Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Država četiri godine otplaćuje polovinu rate

17.02.2011. 23:00
Država četiri godine otplaćuje polovinu rate


Građani na državnu pomoć mogu računati samo na dio kredita do sto tisuća eura. Uvjet je i da kredit bude podignut na najmanje 20 godina i da se kupuje stan u novogradnji


Mlađi od 45 godina, koji  namjeravaju kupiti stan, mogu pokušati uskočiti u novi Vladin program   u kojem se nudi efektivna  kamata na  stambeni kredit od 4,95 posto, a  država će čak četiri prve godine otplaćivati polovinu mjesečne rate i to će  biti bespovratna pomoć.  To bi značilo  da će građani koji imaju mjesečnu ratu  od, primjerice četiri tisuće kuna,  prve  četiri godine otplaćivati ratu od dvije  tisuće kuna. Uz to i oni imaju jamstvo  od Vlade da će im najdulje godinu  dana plaćati cijeli iznos kamata ukoliko ostanu bez posla.  
Limitirana kamata
Oni koji žele Vladinu pomoć u kupnji stana moraju pronaći stan koji ne  košta više od 1.900 eura po kvadratu,  a  država će pokrivati samo kredite do  sto tisuća eura. No, to ne priječi  građane,  kako je objasnio ministar  graditeljstva Branko Bačić, da podignu veći kredit, ali na državnu pomoć  mogu računati samo  na dio kredita do  sto tisuća eura. Uvjet je i to da kredit  bude podignut na najmanje 20 godina  i da se kupuje stan u novogradnji.
Uz to u programu će sudjelovati  samo banke koje su spremne na to da  prve četiri godine naplaćuju kamatu   od najviše 4,95 posto uz obećanje da je  sljedeće dvije godine neće podići za  više od deset posto, odnosno da ona  neće biti veća od 5,45 posto. 
Svoje jamstvo za sve koji se “okuraže” podići kredit u ovoj godini Vlada  nudi, bez obzira na visinu kamate, u  novom, jučer predloženom Zakonu o  subvencioniranju i državnom jamstvu  stambenih kredita,  ali to je tek jedan  od modela koji se predlaže.
Prema drugom, nešto izmijenjenom  modelu o kojem smo jučer pisali, svi  građani koji u ovoj godini podignu  stambeni kredit i do kraja godine ostanu bez posla mogu računati na to da  će im najviše 12 mjeseci nakon toga  država otplaćivati kamatu. To, zapravo, znači da će im država otplaćivati  dvije trećine rate, koliko u prvim godinama ide na otplatu kamate. Očekuje se da će banke u tom istom razdoblju  odgoditi naplatu jedne trećine rate.
Ograničena sredstva
Država će biti jamac samo za iznos   kredita do sto tisuća eura, i spremna je  u toj jednoj godini  potrošiti najviše 2,5  tisuće eura po svakom kreditu. Kupci  stanova kojima država na taj način  pomogne  tu pomoć neće morati  vraćati. 
Vlada za provođenje ovih mjera ima   ograničena sredstva, pa će u ovoj godini  odobriti 950 kredita, te isto toliko  u sljedećoj, što znači da na taj način u  dvije godine stanove može otkupiti  1.900 građana.  U proračunu je u ovoj  godini osigurano 28 milijuna kuna, a u  sljedećoj 50 milijuna kuna za poticanje  stanogradnje. U Vladi vjeruju da  će to  biti dovoljno za provođenje oba modela, jer  problema s otplatom kredita  prema podacima banaka ima od dva  do tri posto građana.
Ako zahtjeva bude više nego državnih sredstava, prednost će, objasnio je  ministar Bačić, imati građani koji su  podigli manji kredit. Izračunali su u  Vladi i da će na kredit od sto tisuća  eura država građanima dati 13.960  eura, što je oko sto tisuća kuna. Iznos  je to, pojasnila je premijerka Jadranka  Kosor, koji pokriva osam posto onoga  što će građani koji podignu kredit od  sto tisuća eura morati vratiti do kraja  otplate kredita. To zapravo znači da će  država građaninu koji podigne kredit  od sto tisuća kuna,  u četiri godine  darovati 18 prosječnih mjesečnih plaća  u Hrvatskoj. 
Oko 13 tisuća novogradnji
 Na kredit od 70 tisuća eura, što je,  prema riječima ministra Bačića,  prosječan stambeni kredit u Hrvatskoj,   kupac će od države dobiti gotovo deset  tisuća eura. Ukoliko  netko za kupnju  stana podigne kredit od 50 tisuća eura,  otplatu tog kredita država će u prve  četiri godine pomoći sa sedam tisuća  eura.
Na taj način, vjeruje predsjednica  Vlade, građani će posebno mlade obitelji  “riješiti pitanje svih pitanja za  svakog čovjeka – kupnju stana”. Ministra Bačić  smatra da će Vladine  mjere pomoći  većoj prodaji stanova, a  time bi se  mogao pokrenuti i novi  ciklus gradnje u Hrvatskoj. Trenutno  je na tržištu oko 13 tisuća neprodanih,  novoizgrađenih stanova, a  samo kroz  Vladin model, u kojem se plaća polovica rate u četiri godine, moglo bi se  u ovoj i sljedećoj godini prodati  više  od  15 posto tih stanova.