Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zatvorena većina cesta, a ne rade telefoni ni internet

Autor:

17.02.2009. 23:00
Zatvorena većina cesta, a ne rade telefoni ni internet

Foto: Sebastian GOVORČIN



Uzrok zatvaranja cesta su veliki nanosi snijega koji nastaju zbog bure, kažu nam djelatnici Cesta Zadarske županije


Zbog snijega i jake bure koja je u utorak zahvatila cijelo područje Zadarske županije, mjesto Gračac je dio dana bilo nepristupačno. Naime, sve ceste koje prolaze kroz mjesto bile su zatvorene. Snijeg nije bio problem, jer ga je palo petnaestak centimetara, a djelatnici Cesta Zadarske županije za snijeg su se pripremili, ali problem uzrokuje bura koja stvara velike nanose. Mnogi mještani su ujutro ostali gladni, jer je kruh stigao tek u podne, dok pošta uopće nije dolazila. Učenici su i ovaj put bili oslobođeni nastave, tako da su nesmetano mogli uživati u zimskim radostima. Ravnateljica Osnovne škole Nikole Tesle Ružica Tulumović kaže da je nastava odgođena zbog zatvorenih cesta.
– Nastavu smo morali odgoditi budući da nastavnici, od kojih većina živi u Zadru nisu mogli doći na posao. Na nastavu su stigla sva djeca iz Gračaca i iz okolnih mjesta, osim djece iz Srba i Velike Popine. S obzirom da je u školu došlo samo sedam profesora iz Gračaca, odgodili smo nastavu, kaže ravnateljica Tulumović dodajući da će se nastava održati u četvrtak u slučaju da cesta bude otvorena.
Razgovarali smo s djelatnicima Cesta Zadarske županije oko 17 sati i oni nam kažu da rade neprekidno.
– S utorka na srijedu sve su ceste bile zatvorene, a prije negoli smo zatvorili državnu cestu D-1 prema Zagrebu i Kninu, snijeg je uzrokovao velike zastoje, a događalo se i da neki automobili ostane u snijegu i stvore kolonu. Sada su zatvorene sve ceste osim ceste prema Zadru i Gospiću. Radi se neprekidno i mogu vam reći da “lijemo krv i znoj”. Uz državnu cestu D-1 zatvorena je i cesta D-506 prema Donjem Lapcu kao i za Mazin. Uzroci zatvaranja cesta su veliki nanosi snijega koji nastaju zbog bure, kažu nam djelatnici Cesta Zadarske županije dodajući da su radnici na terenu i ceste će biti otvorene čim se smanji intenzitet bure.
Mještani Gračaca rekli su nam da ih ovakvo vrijeme nije iznenadilo.
– U zadnjih nekoliko godina zime su blaže nego inače. Prije se znalo događati da Gračac bude zatrpan i po nekoliko dana. Nanosi snijega bili su i po dva metra, kaže nam starosjedilac Gračaca dodajući da je pravilo da se prije zime u kući osiguraju osnovne potrepštine za slučaj velikog snijega.


 KVAR NA ĆELAVCU UGASIO MOBITELE




Uz to što su ceste koje povezuju Gračac s okolnim mjestima bile zatvorene, velike probleme mještanima uzrokovao je i kvar na odašiljaču Ćelavac. Oko 13 sati prestali su raditi mobiteli i telefoni, a nije radio ni internet. Dio kvarova je otklonjen tek oko 17 sati. U spomenuta četiri sata nisu radili bankomati, kladionice niti bilo koja druga služba vezana za internet ili telefonske veze. Pokušavali smo doznati koji su uzroci kvara, tako da smo zvali službu Odašiljači i Veze te T-com. No, službenici su saznali za kvar, ali nisu znali zbog čega je nastao. Djelatnik službe za korisnike T-mobilea u 17 sati rekao nam je da je kvar na odašiljaču Ćelavac, a nastao je zbog prekida napajanja i prekida rada ćelije.