Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Snijeg zabijelio i zadarske otoke

Autor: Dragana Glavočić

17.02.2009. 23:00
Snijeg zabijelio i zadarske otoke

Foto: Adam VIDAS



Snježni dan za neke otočane bio je težak, a neke je oduševio. Tako su učenici OŠ “Vladimir Nazor” bili bez nastave, jer to je, kako je kazala načelnica Općine Pašman Maja Bašić, već tradicionalno.
– Inače u Općini Pašman sve je funkcioniralo od prometa, autobusnog prijevoza, opskrbe vode i struje kao da snijeg nije ni pao, kazala je Bašić.
Kako doznajemo u Općini Sali, nastava je također bila odgođena, a većih problema u opskrbi vodom i strujom nije bilo. Na pojedinim mjestima vrlo malo snijega je napadalo, svega pet centimenatra, dok je u kotlinama izmjereno oko 10 centimetara.
Slična situacija vladala je i na prostoru Općine Tkon. Unatoč jakoj buri trajekt “Kijevo” je redovito plovio na trajektnoj liniji Biograd-Tkon. Načelnik Općine Tkon Danijel Katičin kazao nam je da su mještani općine rijetko koristili svoja osobna vozila s obzirom da je Tkon na brijegu i ceste su skliske i bljuzgave, no promet se državnom cestom D110 odvijao normalno.
– Jedini problem koji smo imali zbog snijega je što se stablo lovora srušilo i palo na telefonske žice i na cestu. Tako da je jedan dio mjesta na kratko ostao bez telefonske linije te je pristup zgradi pošte i ambulante bio zatvoren. Članovi DVD Tkon ispilali su stablo i očistili cestu, kazao je Katičin dodajući da zbog bure i hladnog vremena mještani nisu izlazili iz svojih domova.
Tihomir Ivanov, voditelj zadarskog plovnog područja Jadrolinije kazao je da su brodovi i trajekti tijekom dana plovili po utvrđenom plovidbenom redu bez ikakvih problema.
– Oko devet sati ujutro bura je počela jače puhati tako da je riva posuta solju da bi se olakšao ukrcaj i iskrcaj putnika i vozila, kazao je Ivanov istovremeno upozoravajući da će najvjerojatnije krajem dana doći do korekcije brodskih linija prema sjevernim otocima zbog bure koja je u pojačanju. U 12 sati izmjerena je temperatura 1,5 stupnja, a brzina vjetra bila je 8 km/h. Najniža temperatura na Poluotoku izmjerena je u 3 sata, a iznosila je -1 stupanj.