuća kuna i to 420 za mušku, a 400 tisuća kuna za žensku selekciju. Slijedi košarkaški premijerligaš Sonik Puntamika kojem je osigurano 600 tisuća kuna. Veslačkom klubu Jadran pripast će 510 tisuća kuna, Vaterpolskom klubu Zadar 1952 400 tisuća kuna, uz napomenu da u ovim iznosima nisu navedena izdvajanja za sufinanciranje sportskih objekata kojima se klubovi koriste, a koji predstavljaju značajan trošak. Za 27 klubova koji imaju jednog (neki i više) profesionalnog trenera značajan dio proračuna odlazi upravo na plaće trenera.
- Planirana sredstva za klubove predstavljaju značajan, a prije svega redovni izvor prihoda i namijenjena su za potrebe troškova sudjelovanja u natjecanjima (kotizacije, članarine, licenciranje igrača, trenera, službenih osoba), službenih natjecanja (sudačke i delegatske pristojbe, dnevnice i prijevoz službenih osoba, troškovi prijevoza i smještaja), stručni rad (kroz sufinanciranje plaća za profesionalne trenere) - piše u obrazloženju spomenutog Programa.

Košarka i ostali

I tu se dolazi do problema, a taj je da gradski novac od 2016. godine ne ide izravno sportašima. Naime, prilikom prijave na natječaj jasno je naglašeno da se pod neprihvatljivim troškovima za klubove smatra plaćanje profesionalnih sportaša što je, prema slobodnoj procjeni, jedan od razloga velike krize seniorskog sporta u Zadru. Obrazac je svugdje isti, a izgleda otprilike ovako. Klubovi u mlađim uzrastima stvore kvalitetnu generaciju (vaterpolo, odbojka, ženska košarka, rukomet...), nerijetko osvoje medalju na nacionalnom prvenstvu i ti se mladići i djevojke polagano počinju, mnogi i prerano, uključivati u seniore. Tada dolazi završetak srednje škole i razlaz. Logično, jer Zadar ne nudi previše mogućnosti oko usklađivanja visokoga obrazovanja i bavljenja sportom. Oni koji ne idu na studij traže posao i kada ga nađu nije realno očekivati da rade osam sati dnevno pa navečer trče na trening i vikendom putuju po cijeloj Hrvatskoj i sve to za nula kuna. Na isti ili sličan način stvari se odvijaju i u pojedinačnim sportovima. Simbolična naknada punoljetnim sportašima mogla bi puno toga promijeniti. Ovako službeno proglašeni Grad sporta (pre)brzo ostaje bez sportaša. Jer, sport nije samo rekreacija djece, mladeži ili umirovljenika te razni drugi, hvalevrijedni događaji, već sport čine i seniorski rezultati, a oni su u Zadru godinama u silaznoj putanji. Dovoljno je pogledati ovogodišnje ljestvice prvog i drugog ranga ligaških natjecanja. Zaključak je da bi se klubovi sami trebali pobrinuti za plaće (naknade, stipendije) svojih sportaša. S jedne strane takva odluka ima smisla kada bi vrijedila za sve klubove. No, KK Zadar je kao š.d.d. je iz ovoga izuzet (novac uložen u klub smatra se »kapitalnim ulaganjem«, a igrači su obrtnici koji izvršavaju usluge prema klubu i za to primaju plaću), a za pretpostaviti je da će se među 2,5 milijuna kuna pozajmice za HNK Zadar naći i novci za plaće igrača. I tako stvari idu u krug. Klubovima je Grad uglavnom jedini sponzor i da nema te podrške većina bi vjerojatno stavila ključ u bravu.
- Razvidno je da će u 2021. godini proračunski izvor prihoda predstavljati dominantan dio financiranja većine zadarskih sportskih klubova, što predstavlja veliki problem funkcioniranja sporta i stvara veliko opterećenje za gradski proračun - naglašava se u Programu.
Opet, s ovakvom raspodjelom novca osim košarke Zadar će u bližoj budućnosti teško imati pojedinca ili kolektiv koji bi ozbiljnije konkurirao na nacionalnoj, a o međunarodnoj sceni da i ne govorimo. Ipak, u Gradu, u zaključku navode kako je »višegodišnjom usporednom analizom proračunskih izdvajanja za sport na gradskoj razini, evidentno da se sportu u našem gradu posvećuje dužna pozornost što u znatnijoj mjeri neće biti narušeno ni donošenjem ovogodišnjeg Programa«...

 

Tri osnovna kriterija

* Razvijenost sporta (zastupljenost na međunarodnoj, nacionalnoj, županijskoj i gradskoj razini)
* Javni status sporta (zanimanje javnosti, tradicija sporta u Zadru, olimpijski status sporta, važnost za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture
* Sportska kvaliteta (broj kategoriziranih sportaša, rezultati u posljednje četiri godine u Hrvatskoj i u Zadru)

 

Zadarski sport

36
sportova

77
klubova

11300
aktivnih sportaša

 

Iznosi po klubovima

Aikido

AK Zadar 5.000
ŠAK Donat 5.000

Atletika

AŠK Zadar 190.000 (+60.000)
AK Alojzije Stepinac 92.000
MK Festina Lente 4.000
AK Fortius 30.000
AK klub Start 5.000 (19.125)

Badminton

BK Iader 5.000 (200.000)
BK Zadar 2.500

Biciklizam

BK Zadar 170.000

Boćanje

BK Crvene kuće 9.000
BŠK Zadar 5.000
BŠK Veteran 5.000
BŠK Bokanjac 5.000

Boks

BK Diabolik 10.000
BK Rebel 10.000 (+30.000)
BK Zadar 10.000
BK Ares 20.000 (+84.000)
BK Bandits 5.000

Plivanje

KDP Donat 17.000 (+65.000)
PK Zadar 300.000 (+950.000)
PK Jadera 160.000 (+800.000)

Jedrenje

JK Sv. Krševan 360.000
JK Uskok 220.000

Karate

KK Croatia 5.000
KK Zvonimir 10.000
KK Zadar 0 (+38.025)

Košarka

KK Zadar 5.000.000
KK Sonik Puntamika 600.000 (+200.000)
KK ABC 10.000 (+150.000)
KK Jazine 300.000
KK Zara 30.000 (+160.000)
KK Voštarnica 10.000 (+180.000)
ŠŠK Zadar 260.000 (+900.000)
KK Diadora 10.750 (+12.750)
ŽKK Zadar 320.000 (+255.000)

Kuglanje

KK Zadar 40.000 (+46.000)
KK Liburnija 15.000 (+47.800)
KK Donat 15.000 (+53.800)

Nogomet

NK Arbanasi 250.000
NK Dalmatinac 130.000
ŽNK Donat 250.000
NK Zara 10.000

Odbojka

OK Zadar (ž) 400.000 (+250.000)
OK Zadar (m) 420.000 (+250.000)
OK Donat 20.000 (+20.000)

Rukomet

RK Zadar 1954 300.000 (+317.200)
ŽRK Zadar 75.000 (+60.700)
RK Zadar 2013 18.000 (+90.000)

Skokovi u vodu

KSV Zadar 120.000 (+130.000)
ŠKSV Arno 20.000 (+110.000)

Stolni tenis

STK Donat 190.000
STK Jadera 10.000
STK Zadar 10.000

Streljaštvo

SK Lovac 18.000
SK Zadar 80.000 (+90.000)

Šah

ŠK Zadar 15.000
ŠK Casper 25.000

Gimnastika

GK Salto 110.000
KRG Sirena 80.000 (+260.000)1

Taekwondo

TKDK Zadar 139.022
TKDK Plovanija 10.000
TKDK Donat 10.000

Ostali

Aero klub Zadar 30.000, Automobilistički klub RTZ 5.000, Hrvački klub Zadar 18.000, Hrvatsko planinarsko društvo Mala Rava 5.000, Judo klub Zadar 140.000, Ju jitsu klub K Zadar 20.000, Kendo klub Ouka 5.000, Kickboxing klub Sv. Zoilo 10.000​​, Planinarsko društvo Paklenica 8.000, Ronilački klub KPA Zadar 44.000, Softball klub Donat 10.000, Športsko ribolovno društvo Zubatac 40.000, Triatlon klub Zadar 20.000 (+65.000). Teniski klub Zadar 08 60.000 (+78.000),Vaterpolski klub Zadar 1952 400.000 (+1.200.000), Veslački klub Jadran 510.000, GO UHDDR 0 (+16.400), Relax 0 (+11.200)
Napomena: Iznosi su u kunama. U zagradama su iznosi za sufinanciranje korištenja sportskih objekata

 

Sport osoba s invaliditetom

Atletski klub osoba s invaliditetom Fortius 78.000 kuna
Športski savez gluhih Zadarske Županije 20.000
Odbojkaški klub invalida Zadar 30.000
Plivački klub osoba s invaliditetom Sv. Nikola 5.000
Stolnoteniski klub osoba s invaliditetom Krševan 5.000
Streljački klub osoba s invaliditetom Donat 10.000
Ribolovni klub osoba s invaliditetom Škartoc 5.000
Udruga za Down sindrom Zadarske županije 10.000
UHVIDRA-a Zadar 70.000
Športski savez osoba s invaliditetom Zadarske županije 5.000
UHVIDRA-Donat 5.000
Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar 30.000,00
Sportska udruga sljepih i slabovidnih osoba Donat 20.000
Sportska udruga s intelektualnim poteškoćama Mali princ 15.000

 

Povjerenstvo sa sedam članova

Kako piše u obrazloženju odluke u vrednovanju programa korištena je kategorizacija sportova u kojoj su tri temeljna kriterija, razvijenosti sporta koja »polazi od njegove zastupljenosti na međunarodnoj, nacionalnoj, županijskoj i gradskoj razini«, potom javni status sporta te sportska kvaliteta. Klubovi dobivaju bodove po različitim osnovama, a bodovi se na kraju pretvaraju u novac. Svime time ravnalo je Povjerenstvo u kojem su bili: Josip Miočić, Ante Zanki, Dina Bušić, Vitomir Burčul, Josip Vuković, Tonći Jerak i Luka Peranić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno