Gradska vlast je bahata i samovoljna

Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Ivo Gregov i Snježana Habuš Rončević, predstojnica Ureda HNS-a Zadar

Gradska vlast odluke donosi ishitreno, često ih mijenja, a problemi se gomilaju, rekao je na konferenciji za novinare vijećnik HNS-a u Gradskom vijeću Ivo Gregov, osvrćući se na odluku o podizanju kredita za potrebe otplaćivanja obveznica, u vrijednosti 138 milijuna kuna, izdanih za plaćanje izgradnje ŠC Višnjik, ali i na rušenje zgrade Zarauschek i neraspisivanje ponovljenih izbora za vijeća mjesnih odbora Bili brig i Voštarnica.

- Postavio sam i na sjednici Vijeća pitanje zašto prije pet godina nismo uzeli taj kredit pa otplaćivali i kamate i kredit. Sada bismo bili na pola puta, a mi smo sedam godina otplaćivali samo po 7 milijuna kuna kamata. Došlo se u zadnju godinu bez da je i jedna kuna stavljena sa strane, i sad idemo ispočetka. Gradonačelnik Vrančić kaže da je to prolongiranje otplate. Ma nije to prolongiranje, prolongiranje je kad imaš 100 kuna pa ih nećeš potrošiti danas, nego sutra. Ovo je novi trošak i ne želim da nas, ili bilo koga, itko manipulira. Tražimo da nam se kaže tko je za to odgovoran, jer što će se dogoditi za dvije-tri godine? Tad ćemo imati u startu 40 milijuna kuna duga u odnosu na ovaj kredit, rekao je Gregov, napominjući da je nedopustivo što Grad Zadar, ne samo da nije povukao ni kune iz pretpristupnih fondova, nego nije samostalno aplicirao niti jedan projekt.

- Zadar se pojavljuje samo u projektima koje je aplicirala država za odvodnju. Gradonačelnik kaže da ionako pretpristupni fondovi nisu baš izdašni i da je važno spremiti se za strukturne fondove. Zašto se nije aplicirao projekt uređenje Trga Petra Zoranića ili info centra? Za takve projekte su pretpristupni fondovi izdašni. Općina Novigrad je aplicirala za svoj info centar. Ne znam hoće li dobiti novac, ali ako se ne natječete sigurno nećete dobiti. Istarska i Varaždinska županija imaju urede u Bruxellesu, a mi u Zadru nemamo niti ekipu koja bi pripremala projekte, također je kazao Gregov koji je izrazio čuđenje tim što je gradonačelnik Vrančić samostalno, bez traženja suglasnosti Gradskog vijeća, donio odluku o rušenju zgrade Zarauschek.

- Malo je čudno da se u roku od tri mjeseca, otkad je bio objavljen natječaj za davanje u koncesiju, dođe do ideje o rušenju. Nisam imao uvid u ponude, ali čujem da je bilo tri-četiri ponude, i da su nudili otvaranje od 30 do 50 radnih mjesta. Najamnina je trebala biti 300.000 kuna godišnje, a tržišna vrijednost zgrade je milijun i pol eura. Ta je zgrada bila državno vlasništvo i čudi me da bi, da je znala, Jadranka Kosor dopustila da se tako olako sruši, dodao je Gregov navodeći i da je gradonačelnik trebao raspisati ponovljene izbore za vijeća mjesnih odbora Bili brig i Voštarnica.

- Zakon je rekao da se na izbore za vijeća mjesnih odbora primjenjuje Zakon o izboru članova predstavničkih tijela, također je rekao Gregov koji je odluku gradonačelnika da ne dopusti Hrvatskim laburistima - Stranci rada da na Narodnom trgu nastave s potpisivanjem pisma, kojim se traži ostavka Vlade nazvao, nazvao "neprihvatljivom, nedemokratskom i nemoralnom".

- Ne može se legitimnoj stranci ne dopustiti da kroz svoje akcije ukazuje na nepravilnosti. To je bahato i samovoljno ponašanje, istaknuo je Gregov koji se začudio i tome što gradonačelnik nije na sjednici Vijeća znao odgovoriti je li osoba osumnjičena za krađu identiteta dviju djevojaka na Facebooku djelatnik gradske uprave.

- Novine pišu o tome, a oni ne znaju. Valjda u HDZ-u od vrha do dna nitko ništa ne zna; ne znaju tko je nosio torbe, ne znaju tko je bio na internetu. Naučit će valjda, komentirao je HNS-ov vijećnik.

 

Nezaposlenost nije dobar kriterij za popisivače
- Nije dobro što je jedini kriterij za posao popisivača nezaposlenost i da eventualno ima lijep rukopis. Na to je upozorio i bivši direktor Državnog zavoda za statistiku Jakov Gelo. To što nezaposleni imaju prednost je politička odluka u situaciji kad imamo 334.000 nezaposlenih. Međutim, bit će 45 pitanja i 250 mogućih odgovora i popisivač mora biti sposoban svladati obuku u četiri dana i obaviti taj posao, rekao je Ivo Gregov.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika lavandar
znaju oni, znaju i to vrlo dobro kako maznuti, drpiti, ukrasti, zabraniti, diskriminirati, dati svojima, a ukrasti drugima...u svemu tome loše je što se nitko nije digao i organizirao prosvjede, jer je totalno nedemokratski zabraniti ili onemogućiti u djelovanju stranku koja ima svo legitimno pravo na to...katastrofa...demokracija je sto svjetlosnih godina od nas, a sad smo i dokazali da smo ovce kako nas i smatraju od Jace pa na dalje...sramota...