Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sabolić: Zadarski HNS na izbore s 50 posto žena

Autor: Nives Rogoznica

17.02.2009. 23:00
Sabolić: Zadarski HNS na izbore s 50 posto žena

Foto: Adam VIDAS



Na koalicijskoj listi HNS-a i SDP-a trebalo bi se naći najmanje 40 posto žena od ukupnog broja kandidata


Gradska organizacija HNS-a, istaknula je na konferenciji za novinare predsjednica Vesna Sabolić, na listi za Gradsko vijeće na predstojećim lokalnim izborima želi ponuditi 50 posto žena od ukupnog broja kandidata koje će ova stranka istaknuti na zajedničkoj listi s SDP-om. Na koalicijskoj listi bi se, dodala je, ukupno trebalo naći najmanje 40 posto žena od ukupnog broja kandidata.
– Zadovoljni smo brojem žena u HNS i udjelom žena u tijelima stranke. Četrdesetdevet posto članova Gradske organizacije su žene, a u Izvršnom odboru je više od 50 posto žena, odnosno žena je 9, a muškaraca 8, kazala je Sabolić najavljujući radionicu pod nazivom “Uloga žena u kampanji za lokalne izbore” koju je namijenjenu članicama stranke, pa tako i simpatizerima vodila dr. Mirna Polić, predsjednica Interesnog odbora žena HNS-a Zadarske županije koja je i sama sudjelovala na sličnom seminaru koji je organizirao CESI .
Riječ je o četvrtoj radionici koju je pod zajedničkim nazivom “Vrijeme promjena” organizirao zadarski HNS. Dosadašnje radionice bavile su se poboljšanjem kvalitete života žena u menopauzi, skrbi o starijim osobama i prepoznavanjem zlostavljanja kad su starije osobe u pitanju, dok je kreativnu radionicu izrade unikatnih predmeta održala slikarica Silvijana Dražović Kanazir.
– Cilj radionice je uvježbati žene da na pravi način predstave naš program i glavne odrednice, koje su zaustavljanje rada na određeno vrijeme kojem je izložena većina žena i koji je uzrok što ne mogu ostavariti neka druga prava, poput onog na kredit, pravo na besplatnu pravnu zaštitu kroz učinkovito pravosuđe, osnivanje alimentacijskog fonda, ostvarenje istih mirovinskih uvjeta te pravo na dom kroz POS 1. Odnosno, mogućnost povoljne kupnja stana namijenjene mladima i POS 2 koji omogućava povoljno unajmljivanje stana, reforma obrazovanja da ono bude besplatno do sveučilišta. Zatim da imamo i besplatno životno obrazovanje, razvitak poljoprivrede i sustav poticaja u poljoprivredi, pravo za kvalitetnu i besplatnu zdravstvenu zaštitu, decentralizaciju koja donosi više sredstava lokalnoj samoupravi i nulta stopa korupcije, odnosno pravo na vlast koja ima zdravu pamet i čist obraz, rekla je Polić za koju je Sabolić kazala da je i sama na koži osjetila što znači neravnopravnost budući da je žena.
– Deset je godina radila u ambulantama primarne zdravstvene zaštite širom županije. No, kada se odlučila na specijalizaciju rečeno joj je da je s 32 godine stara. Ovdje je na djelu i dobna diskriminacija, jer možete li zamisliti da bi za liječnika od 32 godina itko rekao da je prestar, istaknula je Sabolić.


 ČAČIĆEV “DALMATINSKI TEMPERAMENT”




– Izjava predsjednika HNS-a Radomira Čačića o političkom i gospodarskom statusu Dalmacije i Slavonije izvlači se posljednjih dana iz konteksta i krivo interpretira. Predsjednik HNS-a je rekao da je jedna od osobina politike HDZ-a da se u ostalim dijelovima Hrvatske stvara animozitet prema Slavoniji i Dalmaciji. Radi se o dvije regije za koje nema razloga da budu nerazvijene i siromašne, ali one to jesu, isključivo zbog gospodarske politike HDZ-a što Radimir Čačič ističe kao jedan od ključnih razloga za smjenu HDZ-ove vlade. Naime, riječi su to priopćenja kojim je središnjica stranke reagirala na novinske napise u kojima je preneseno da je na svečanosti u povodu 19. obljetnice osnutka stranke u Zadru, Čačić Dalmaciju i Slavoniju nazvao parazitskim regijama.
– Nikakve uvrede na račun Dalmacije i Slavonije nisu izrečene, dodala je Sabolić navodeći da je govoreći o neravnomjernom razvoju u Čačičevom načinu obraćanja prevladao dalmatinski temperament.
Sabolić se ogradila od Čačićeve izjave u kojoj je dr. Zvonimira Vrančića, aktualnog predsjednika Gradskog vijeća i osobu koja se spominje kao mogući HDZ-ov kandidata za dogradonačelnika ili čak gradonačelnika, nazvao “otpatkom HNS-a” ističući da se ne slaže s takvim načinom komunikacije. Također se nada da će se u Hrvatskoj prestati govoriti o ljudima u kontekstu njihove vjere, političke pripadnosti, spolne orijentacije ili zanimanja o iznosu plaće.