Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ne ignorirajte invalide!

Autor: Petra Mičić

17.02.2010. 23:00
Ne ignorirajte invalide!


Ponovno želimo upozoriti građane, odnosno vozače da imaju sluha za potrebe tjelesnih invalida te da se ne parkiraju na mjesta označena za invalide. Želimo senzibilizirati javnost i građane, jer tjelesnim invalidima to predstavlja veliki problem, kaže Panić
Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije i dalje apelira na građane da se ne parkiraju na mjesta predviđena za tjelesne invalide. Naime, Udruga tjelesnih invalida često upozorava na probleme s kojima se susreću njezini članovi, a građani još uvijek u potpunosti ne poštuju oznake na parkiralištima.
– Ponovno želimo upozoriti građane, odnosno vozače da imaju sluha za potrebe tjelesnih invalida te da se ne parkiraju na mjesta označena za invalide. Želimo senzibilizirati javnost i građane, jer tjelesnim invalidima to predstavlja veliki problem. Naši članovi konstantno dolaze u prostorije udruge i žale se na taj veliki problem. Trenutačno, na parkiralištu na “Ravnicama” vozači apsolutno ignoriraju oznake i parkiraju se na mjesta za osobe s invaliditetom, ističe Stanko Panić, dopredsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije dodajući da takve nepropisno parkirane automobile treba ukloniti te im naplatiti kaznu.
– Jasno nam je da na “Ravnicama” ljudi svakodnevno parkiraju automobile kada idu na posao te da im to parkiralište odgovara zbog mnogih razloga, ali treba paziti na prava osoba s invaliditetom, upozorava dopredsjednik Panić.
Udruga konstantno rješava probleme s kojima se susreću tjelesni invalidi. Situacija se polako mijenja, što je pokazalo i nedavno uređenje nekoliko nogostupa u blizini pješačkih prijelaza na kojima su napravljene rampe niz koje se osobe s invaliditetom u kolicima mogu spustiti.
Kako ističu u Udruzi, u zadnjih nekoliko godina mnogo toga se napravilo za invalide, rubnjaci na prijelazima cesta, broj parkirališnih mjesta je povećan, dobili su kombi za prijevoz invalida, ali, nažalost, neke zgrade još uvijek nisu prilagođene tjelesnim invalidima.
Zloupotrebljava se i znak pristupačnosti pa ga koriste osobe koje nisu invalidi. Znak pristupačnosti mogu dobiti osobe kojima se u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje utvrdi da postotak tjelesnog oštećenja donjih ekstremiteta iznosi iznad 80 posto. Također, ovaj znak mogu dobiti i roditelji djece koja su invalidi.
No oni moraju, bez obzira na tjelesno oštećenje ili utvrđeni invaliditet, prvo dobiti rješenje HZZO-a kako bi mogli tražiti znak pristupačnosti. Nezadovoljstvo roditelja djece koja su invalidi nastaje kada se susretnu s golemom papirologijom koju moraju riješiti kako bi ostvarili prava za svoju djecu.
Bez obzira što se u posljednje vrijeme nastoji pomoći osobama s invaliditetom da ostvare svoja prava i da im se olakša svakodnevica, još je puno prepreka i opasnosti u prometu koje invalidne osobe svakodnevno moraju svladavati.
Prometna gužva i nepristupačnost nogostupu mogu za invalide biti kobni jer ne mogu “pobjeći”, primjerice, autobusu.
Izgleda da će trebati još vremena da se cijela zajednica senzibilizira za probleme invalida te da im pokuša u što više situacija na što više mjesta “srušiti barijere”.