Dvije sestre jedine učenice

Slika korisnika admin
molat_skola
Škola na Molatu ponovno je svoja vrata otvorila tijekom Domovinskog rata

Pretpostavlja se da je OŠ Molat s radom započela daleke 1870. godine. Prvi učitelji bili su seoski svećenici koji su nastavu održavali u crkvenim i gospodarskim zgradama. Broj učenika u školi prvi put se počeo bilježiti od školske godine 1962./63.
- U to se vrijeme na otoku Molatu nastava održavala u tri mjesta, i to u Molatu, Zapuntelu i Brguljama. U Molatu nastavu je pohađalo 65 učenika, u Zapuntelu 35 i u Brguljama 11 učenika. Samo su u Molatu radila dva nastavnika, a u ostalim mjestima po jedan, rekao je ravnatelj OŠ "Zadarski otoci" Branko Matulina.
Kao i u ostalim otočnim školama, tako i na Molatu, sedamdesetih godina došlo je do postupnog smanjivanja broja učenika. Tada je u Molatu bilo 13 učenika, u Zapuntelu 15, a u Brguljama 7. U svim školama nastavu je držao po jedan nastavnik.
Godine 1976. škola je zatvorena u Molatu i Brguljama, a nakon tri godine i ona u Zapuntelu.
Škola na Molatu ponovno je svoja vrata otvorila tijekom Domovinskog rata, ali samo zbog djece iz Zadra i ostalih sredina u kojima je postojala ratna opasnost koja su na otoku imala rodbinu. Nastavu je pohađalo ukupno 39 učenika.
- Zbog dotrajalosti školske zgrade, nastava se odvijala u mjesnim prostorijama. Nastavnica hrvatskog i engleskog jezika, inače Molaćanka koja je zbog rata došla raditi na otok, držala je nastavu zajedno s mještaninom Molata koji nije bio prosvjetni radnik, ali je imao želje pomoći u edukaciji. Bio je to kombinirani odjel učenika svih razreda, osim petog, pojasnio je Matulina.
Završetkom Domovinskog rata, škola na Molatu je ponovno zatvorena. Opet je otvorena tek u školskoj godini 2005./06. Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka tada je iz temelja obnovilo školsku zgradu.
Nastavu su tada pohađala tri učenika - dva "osmaša" i jedan "petaš".
- Prije nego je školska zgrada obnovljena, učenici, inače djeca mjesnog pekara, nastavu su pohađali u OŠ "Ist". Njihova je majka u to vrijeme iznajmila stan na otoku Istu i tu s djecom živjela od ponedjeljka do petka, a potom bi se za vikend vraćala na Molat, ispričao nam je ravnatelj.
Danas PŠ Molat ima dvije učenice, inače sestre, jedna je u sedmom, a druga u prvom razredu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno