Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Krešin trofej ostaje u Zadru

Autor: Roman Morović

17.02.2009. 23:00
Krešin trofej ostaje u Zadru

Foto: Zvonko KUCELIN



Igra se u Krešinom gradu, u Krešinoj dvorani i meni taj kup znači puno. Iako ne nosi bodove za Euroligu, nosi ime Krešimira Ćosića i zbog toga za nas ima poseban značaj. Ovo je prvi put da se Krešin kup igra u njegovoj dvorani i mi ćemo dati sve od sebe da taj trofej ostane u Zadru, kazao je Stipčević


Što je Zadar dobio dolaskom Zmage Sagadina na mjesto trenera? Za početak pozitivan šok i pobjedu nad Unicsom, a samim tim i nastavak sna zvanog Final Eight Eurokupa. Nadalje, dobio je garanciju da više neće biti “švercanja” u obrani ili zaboravljenih igrača na klupi što u prijevodu znači da će svi igrači, čak i oni najmlađi, dobiti priliku pokazati što i koliko znaju. Sagadin je već nakon te prve utakmice detektirao osnovne probleme zadarske momčadi istaknuvši obranu i skok kao dvije primarne stvari na kojim će njegovi igrači morati najviše raditi. Prvi rezultati vidjeli su se već na utakmici protiv Budućnosti (69 primljenih poena, 10 skokova više od protivnika). No, sasvim je jasno da je pred trenerom i igračima još mnogo posla, prije svega da bi ispravili greške iz prošlosti, a potom i da bi dodatno napredovali i unaprijedili igru momčadi. Prostran je dobio priliku, Marčinković je vraćen u prvu momčad, dovedeno je pojačanje na poziciji šutera (Farmer). Uskoro će biti riješeno i pitanje trećeg playmakera, a Sagadin je najavio da će s vremenom uvesti još nekoliko mladih igrača u prvu momčad. Treninzi su duži i fizički zahtjevniji, puno se više pozornosti pridaje obrani, a uz to trener više komunicira s igračima, ukazujući im na pogreške koje rade na treninzima i utakmicama. Sve je to u prvi mah impresioniralo zadarske ljubitelje košarke. No, Sagadinova zadarska avantura tek je počela i sasvim je sigurno da treba proći još koji tjedan ili mjesec da bismo mogli dati prvu ozbiljniju ocjenu njegova rada.
Sagadin donio promjene
– Svi znamo da je Zmago Sagadin veliki stručnjak s velikim trenerskim iskustvom koji iza sebe ima preko dvadeset trofeja. Bio je treći u Europi s Olimpijom, osvojio je NLB ligu i sve to dovoljno govori o kakvom se treneru radi. Sigurno da je on dolaskom na nas ostavio pozitivan utisak i da je ovoj momčadi donio puno dobrih stvari. Treninzi su raznovrsni, dugi i zanimljivi. Radimo jako puno vježbi, primamo puno novih informacija i mislim da ćemo svi od njega jako puno naučiti – kaže Rok Stipčević koji o novom treneru ima samo riječi hvale.
– Od ovoga što sam ja do sada prošao ovo je na najvišoj razini rada s igračima. Puno razgovara s nama, ukazuje nam na pogreške iz prethodne utakmice i priprema nas za sljedeću. Zna sve informacije o protivničkoj momčadi, na koji način se moramo braniti, kako trebamo napadati i to nam sve jako puno koristi. Dovoljno o njemu govori činjenica koliko je kvalitetnih igrača stvorio i koliko je njegovih pomoćnika kasnije napravilo uspješnu trenersku karijeru (Trifunović, Filipovski, Mahorić, Spahija, Zdovc). Posjeduje iznimno puno znanja i sposobnost prenošenja znanja na svoje igrače i suradnike. Treninzi su dugi i naporni, ali svi smo svjesni da je to za naše dobro i svi smo maksimalno koncentrirani na svaki dio treninga. Mislim da je to pravi put za dalje.
Utakmica protiv Budućnosti bila je pravi pokazatelj kako bi Zadar trebao izgledati do kraja sezone. Čvrsta obrana, raznovrsni napad, koncentracija svih četrdeset minuta i vrlo dobra rotacija igrača. Ipak, domaće utakmice nikada i nisu bile problem ove momčadi. Puno je važnije kako će se Zadrani pod vodstvom novoga trenera snaći idući tjedan kada ih očekuju dva iznimno teška gostovanja kod Unicsa i FMP-a.
– Rezultati se vide, ali trener nam je ponovno ukazao na neke pogreške koje radimo. Mi smo toga svjesni, ali za sada je bolje da te greške ostanu u “svlačionici”, između nas i trenera. Nastavit ćemo raditi dalje, kvalitetno kao i do sada i trudit ćemo se ispraviti svaku sitnu pogrešku na koju nam trener ukaže. Mislim da će to uroditi plodom.
Kup ima poseban značaj
Već smo spomenuli poziciju razigravača, u kojoj je trener Sagadin konačno malo rasteretio Stipčevića koji je do sada igrao gotovo 40 minuta po susretu, pruživši priliku mladom Toniju Prostranu. Uz njih, s momčadi već tjedan dana trenira i Paolo Tičina. No, Sagadin se još uvijek nije odlučio koga će izabrati kao konačno rješenje za trećeg razigravača.
– Sada smo trojica, a trener u svakoj utakmici odlučuje koliko će tko igrati. Mislim da je to zdrava konkurencija koja će nas potiče na što bolji rad i siguran sam da će nas sve podići na još viši nivo – mišljenja je Stipčević.
Tjedan dana treninga bez europske utakmice u svakom će slučaju dobro doći i treneru i igračima te da se još bolje upoznaju i isprave neke stvari u kojima su do sada griješili. Koliko su u tome proteklih dana uspjeli vidjet će se već u petak kada počinje završnica Kupa Krešimira Ćosića. O važnosti toga natjecanja za Zadrane najbolje svjedoči sljedeća izjava.
– Igra se u Krešinom gradu, u Krešinoj dvorani i meni taj kup znači jako puno. Iako ne nosi bodove za Euroligu, nosi ime Krešimira Ćosića i zbog toga za nas ima poseban značaj. Ovo je prvi put da se Krešin kup igra u njegovoj dvorani i mi ćemo dati sve od sebe da taj trofej ostane u Zadru. Sigurno je da ovaj kup ima i veliki značaj po pitanju samopoudanja za nastavak sezone i napravit ćemo sve što možemo da ga osvojimo.
Potrebna podrška s tribina
Prva prepreka Zadru na putu do osvajanja prvog ovosezonskog trofeja zove se Cibona. Vječni rivali tako će se već u veljači sastati po treći put ove sezone.
– Ždrijeb je u ovom slučaju sasvim nebitan. Ako želimo osvojiti kup moramo dobiti te dvije utakmice bez obzira protiv koga igrali. Mi ćemo se maksimalno pripremiti za svakog protivnika, ali glavni fokus i koncentracija bit će na nama.
Prvu utakmicu u Zagrebu na početku sezone Zadar je dobio pod vodstvom trenera Ace Petrovića, dok je drugu početkom ove godine pod vodstvom Denisa Pleslića, a sada je na red došao i treći zadarski trener ove sezone, Zmago Sagadin.
– Dobili smo ih dva puta, ali oba puta su to bile iznimno teške i tvrde utakmice. Mislim da će i ova utakmica biti neizvjesna i svjesni smo da igramo protiv vrlo dobre i kvalitetne momčadi. Igraju top 16 Eurolige, pobijedili su Sienu koja je jedan od glavnih favorita za naslov prvaka Europe, što dovoljno govori o njihovoj kvaliteti. Mislim da će odlučivati sitnice, kao što su primjerice one tzv. ničije lopte, zatim skok, slobodna bacanja i koncentracija u ključnim trenucima utakmice.
Koliko Zadrani u ovom trenutku razmišljaju o kupu, a koliko o dramatičnom raspletu u posljednja četiri kola regionalne lige?
– Mi smo maksimalno fokusirani na prvu sljedeću utakmicu, a to je Cibona u petak. Sada razmišljamo samo o toj utakmici, a nakon toga ćemo gledati dalje. Idemo iz utakmice u utakmicu i to je jedini ispravan put. Ne treba gledati previše unaprijed, treba se samo koncentrirati na prvu sljedeću utakmicu i u njoj dati sve od sebe da pobijedimo.
Tornado? Protiv Budućnosti, pjesme s juga Višnjika nije bilo i promjena atmosfere odmah se osjetila.
– Zadar “sa” i “bez” Tornada nije isti. Nadam se da ćemo u petak imati podršku navijača koja nam je uvijek bila jako važna. Zadar i Tornado su uvijek išli jedan uz drugog i nadam se da će tako biti i dalje – zaključio je Stipčević.


 KOŠARKAŠI IDOLI ZADARSKE DJECE




Svakog dana Višnjikom prođe stotinjak djece, uglavnom polaznika škole košarke, a nerijetko se u terminu jutarnjeg treninga seniorske momčadi. okupe pred ulaznim vratima velike dvorane i gledaju kako to rade njihovi idoli.
– Eno Juby … vidi, vidi, eno Perić tamo … jel ono onaj novi igrač? – moglo se nakratko čuti na jučerašnjem treningu.
To je samo još jedan dokaz zašto je Zadar grad košarke i pokazatelj koliko značenje imaju košarkaši Zadra u životu ovoga grada, kao i u odrastanju djece, kojima su mnogi od njih glavni životni uzori. Svi oni sanjaju da će jednoga dana zakucavati kao Macura, pogađati trice kao Rančić ili dijeliti “banane” kao Tome Ružić, ali i seniori bi se ponekad mogli ugledati na tu djecu, njihovu strast za košarkom i želju za pobjeđivanjem.


 JOHNSONOV STATUS JOŠ UVIJEK UPITAN


U pravilniku HKS-a jasno piše: “Status stranog igrača u smislu ovog pravilnika ima igrač koji nema zakonsko državljanstvo RH. Jednom licencirani strani igrač zadržava status stranog igrača do kraja natjecateljske sezone, bez obzira u koje vrijeme stekne hrvatsko zakonsko državljanstvo.”
Pošto Juby Johnson još uvijek nije registriran za kup Krešimira Ćosića budući da zbog ozljede nije igrao u četvrtfinalu protiv Trogira još nije poznato hoće li ga klub registrirati za završni turnir kupa. Naime, ukoliko to učini, morat će ga registrirati kao stranog igrača što automatski znači da bi kao takav nastupio i u prvenstvu Hrvatske. Budući da u kupu i prvenstvu Hrvatske vrijedi pravilo o maksimalno dva stranca u petorci, u klubu su se nadali da će do početka prvenstva Johnson dobiti hrvatsko državljanstvo te će moći nastupiti kao Hrvat. Za tu pogodnost bili su spremni žrtvovati i njegov nastup u kupu, no po dobrom starom običaju u Zadru se uvijek nešto zakomplicira onda kada je to najmanje potrebno. Kako će se rasplesti ova situacija trebalo bi se znati najkasnije do četvrtka.