Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sastali se s 35 gospodarstvenika iz Crne Gore

Autor: Ante Vidović

17.02.2010. 23:00
Sastali se s 35 gospodarstvenika iz Crne Gore


Članovi poslovne delegacije iz Zadarske i Šibensko-kninske županije zadovoljni su rezultatima Poslovnog foruma i bilateralnih susreta održanim jučer u Privrednoj komori Podgorice. Posjet glavnom gradu Crne Gore održan je u organizaciji HGK – Županijske komore Zadar i Šibenik, a iz Zadarske županije prisustvovali su mu predstavnici tvrtki TKV d.o.o, Marex – gel d.o.o, Marex – elektrostroj d.o.o, Adria d.d, Kamen Benkovac d.o.o, Kamen – kum d.o.o, Tvornica mreža i ambalaže d.o.o, Zadar trak d.o.o, Bioqualitech, Pelikan consult, Ribarska zadruga Ribarska sloga te iz gospodarske komore Denis Ikić, tajnik i Dinko Basioli iz Odsjeka za industriju. 
– Riječ je o prvom organiziranom posjetu Crnoj Gori naših gospodarstvenika od prije ratnog razdoblja. Sastanak je održan na visokoj razini, prisustvovalo mu je trideset i pet gospodarstvenika iz Crne Gore. Ostvarili smo dobru komunikaciju koja bi već tijekom sljedećih dana mogla rezultirati konkretnim ugovorima između sudionika, kaže tajnik HGK Zadarske županije Denis Ikić.
Vanjskotrgovinska razmjena između Republike Hrvatske i Republike Crne Gore bilježi stopu rasta koja je s 50 milijuna USD robne razmjene evidentirane u 2001. narasla na 180 milijuna USD u 2008. godini. Udio hrvatskog izvoza u crnogorskom uvozu iznosi 3,9 posto. Robna razmjena Zadarske županije s Crnom Gorom za sada je skromna, stoga bi jedan od ciljeva ovog poslovnog foruma trebao biti doprinos njenom višestrukom povećanju. Vrijednost izvoza iz Zadarske županija je u Crnu Goru u 2007. godini bila je oko tri milijuna dolara, da bi lani pala na 900.000 dolara. Ipak ove pokazatelje ne treba gledati s pesimistične strane već s optimizmom, jer postoje očite naznake kako prostora i želje za zajedničkom poslovnom suradnjom ima.
Trenutačno je na tržištu Crne Gore aktivno preko šezdesetak hrvatskih trgovačkih društava, u najvećoj mjeri proizvođača prehrambenih proizvoda i robe široke potrošnje. Građevinarstvo je također jedan od segmenata u kojem se bilježi konstantan rast, a suradnja jača i u sferi turizma.