U Zadru ne treba profesora engleskog jezika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika kresimir.rados
HZZ objavio popis deficitarnih i zanimanja za koja tržište nema interesa
Budući da se preporuke izrađuju svake godine, iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ističu kako opetovanom pojavljivanju pojedinih obrazovnih programa treba pridavati sve veću težinu
MARIN GOSPIĆ
Na zadarskom tržištu rada između ostalog nedostaju i zidari

Područne službe i uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), uz koordinaciju od strane Središnjeg ureda, proveli su analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima, te izradili preporuke za obrazovnu upisnu politiku. U preporukama je navedeno u kojim je zanimanjima potrebno povećati upisne kvote ili broj stipendija, a u kojima ih smanjiti i to za pojedine gradove i njihovu okolicu.

Stipendiranje učenika i studenata

– Preporuke se odnose ne samo na upis, već i na stipendiranje učenika i studenata. Budući da se neki obrazovni programi ne provode na području nekih lokalnih tržišta rada, preporuke se u njihovom slučaju odnose samo na stipendiranje učenika i studenata koji pohađaju takve programe na drugim područjima. Preporuke u pogledu studijskih programa odnose se na programe preddiplomskog studija, ali vrijede i za one programe diplomskog studija koji se na njih nastavljaju. Preporuke također vrijede i za različite dvopredmetne studije ako obuhvaćaju navedeni predmet odnosno naziv te za jednopredmetne studije širih naziva u kojima se pojavljuje navedeni naziv, stoji u uvodu preporuka.
Također, preporuke nisu kvantitativnog karaktera, odnosno u njima se ne navodi broj mjesta za koji je potrebno povećati ili smanjiti kvote. No, budući da se preporuke izrađuju svake godine, iz HZZ-a ističu kako opetovanom pojavljivanju pojedinih obrazovnih programa treba pridavati sve veću težinu i uzimati ga u obzir sve ozbiljnije prilikom određivanja kvota ili politike stipendiranja.

U Zadru nedostaje liječnika

Za Zadarsku županiju se u obrazovnim programima u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata tako navode trogodišnji srednjoškolski program za zanimanje konobara, kuhara, zidara, pekara... Kada je riječ o četverogodišnjem ili petogodišnjem programu nedostaje medicinskih sestra i tehničara, farmaceutskih tehničara. Nedostaje i osoba koje su završile stručni studij strojarstva, sveučilišni studij medicine te matematike i to nastavničkog smjera.
Navedeni su i obrazovni programi u kojima treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata. Među trogodišnjima su oni za zanimanje cvjećar, za četverogodišnji u zanimanjima ekonomista, tehničara cestovnog prometa, tehničara za računalstvo... Na tržištu rada nema dovoljno zanimanja ni za visokoškolski obrazovane ekonomiste, učitelje razredne nastave, ali i profesore engleskog jezika i književnost ili anglistike...
– Promjene obrazovne upisne politike i politike stipendiranja na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pridonijet će usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada odnosno umanjiti strukturnu neusklađenost između ponude rada i potražnje za radom, što je jedan od glavnih dugoročnih problema hrvatskog tržišta rada, zaključuju iz HZZ-a u svojoj publikaciji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)