Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tražila se jeftinija riba

Autor: Anita Ćustić

17.02.2010. 23:00
Tražila se jeftinija riba

Foto: Adam VIDAS



Kupila sam malo girica koje ću pržiti i malo listova koje namjeravam pripremiti s palentom. To je bio jeftiniji izbor na koji sam uglavnom primorana jer druga je riba skupa, a mirovina mala. S obzirom da volimo ribu i znamo koliko je zdravija od druge hrane, nastojimo si barem jedanput mjesečno priuštiti brancina ili oradu s gradela, kazala je jedna Zadranka
Završetak maškaranog ludila podrazumijeva početak korizme, razdoblja prije Uskrsa u kojem se vjernici pokornički pripremaju za ovaj blagdan, a koje je započelo jučerašnjim blagdanom Pepelnicom. S obzirom da je Pepelnica ili Čista srijeda osim kao dan pokore i razmišljanja poznata kao i dan nemrsa i posta, zadarska je ribarnica jučer očekivano bila prepuna kupaca.
Mošuni 30 kuna
Većina je zadarskih domaćica za jučerašnji ručak nastojala poslužiti ribu. Iako se ova namirnica često smatra nešto luksuznijim izborom jela, unatoč krizi Zadrani se ove tradicije ne odriču. Dokazuje to i jučerašnja gužva među štandovima s ribom, iako u razgovoru s kupcima i prodavačima doznajemo da su se zbog neimaštine one uobičajene navike ipak malo promijenile.
Naime, kako navode prodavači, broj kupaca je isti, ljudi se ne odriču ovog običaja, ali evidentno je da puno više razmišljaju o cijeni i mahom se odlučuju za jeftiniju ribu. Lako je zato bilo uočiti da su se štandovi s manulama, srdelama, giricama te manjim molima ili trljama puno brže praznili, od onih na kojima su na kupce čekali brancini, orade, škampe ili lignje.
– Jutros imam više posla nego što je to inače, a tako sam i očekivala. Za danas nisam dopremila ništa novo, ponuda mi je ista kao i svaki dan, a to su moli, mušuni, cipli, brancini, kazala je prodavačica, istaknuvši da je jučer prodaje uglavnom jeftiniju ribu, a prednjače mušuni po cijeni od 30 kuna.
S ovom su se prodavačicom složili i ostali prodavači, potvrdivši da je, barem što se tiče ove godine, onoj kvalitetnijoj i skupljoj-bijeloj ribi “odzvonilo”.
– Rekla bih da ljudi uglavnom kupuju ribu po cijeni od 30 do 40 kuna po kilogramu, sve skuplje izbjegavaju. Kod mene tako uglavnom kupuju manje trlje, manule, srdele i mole, kazala je prodavačica na čijem štandu vrlo brzo više nije bilo ribe, a kako ona kaže, to nije zbog prevelike potražnje, nego zbog slabog ulova uzrokovanog lošim vremenskim uvjetima posljednjih dana.
Škampi čekali kupce
Da su, primjerice, brancin ili orada, koji su se jučer prodavali po cijeni od 60 kuna, ili lignje i škampi po 80 i više kuna, Zadranima tek onaj drugi izbor, potvrdili su i sami kupci, naglasivši da si takav obrok priušte vrlo rijetko.
– Kupila sam malo srdela i kod kuće imam zaleđenih liganja koje ću puniti za unuke. Danas pripremam ručak za djecu i unučad, uspjela sam pronaći sve što sam zamislila i “proći” jeftinije. Jako sam zadovoljna. Skupo jest, uglavnom kupujem jeftiniju ribu, ali sretna sam što ipak uspijem redovito pripremati riblji ručak, kazala je ova Zadranka.
Isto je potvrdila i gospođa koja je s vrećicom girica i listova zadovoljna izlazila iz ribarnice.
– Kupila sam malo girica koje ću pržiti i malo listova koje namjeravam pripremiti s palentom. To je bio jeftiniji izbor na koji sam uglavnom primorana jer druga je riba skupa, a mirovina mala. S obzirom da volimo ribu i znamo koliko je zdravija od druge hrane, nastojimo si barem jednom mjesečno priuštiti brancina ili oradu s gradela, kazala je ova Zadranka.