Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sunca i brzih skija

Autor: Z L

17.02.2010. 23:00
Sunca i brzih skija

Foto: FAH



Ne znam što mogu očekivati. Probat ću sa serviserom vidjeti što možemo bolje napraviti sa skijama, a s trenerom što mogu načiniti bolje na strelištu – kaže Jakov
Jakov Fak danas će upisati treći nastup na Igrama, večeras od 22 sata po srednjoeuropskom vremenu u Olimpijskom parku u Whistleru počinje individualna utrka na 20 kilometara. Poslije veličanstvene bronce u sprintu na deset kilometara na Valentinovo, te 25. mjesta na sporim skijama, koje nisu klizile kroz novi snijeg, mladi Mrkopaljac danas ima prigodu za još jedan veliki rezultat u disciplini u kojoj ima broncu sa Svjetskoga prvenstva u Južnoj Koreji prošle godine.
Zahvaljujući Jakovu Faku, biatlon je postao – hrvatski hit. Nikad nije bilo toliko gledatelja pred ekranima. Svjetska bronca senzacionalno je odjeknula, ali ova olimpijska je značila ostvarenje svih njegovih snova. Kada se probudio na Valentinovo, jednostavno je znao da će to biti njegov dan. Isti je slučaj bio dva dana kasnije. Samo, tada je znao da to – neće biti pravi dan. Preko noći je pao novi snijeg, a to je bila njegova noćna mora još dok je bio doma.
– Bio sam nemoćan na skijama. Ovaj sjevernoamerički snijeg je drugačiji od europskog i dosta je teško naći prave skije za taj novi snijeg. Nadam se da ću do utrke pronaći dobar materijal, jer ako bude kao u utrci na zaostatak, teško se može očekivati bilo kakav rezultat. U prvoj utrci nisam imao problema jer je bila dosta ledenija, preparirana. Nama je lakše skijati u Europi, jer postoje statistike zapisane za skije i vrste snijega. Tu je skroz druga priča, slika se mijenja iz trenutka u trenutak, iz suhoga snijega u mokar snijeg, pa dođe kiša. Stvarno je teško pronaći skije. Ja sam mogao birati između četiri para skija.
Ako je izabrao najbrže, kako bi tek bilo s ostalima? Nije tražio alibi u skijama. Sa četiri promašaja nije imao nikakve šanse ostati na trećoj poziciji, s koje je krenuo u drugu utrku na Igrama. Što očekivati od 20 kilometara?
– Ne znam što mogu očekivati. Najprije ćemo probati proanalizirati drugu utrku, u kojoj ništa nije išlo kako treba. Probat ću sa serviserom vidjeti što možemo bolje napraviti sa skijama, a s trenerom što mogu načiniti bolje na strelištu. Ali svoja ću očekivanja zadržati za sebe, kao i uvijek. Nadam se samo da neće biti padalina. Ako bude sunca, uvjeti će mi više odgovarati. Još će preko noći snijeg stisnuti pa bi snijeg mogao biti kao u sprintu.
Slavlje, čekanje medalje, poslije dodjele koje se uspio čuti s roditeljima, medijska pompa, sve to nije imalo utjecaja na Jakova.
– Stvorila se gužva, ali ako si psihički stabilan, sve se može jako brzo riješiti.
Međutim, dio medija skrenuo ga je u “slovenskom smjeru”, što ga nije uzdrmalo, ali nije mu bilo drago. Ni najmanje.
– Žao mi je što neki novinari nemaju poštovanja prema meni, mojem radu i mojem rezultatu.


DANAS NA ZOI


BIATLON, INDIVIDUALNO 20 KM (M): 22.20: Jakov Fak
BIATLON, INDIVIDUALNO 15 KM (Ž): 19.20: Andrijana Stipančić Mrvelj
SKIJANJE, SUPERKOMBINACIJA (Ž): 18.30: spust, 21.30: slalom
BRZO KLIZANJE, 1000 m (Ž): 22: finale
UMJETNIČKO KLIZANJE, SLOBODNI PROGRAM (M): 02
03: Finale
HOKEJ NA LEDU, SKUPINA A (M): (21): SAD – Norveška, (1.30): Kanada – Švicarska
HOKEJ NA LEDU, SKUPINA B (M): (6): Slovačka – Rusija
SKELETON, (M): (0.30): prva utrka, (4): druga utrka




 


Andrijana na startu


Andrijana Stipaničić Mrvelj nastupit će danas (19 sati) u pojedinačnoj utrci na 15 kilometara. Hrvatska biatlonka zbog bakterijske upale gornjih dišnih puteva preskočila je sprint utrku na 7,5 kilometara, samim time ostala je bez prava nastupa u utrci na zaostatak. Premijera će zato biti danas. Andrijana se oporavila, ali pitanje je koliko je ostalo energije poslije bolesti.