Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Pagu dogovorena turistička suradnja

Autor: Alenka Festini

17.02.2010. 23:00
U Pagu dogovorena turistička suradnja


Dogovorili smo kako bi tijekom ljetnih mjeseci od lipnja do rujna na relaciji Brno- Zadar dva puta tjedno zrakoplov dovozio turiste iz Češke. Gosti bi mogli posjetiti i grad Pag, naravno, ako im paška Turistička zajednica ponudi angažmane po prigodnoj cijeni, rekao je Nešpor
Zadnjeg dana paškog karnevala izaslanstvo Južnomoravske regije s Ilonom Sokolovom, članicom Poglavarstva zaduženom za međunarodnu suradnju, i suradnicima Ivom Nešporom, predsjednikom Češko-hrvatske gospodarske komore, Pavolom Foltinom, pomoćnikom pročelnika Odjela za međunarodnu suradnju Južnomoravske regije, Dušanom Jakoubekom te Michalom Hlavačom iz tvrtke CDC – golf posjetili su grad Pag, gdje su ih primili Ante Fabijanić, paški gradonačelnik, Tino Herenda, dogradonačelnik, i Slavko Pernar, direktor gradske Turističke zajednice.
Veza Brno – Zadar
Gosti iz Južnomoravske regije posjetili su pašku osnovnu i srednju školu gdje su ih dočekale ravnateljice tih škola, profesorice Milena Čemeljić i Željka Zubović.
Prilikom posjeta uredu gradonačelnika Fabijanića, Sokolova je istaknula da su u objema školama razgovarali o sustavu obrazovanja, dogovorili su suradnju škola Paga i Južnomoravske regije i veseli je posjet Pagu.
Gradonačelnik Fabijanić u uvodnom govoru upoznao je goste s poviješću Paga te istaknuo važne razvojne grane kao što je turizam.
Sokolova je navela važnost suradnje grada Paga s Južnomoravskom regijom, posebno u pomoći kod realizacije nekih projekata važnih za razvoj cijele Zadarske županije, a posebno onih koji se mogu realizirati iz sredstava pristupnih fondova EU.
Nešpor je istaknuo važnost turizma u Pagu.
– Prilikom posjeta Zadarskoj županiji dogovorili smo da bi tijekom ljetnih mjeseci od lipnja do rujna na relaciji Brno – Zadar dva puta tjedno zrakoplov dovozio turiste iz Češke. Gosti bi mogli posjetiti i grad Pag, naravno, ako im paška Turistička zajednica ponudi angažmane po prigodnoj cijeni te putnicima omogući organizirani prijevoz od Zračne luke Zadar do Paga, rekao je Nešpor.
Golfski tereni
Takav prijedlog Pernar je ocijenio izuzetno dobrim za turističku suradnju.
Hlavač je govorio o zanimljivosti projekta golf terena te ocijenio da bi Pag kao otok mogao imati čak nekoliko takvih terena koji su izuzetno važni za kvalitetan turistički razvoj.
Dogradonačelnik Herenda je naveo da je Uredbom Vlade RH iz 2004. godine ukinuta izgradnja golfskih terena na hrvatskim otocima, iako je Pag u svom Prostornom planu već predvidio mogućnost takve gradnje.
– Pag je prirodni otok, ali ipak umjetni poluotok buduću da je mostom vezan s kopnom. Vjerujem da bi, kada bi Vlada RH ukinula Uredbu, Pag itekako bio zainteresiran za izgradnju golfskih terena, kazao je Herenda.
Hlavač je naveo da je tvrtka CDC-golf izradila niz golf terena te da može napraviti kvalitetnu podlogu da se takav jedan projekt napravi na Pagu, a realizira uz financijsku pomoć hrvatskih ili čeških investitora.
Nakon službenog susreta domaćini su goste iz Južnomoravske regije upoznali s karnevalskim običajima, budući da je te večeri u Pagu bio posljednji dan karnevala.


Ponovni susret u travnju


Izaslanstvo Južnomoravske regije u utorak je u Domu županije primio župan Stipe Zrilić sa suradnicima, pročelnicima Ivanom Šimunićem i Davorom Lonićem.
Župan je gostima poželio dobrodošlicu, zahvalivši na pruženoj prigodi za predstavljanje Zadarske županije u Brnu u studenom prošle godine, pozvavši ih na svečanu sjednicu u povodu Dana županije 16. travnja.
Ilona Sokolová zahvalila je županu na prijemu te prihvatila poziv na Dan županije uime predsjednika Južnomoravske regije Michala Hašeka. Naglasila je i da suradnju sa Zadarskom županijom u Brnu smatraju vrlo aktivnom i uspješnom te istaknula namjeru da s izaslanstvom Zadarsku županiju u travnju posjeti i veća skupina južnomoravskih gospodarstvenika radi uspostavljanja suradnje.