Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Prevrtljiva veljača donijela snijeg – otkazana nastava, samo dvoje ozlijeđenih (FOTOGALERIJA)

Autor:

17.02.2009. 23:00
Prevrtljiva veljača donijela snijeg – otkazana nastava, samo dvoje ozlijeđenih (FOTOGALERIJA)

Foto: Sebastian GOVORČIN



Snježni prekrivač koji je nanijela orkanska bura i pod kojim osvanuo Zadar i njegova okolica iznenadio je brojne građane. Snijeg je počeo padati u noći s utorka na srijedu oko 23.30 sata tako da su grad i okolica ujutro bili prekriveni s desetak centimetara snježnog pokrivača. Brojna djeca su sa smješkom na licu krenula u školu u nadi i sa željom kako neće biti nastave što se i u većini slučajeva ostvarilo. Naime, u velikoj većini osnovnih i srednjih škola na području zadarske županije nastava je otkazana, a ravnatelji su odlučili pustiti djecu kućama kako bi se nauživala rijetko viđenog snijega.
Naime, iz Ureda državne uprave za prosvjetu savjetovali su ravnateljima da sami odluče o organizaciji nastave te su ravnatelji različito postupili. U nekim su osnovnim školama odgodili održavanje nastave, a u drugima se ona uz manja zakašnjenja i skraćivanje školskih sati ipak održava. Jutros se zato moglo vidjeti brojnu djecu iz osnovnih i srednjih škola kako se igraju i grudaju u školskim dvorištima, kao i u blizini škola. Brojni prolaznici su tako stradali kao kolateralne žrtve snježnih ratova srednjoškolaca iz škola u parku Vladimira Nazora.
Odrasli, za razliku od djece, nisu s oduševljenjem dočekali snijeg i temperaturu koja je ujutro bila ispod nule. Većina njih je imala problema s čišćenjem debelog snježnog prekrivača sa svojih limenih ljubimaca kao i s vožnjom po cestama pod snijegom. Naime, iako su službe koje održavaju ceste s čišćenjem krenule već tijekom noći, na nekim je cestama ipak ujutro bilo snijega što je vozačima nenaviklim na zimske uvjete na cestama i vožnju s ljetnim gumama po snijegu izazvalo probleme. Promet se zbog toga odvijao jako usporeno i mnogo je ljudi kasnilo na posao. Ipak, tijekom jutra zabilježena su samo dva lakša sudara i to kod Gaženice i kod Murvice u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.
Ni zadarska hitna medicinska pomoć, unatoč skliskim i negdje neočišćenim pločnicima, nije imala puno posla. Naime, šef Hitne medicinske pomoći doktor Vlatko Grković rekao nam je kako su tijekom jutra imali svega dvije intervencije zbog padova u kojima je jedna osoba ozljedila vratnu kralježnicu, a druga slomila nogu. Osim toga imali su jedan epileptični napad te jedan porod na Kalmetini.
– Iskreno, očekivao sam puno više posla, a imali smo samo dvije intervencije zbog pada, rekao nam je dežurni liječnik na Odjelu kirurgije zadarske Opće bolnice gdje su dovezene ozljeđene osobe s hitne i gdje im je potom pružena liječnička pomoć.
Ipak i s Hitne i s Kirurgije upozoravaju građane da pažljivo hodaju i obuku obuću primjerenu stanju snijegu i ledu.
Meteorolog Duško Kraljev rekao nam je kako je u gradu tijekom noći palo šest centimetara snijega, dok je u zračnoj luci Zadar pao jedan centimetar manje.
– Ovo vrijeme nije neuobičajeno za veljaču koja zna biti nepredvidiva što se tiče vremenskih prilika i neprilika, rekao je Kraljev. Dodao je kako bi bura trebala puhati još danas, da bi se krajem tjedna vrijeme smirilo i temperature porasle. Ipak najavio je kako bi se snijeg mogao zadržati na tlu još danas i sutra zbog noćnih temperatura koje će se spuštati ispod nule.
Tijekom noći, još dok je padao snijeg, brojne ekipe zadužene za održavanje i čišćenje cesta tvrtke Franto i Cesta zadarske županije odmah su krenule na posao i radile su cijelu noć kako bi Zadrani mogli neometano voziti.
– Nismo bili iznenađeni snijegom i s čišćenjem smo počeli već tijekom noći. Naše četiri ekipe čistile su i posipale solju i pijeskom sve ceste za koje smo mi nadležni, rekao nam je Tomislav Škara, direktor tvrtke Franto koja je zadužena za održavanje gradskih cesta. Isto je rekao i direktor Cesta Zadarske županije Radoslav Gudelj. On je dodao kako su do jutra sve ceste na zadarskom području, koje su u njihovoj nadležnosti, bile posute i očišćene te kako su tijekom jutra poslali ekipe i na otok Pašman te na Dugi otok.
Osim njih čišćenju su se pridružili i radnici zaradske Čistoće. Njih pedesetak cijelo je jutro zdušno čistilo Poluotok i grad kako bi građani mogli neometano ići na posao i kretati se po gradu.
Iznenadni snijeg nije prekinuo gradski autobusni promet, koji se održavao uz manja zakašnjenja. Autobusni promet prema Zagrebu i Rijeci bio je do 10.30 sati u prekidu, dok su u smjeru Splita autobusi prometovali uz određena zakašnjenja, a kasnije se i to normaliziralo. Zračna luka u Zadru bila je zatvorena za promet pa je otkazan jutarnji let za Zagreb. Ipak, do 13 sati pista je očišćena i promet se normalizirao.


 ŽUPANIJA BEZ STRUJE


Olujna bura i snježno nevrijeme koje je tijekom pretprošle noći pogodilo zadarsko područje “izbacilo” je velik broj dalekovoda iz pogona i ostavilo je brojne domove u zadarskom zaleđu, ali i na otocima bez električne energije.
– Jak vjetar i snijeg koji je padao otežavali su uvjete rada za naše ekipe tako da na neke terene nismo ni mogli izaći prije jutra, rekao nam je Branko Burčul iz zadarske Elektre. On je dodao kako su kvarovi na dalekovodima, koji su se dogodili između 1 i 3 sata u noći, uzrokovali nestanke struje u svim mjestima na području Jasenica, Muškovaca i Kruševa. Osim ovih mjesta struje tijekom noći nije bilo ni na području Benkovca, Novigrada, Nadina, Dobre vode i Smilčića. I stanovnici dijela Pakoštana, Galovca, Raštana, Gorice i Škabrnje bili su tijekom pretprošle noći bez električne energije. Osim u zaleđu kvarovi su uzrokovali i nestanak električne energije na otocima, pa su tako bez struje bili stanovnici dijela Dugog otoka, Rivnja, Sestrunja, Zverinca, Rave, dijela Ugljana i Tkona.
Stanovnici Košljuna na otoku Pagu kao i dijela od Starigrada do Sv. Magdalene također su bili bez električne energije.
U većini ovih mjesta kvarovi su otklonjeni već tijekom  jutra dok su za ostale kvarove iz Elektre rekli kako se nadaju da će ih popraviti tijekom dana.