Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kreće oporezivanje dividendi i viši PDV

17.02.2012. 23:00
Kreće oporezivanje dividendi i viši PDV


Sabor je jučer  većinom glasova donio paket  izmjena poreznih zakona kojima se, među ostalim, od 1.  ožujka opća stopa PDV-a povećava s 23 na 25 posto čime  Vlada namjerava uprihoditi  dodatnih 2,5 milijarde kuna.  Izmjenama Zakona o PDV-u,  kako bi se smanjio udar na  životni standard, uvodi se i  snižena stopa od deset posto  za jestiva ulja i masti, dječju  hranu i prerađenu hranu na  bazi žitarica za dojenčad i  malu djecu, za bijeli šećer, te  na isporuke vode. Paket poreznih zakona uključuje i izmjene Zakona o porezu na  dobit kojima se sva reinvestirana dobit koja se unese u  temeljni kapital oslobađa  plaćanja poreza. Od 1. ožujka ove godine na snagu stupa  odredba o oporezivanju dividendi i udjela u dobiti, i to  po stopi od 12 posto.
Zastupnici su izmjenili i  Zakon o porezu na dohodak,  kojim se od 1. ožujka ove  godine povećava osobni odbitak za zaposlene na 2.200  kuna, a za umirovljenike na  3.400 kuna. Zakonom se mijenjaju i porezni razredi, dok  stope poreza ostaju iste. Uvodi se oporezivi dohodak na  dividendu za iznose veće od  12.000 kuna godišnje. Izmijenjen je i Zakon o doprinosima kojim se od 1. svibnja  ove godine doprinos za  zdravstveno osiguranje smanjuje s 15 na 13 posto. 
Zastupnici su jučer raspravili i izglasali izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu  ministarstava kojim se definira nadležnost Državnog  ureda za upravljanje državnom imovinom koji bi ubuduće trebao predlagati vladi  političke kriterije za upravljanje državnom imovinom,  a Agencija za upravljanje  državnom imovinom (AUDIO) operativno će provoditi  poslove za koje je zakonom  zadužena.
Davorin Mlakar (HDZ) rekao je da Vlada dodatno komplicira sustav državne uprave  jer ustanovljava Državni  ured za upravljanje državnom imovinom. “Ovo je više  prodavanje magle nego stvaranje djelokruga središnjih tijela državne uprave,  koja bi u  ovo recesijsko vrijeme trebala obavljati poslove od interesa za državu”, istaknuo je  Mlakar. Njegovu stranačku  kolegicu Đurđicu Sumrak  sve je to podsjetilo na Alana  Forda, odnosno na njegov  “ured za istraživanje ruda i  gubljenje vremena gdje su zapošljavali svoje frendove koji  ništa nisu radili”. Odgovorio  im je Josip Leko (SDP) rekavši da “oporbena naglo  stečena vidovitost govori o  njihovim nerealiziranim ambicijama”. Sabor sjednicu  nastavlja u ponedjeljak raspravom o prijedlogu ovogodišnjeg državnog proračuna.