Među umjetničkim djelima uokvirena i županijska uplatnica s 2.000 kuna

Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Očito netko želi uništiti i ono malo kulture što je ostalo u našem gradu - Ivo Govorčin

Među brojnim  umjetninama postavljenim na  skupnoj izložbi Hrvatskog  društva likovnih umjetnika  Zadar u novim prostorijama,  našao se uokviren i jedan  službeni dopis. Radi se o dopisu Odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, a  na njemu piše: "Obavijest o  odobrenim sredstvima programu javnih potreba u kulturi Zadarske županije za godinu 2011. Hrvatskom  društvu likovnih umjetnika   osiguravaju se sredstva za ovaj  program "Likovno izložbena  djelatnost" u  iznosu 2.000 kuna". U potpisu je Ivan Šimunić, pročelnik Odjela. Radi li  se o nekom novom performansu umjetnosti ili revoltu  zadarskih umjetnika otkrio  nam je predsjednik HDLU-a  Zadar Ivo Govorčin.

- Želimo da ljudi vide čime  raspolažemo i što mogu  očekivati od naših mogućnosti  ove godine. Ne znam po kojem se to kriteriju dodjeljuju  novci, ali bi to trebalo biti  transparentno. Ne može se  dogoditi da jedna strukovna  udruga poput nas, s ovolikim  brojem članova, dobije 2.000  kuna, neka druga udruga  amatera 4.000, a recimo neki  pojeddinac možda 15 tisuća  kuna. Trebalo bi točno biti  obrazloženo, kome, koliko i  za što se daje novac, a ne da se  taj novac dijeli po nečijim  simpatijama, oštro je prokomentirao Govorčin revoltiran  ovakvim odnosom prema  struci slikarstva, ali i kulturi  uopće koju se na ovaj način  gura na još veću marginu nego  do sad.

- Nije to ničija prćija nego  novci za društvene djelatnosti  i tako se treba ponašati i  njima raspolagati. Dobivši  ove 2 000 kuna po članu smo  dobili četiri kune, pa sad vi  meni recite što to znači. To  znači da smo potpuno nepotrebni i da nas ne žele.  Očito netko želi uništiti i ono  malo kulture što je ostalo u  našem gradu, kaže Govorčin  koji je istaknuo da iako dobivaju i nešto sredstava od  Grada to nije dovoljno za rad  kakav bi mogli i željeli ponuditi. Naime, kaže, već sad  imaju nekoliko poziva da nastupe i izlažu ne samo izvan  Zadra, nego i izvan Hrvatske,  ali su jednostavno limitirani  sredstvima.

Za obrazloženje količine  sredstava, ali i komentar ovog  čina kontaktirali smo i pročelnika Upravnog odjela za  društvene djelatnosti Zadarske županije, gosp. Ivana  Šimunića.

- Smatram da svaki umjetnik ima pravo na slobodno  umjetničko izražavanje, pa i  onda kad želi istaknuti aktualne teme koje su mu važne.  Vezano uz nadležnosti Upravnog odjela za društvene djelatnosti potrebno je reći da  HDLU dobiva sredstva na godišnjoj razini većoj od one  iskazane u programu javnih  potreba u kulturi, te da je u  recesijskoj godini bilo više podnositelja zahtjeva za financiranje raznih programa nego  li je to bilo prethodne godine.  Istovremeno je bilo manje  sredstava na raspolaganju u  proračunu, što se vidi i iz  odluke o smanjenju plaća  službenicima i namještenicima u Županiji za dva posto,  zaključio je Šimunić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno