Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Knežević više nije zaposlenik Interspara

Autor: Suzana Bandić

17.02.2010. 23:00
Knežević više nije zaposlenik Interspara

Foto: Filip BRALA



Aleksandar Knežević (47), zamjenik voditelja trgovačkog centra Interspar u Zadru, podnio je danas ostavku na to radno mjesto i od Uprave centra zatražio sporazumni raskid Ugovora o radnom odnosu.
Knežević je, kako su izvjestili iz Uprave Spara Hrvatska, u obrazloženju ostavke kao glavni razlog naveo neizdrživ pritisak medija zbog kojih on više nije u stanju kvalitetno obavljati taj posao. Osim toga, naveo je i da medijska hajka koja je protiv njega pokrenuta, nakon što su ga nekolicina zaposlenika centra optužili za mobing, opterećuje ne samo njega, već i tvrtku u kojoj radi.
– Nakon što su razmotrili zahtjev gospodina Kneževića, Uprava Spara Hrvatska, složila se s njegovom odlukom i prihvatila sporazumni otkaz – kazala je Ivana Tavra, glasnogovornica tvrtke.
Sindikat bez komentara
Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH nije danas želio komentirati Kneževićevu ostavku, no istaknuo je kako će Sindikat poduzeti sve pravne korake da zaštiti Ivana Paleku i Branka Prtenjaču, dvojicu zaposlenika tog centra kojima je Knežević prije svega dva tjedna ponudio potpisivanje sporazumnog otkaza, a oni njega potom optužili za mobing. Prtenjači je u srijedu i službeno potvrđen izvanredni otkaz, a Paleku po svemu sudeći ovih dana čeka ista sudbina.
– Mi smatramo kako je jučerašnja odluka Uprave Spara o izvanrednom otkazu gospodinu Prtenjači potpuno neutemeljena. Na tu ćemo se odluku žaliti, a isto ćemo učiniti i u slučaju gospodina Paleke ukoliko se obistine najave o njegovom otkazu – kazao je Uranija, obrazloživši kako dvojica zaposlenika, a odnedavno i članova Sindikata, nisu počinila prekršaj, a kamoli krađu.
Osvrnuvši se na iznos za koji se zaposlenici terete, Uranija je istaknuo kako je  riječ o bagatelnoj cifri te da namjera nije ničim dokazana.
– Poslodavac je dužan dokazati kako je riječ o prekršaju zakona o radu ili pak o krađi, a ne na djelatnicima da se oni pravdaju kako nisu krivi. Stoga, ukoliko Uprava ne prihvati žalbu i ne vrati ove poštene i uzorne ljude natrag na posao, mi ćemo pokrenuti sudski spor – bio je  u svom stavu odlučan Uranija.
Inače Paleka i Prtenjača, obojica zaposlenici na Odjelu za prodaju mesnih proizvoda, Kneževića su prijavili zbog mobinga nakon što ih je prozvao za krađu. Naime, Paleka je Prtenjači prodao teleće šnicle, a otkucao krivu šifru pa tako naplatio svinjetinu koja je jeftinija za oko 30-tak kuna. Knežević im je potom obojici ponudio izvanredni sporazumni raskid ugovora o radu, no dvojica su zaposlenika to odbila tvrdeći kako je riječ o najobičnijoj pogrešci kakva se može bilo kome dogoditi.
Knežević sutra na sudu
Kada je riječ o zaposlenicama nježnijeg spola, Juliji Baljak i Ankici Dragaš, koje su još prošle godine prijavile seksualni mobing u tom centru, Uranija je napomenuo kako je Sindikat i tada, a s ciljem zaštite zaposlenica učinili sve što je bilo u njihovoj moći i pokušali problem riješiti izvan institucija. No, kako Uprava na brojne pritužbe nije reagirala, taj je slučaj dobio svoj sudski epilog, a upravo danas na Općinskom sudu u Zadru očekuju se završne riječi.
Podsjetimo, Julija Baljak (33) prijavila je Aleksandra Kneževića zbog seksualnog mobinga, a njezina kolegica Ankica Dragaš zbog istog djela tereti domara Šimu Striku. Kako bi se zaštitila njihova prava na privatnost, sve dosadašnje rasprave u tom, inače prvom sudskom slučaju seksualnog mobinga u Hrvatskoj, bile su zatvorene za javnost, no presuda za koju postoje naznake da bi mogla biti izrečena i sutra, biti će javna.