Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dobro nam došli Bečani!

Autor: Damir Maričić

17.02.2009. 23:00
Dobro nam došli Bečani!

Foto: Damir MARIČIĆ



Župan Zadarske županije Stipe Zrilić pred stotinjak uzvanika i posjetitelja u utorak navečer u Bugarskom kulturnom domu u Beču otvorio je nekoliko izložbi i manifestacija kojima se Zadarska županija predstavila svojom kulturom, turističkom ponudom, vezama s Bečom, ali i mirisima, okusima i zvucima Jadrana.
Riječ je o specifičnom predstavljanju koje Zadarska županija zahvaljuje veleposlaniku Republike Bugarske u Hrvatskoj, predstavnicima veleposlanstva Republike Bugarske, odnosno Bugraskom kuluturnom centru u Beču, a što valja zahvaliti našem i njihovom Kosti Kostovu. Nazočili su mu i Ranko Vlatković, direktor Ureda HTZ-a u Beču, Iva Hraste Soco, sekretarica za kulturu u veleoposlanstu RH u Austriji te Ive Dunatov, direktor TZ Zadarske županije. Našli smo ovdje i neke stare Zadrane poput Ive Oštrica ili Mate Mihaljevica i niz drugih.
U zimskoj, sniježnoj bečkoj noći klapa Kontrada svojim zvucima raznježila je srca Bečana, a župan Zrilić prenio je najkraću sliku Zadarske županije i središta joj Zadra, povijesne, geografske, klimatske i druge osobitosti, kao i bečke veze. Ponovljeni su i podaci o gotovo pola milijuna noćenja koja su na ovom području ostvarili Austrijanci uz poziv za nove dolaske. Naravno, govoreći o međunarodnoj suradnji, Zrilić je osim ostvarenih veza s Češkom, odnosno Slovačkom najavio i širenje na Mađarsku, Austriju i Bugarsku.
Zrilić je kazao da je upravo kultura okosnica predstavljanja, a riječ je bila o izložbi pod nazivom Gradnje i projekti od 1797. do 1914. godine u Zadru koja obuhvaća vrijeme Austrougarske vladavine i Zadra kao prijestolnice tadašnje Dalmacije. Uz tu izložbu gosti će idućeg tjedna moći razgledati i slike Umjetničke organizacije Jadertina, a nastajale su unutar 15 godina medunarodnih likovnih kolonija na kojima su nastupili mnogi umjetnici iz raznih zmalja. Radovi su im predstavljeni u nizu zemalja sve do SAD-a. Ovdje su izložena djela austrijskih, bugarskih i hrvatskih umjetnika kao poveznica ovog dogadaja kojim se u Bugarskom kulutnrom centru, Bečanima predstavlja Zadarska županija.
Naravno da je Zrilić i uputio poziv okupljenima na posjet Zadarskoj županiji. Tome su naravno služili i mnogobrojni prospeki koji će se ovih dana dijeliti bečkoj publici, ali i lijepa dalmatinska pjesma. Kate Paška čipkarica je na zanimanje Bečanki plela čipku koja je rod one pletene na Bečkom dvoru, a poslužili su i čuveni Paški sir, ovdašnji pršut Mataš, inćune Ostree, benkovački Rose, kao i paletu Maraškinih pića, čiji su likeri predvođeni Maraschinom, također redovno služeni u Beču na dvoru.
Zadarska županija nastoji proširiti svoje kulturne i društvene veze i međunarodnu suradnju, a svaka takva prilika u ovoj je godini posebno i prilika za paralelno predstavljanje naše turističke ponude. Austrija je iznimno važna zemlja za uspjeh zadarskog turizma, jer su u nadmetanjima za treće mjesto među našim stranim gostima, s vrlo dobrim perspektivama.