I ove godine zelenim stopama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Divlje odlagalište na obrovačkom području

Nakon prijeđenih više od 150.000 kilometara, uklonjenih 14.000  automobilskih olupina zbrinut je otpad s mnogih hrvatskih bisera prirode: otoka  Žirja, Velebita, jezera Butoniga, imotskih jezera, Samobora, podmorja u Sv. Mariji Magdaleni, rijeke Mirne,  zaljeva Vruje, kanjona Zrmanje, obale Save od Siska  do Zagreba, i možda najnevjerojatnijeg mjesta, zagrebačke Ilice, u kojoj je jedno  vozilo 40 godina bilo zakopano ispod šute u dvorištu.  U ovoj akciji korištena su  mnoga sredstva prijevoza kako bi se uklonile olupine s  nepristupačnih mjesta poput  helikoptera Hrvatske vojske,  helio balona, riječnog šlepera, podmornice, specijalnog vozila Unimog, Big Foot  vozila, vatrogasnog vozila,  traktora i kamiona. S obzirom da su sve ove akcije  spašavanja prirode bile izrazito skupe i ne bi bile moguće  bez angažmana mnogobrojnih pojedinaca i različitih civilnih skupina iz cijele naše  zemlje, postalo je očito kako  je problem prevelik i preozbiljan, ali i organizacijski  vrlo zahtjevan. Tako se i rodila ideja o osnivanju posebne udruge. Udruga "Zelene stope" osnovana je kako  bi se nastavilo promicati ideju  očuvanje prirode i okoliša  kao temeljnih vrijednosti  života društva, ali ovaj put i  uz potporu tijela državne  uprave zaduženih za zaštitu  okoliša.

Prilikom predstavljanja novog ekološkog programa, s  ciljem osvještavanja građana  o važnosti zaštite okoliša, poticanja državnih tijela na donošenje zakonske regulative  o zbrinjavanju vozila na kraju  vijeka trajanja te uklanjanja  odbačenih automobilskih  olupina, Renault Nissan Hrvatska je u suradnji s Romeom Ibriševićem, inicijatorom akcije pod nazivom  "Očistimo Hrvatsku od olupina powered by RENAULT"  pokrenuo akciju koja je te  iste godine proglašena za najbolji komunikacijski projekt u  svijetu. Važnost ove ekološke  akcije prepoznali su naši  građani i građanke prijavljujući odbačene automobilske  olupine na besplatni telefon  (0800 0204) kako bi svoj  okoliš učinili zdravijim i  ljepšim za život. Romeo  Ibrišević i dalje neumorno  radi na ostvarenju ove važne  misije sa "Zelenim stopama".

U tijeku su pripreme da se  iz provalije kod Meje izvuče  poštanski vagon i desetak  krntija, kao i uklanjanje više  od 3000 guma i pedesetak  auto olupina iz kanjona  Zrmanje kod Obrovca koje su  vlasnici "zaboravili" prije više  od 40 godina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno