Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nastava u Paljuvu tek u rujnu

Autor: Ivana Burica

17.02.2009. 23:00
Nastava u Paljuvu tek u rujnu


Zajednička je to odluka roditelja i nastavnika donesena na sastanku, koji je neposredno nakon dobivanja uporabne dozvole sazvao ravnatelj OŠ Novigrad Joso Radošević. Roditelji su ocijenili da nije dobro da se školska godina započne u čistim razrednim odjelima, a završi u kombiniranim te je odlučeno da će škola u Paljuvu u funkciji biti ujesen


Iako je novoizgrađena školska zgrada u Paljuvu uporabnu dozvolu dobila još u prosincu, a tehnički je pregled obavljen već u lipnju prošle godine, paljuvski osnovci na nastavu i dalje putuju u Novigrad.
Zajednička je to odluka roditelja i nastavnika donesena na sastanku, koji je neposredno nakon dobivanja uporabne dozvole sazvao ravnatelj OŠ Novigrad Joso Radošević.
– Nova školska zgrada u Paljuvu uporabnu je dozvolu dobila početkom prosinca te sam ja kao ravnatelj bio dužan pripremiti zgradu za drugo polugodište. No, do preseljenja nije došlo iz dva razloga. Prvo, Ministarstvo prosvjete nije promptno reagiralo i osiguralo potreban kadar, točnije spremačicu, a drugi, još važniji razlog, bila je roditeljska odluka.
Kombinirani razredi
Sastanku nije nazočilo samo dvoje roditelja, koji su zbog radne obveze bili spriječeni doći. Svi ostali su bili na sastanku i jednoglasno odlučili da se tekuća školska godina završi u novigradskoj školi, kazao je ravnatelj OŠ Novigrad Joso Radošević, koji pojašnjava da će se otvorenjem školske zgrade u Paljuvu formirati kombinirani razredi i u Novigradu i u Paljuvu.
– Od 1. do 4. razreda imamo ukupno 47 učenika, a od toga je njih 21 iz Paljuva. Preseljenjem gotovo polovine učenika u Paljuv, sadašnji razredni odjeli će se brojčano prepoloviti te će i u jednoj i u drugoj školi biti formirani kombinirani razredi. Jedno će odjeljenje činiti kombinacija prvaša i trećaša, a drugo drugaša i četvrtaša. Roditelji su smatrali da nije dobro da se školska godina započne u čistim razrednim odjelima, a završi u kombiniranim te je odlučeno da će škola u Paljuvu u funkciji biti početkom školske godine 2009./2010., informirao nas je ravnatelj Radošević. Paljuvski učenici nižih razreda osnovne škole ujesen će tako prvi put nakon 1991. godine nastavu imati u rodnom mjestu. 
Naime, zgrada područne škole u Paljuvu je tijekom Domovinskog rata pretrpjela velika razaranja te o njenoj obnovi nije moglo biti govora.
Roditeljska odluka najvažnija
U prosincu 2006. godine uklonjene su ruševine stare škole te je na istom mjestu započela izgradnja novog školskog objekta. Projekt vrijedan 3,1 milijuna kuna u većem je dijelu (2,25 milijuna kuna) financiran preko programa CEB V (50 posto sredstva Državnog proračuna, a 50 posto sredstva Banke Vijeća Europe). Ostalih 870 tisuća kuna osigurala je Općina Novigrad, na čije je traženje projekt u određenoj mjeri odstupao od standarda Ministarstva mora te se stoga Općina i pojavila kao sufinancijer. Naime, Ministarstvo je predlagalo školu s jednom učionicom, a na traženje novigradskih općinara projekt je proširen na dvije učionice koje se mogu pregraditi u četiri.
– Želja nam je da ta škola može poslužiti i za društvena događanja, a ako broj djece školskog uzrasta od 1. do 4. razreda osnovne škole jednog dana bude toliki da bude potrebno nastavu organizirati u četiri, a ne kako je za sada predviđeno u dva razredna odjeljenja, da i to bude omogućeno. Škola će imati i kabinete za likovni i tjelesni odgoj te stan za učitelja, pojašnjavao je načelnik Joso Klapan razloge za proširenje projekta.
Novigradski načelnik ističe da je Općini u interesu da nova školska zgrada što prije bude dovedena u funkciju. No, u prvom se redu mora poštovati odluka roditelja i nastavnika pa su i općinari suglasni s odlukom o početku nastave u Paljuvu tek u rujnu.