Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pobjedom zaliječiti zagrebačke rane

17.02.2012. 23:00
Pobjedom zaliječiti zagrebačke rane


Košarkaši Zadra jučer su se, nakon poraza u polufinalu Kupa Krešimira Ćosića i dana odmora, vratili treninzima u svojoj dvorani. U odsutstvu trenera Aleša Pipana, koji je vodio momčad stranaca na All Stars utakmici u Križevcima, trening su vodili njegovi pomoćnici Ante Matulović i Rajko Vidaković. Pipan će se momčadi priključiti danas, kao i Uroš Zadnik, koji je također sudjelovao na tradicionalnoj revijalnoj utakmici, gdje nije bilo Gorana Vrbanca, koji će zbog ozljede gležnja gotovo sigurno propustiti i nedjeljni ogled protiv Zaboka.
– Bit će to sigurno vrlo teška utakmica. Igrači su se emocionalno i fizički ispraznili i bit će ih teško podignuti. Naravno, pripremit ćemo se za Zabok najbolje što možemo u ovom kratkom razdoblju i ići na pobjedu. Moramo se mobilizirati, s obzirom na probleme s ozljedama koje imamo. Ne vjerujem da će Vrbanc biti spreman. Njegova ozljeda je takva da zahtjeva malo duži oporavak. Pristup igri treba biti pravi i mislim da ćemo onda odraditi posao kako priželjkujemo i uzeti dva boda – kaže Matulović.
Malo je nedostajalo
Poraz od Zagreba, dakako, još peče, jer je Zadar protiv favoriziranog protivnika u njegovoj dvorani došao jako blizu pobjede.
– U svakom slučaju peći će još neko vrijeme. Ni nakon prospavane noći, nije nam bilo ništa lakše nego poslije same utakmice, koju smo vrlo lako mogli privesti kraju u svoju korist. Međutim, neiskustvo momčadi, te iskustvo Zagrebovih igrača odnijelo je prevagu na njihovu stranu. U završnici smo promašili jedan zicer i imali jedno nepotrebno dodavanje, koje je otišlo njima u ruke i zapravo nas je jako malo dijelilo od pobjede. Uz malo sreće, mogli smo vrlo lako biti u finalu.
Zadrani najviše mogu žaliti za početkom treće četvrtine, kada su prelako ispustili 14 poena prednosti i dopustili protivniku da brzo uhvati priključak.
– Vrlo loše smo otvorili treću četvrtinu, bez obzira na upozorenje trenera da ni u kojem slučaju ne smijemo primiti tricu. U prvom poluvremenu smo primili samo jednu tricu i zamisao je bila da tako bude i u nastavku, međutim, oni su treću četvrtinu otvorili baš sa dvije trice. U naše redove se uvukla mala nervoza, strah i slabo smo organizirali igru, iako smo u pojedinim trenucima imali i tri „playmakera” u igri. U tom dijelu se jednostavno nismo snašli.
Bez podcjenjivanja Zaboka
No, Zagreb je sada prošlost. Treba se okrenuti Zaboku (omjer 9-5, četiri uzastopne pobjede), koji je ove sezone već jednom slavio protiv Zadra, 13. studenog u Bedekovčini, sa 71:63.
– Nitko, naravno, ne voli gubiti i taj nam je poraz bio dosta neugodan. Ostali su nam dužnici. Zabok je iskusna momčad, koja zna što radi, ima glavu i rep i nipošto ih ne smijemo podcijeniti. Nismo momčad koja si može dopustiti da nekoga podcijeni. Uz organiziranu igru, borbu, maksimalno zalaganje svakog igrača, trčanje i veliki broj kontranapada, mislim da neće biti većih problema.
Sutrašnjom utakmicom Zadar će otvoriti ciklus od tri susreta protiv momčadi iz vrha tablice, koji će uvelike odrediti poredak na kraju prvog dijela A-1 lige. Sljedeći petak na rasporedu je gostovanje u Šibeniku, a potom na Višnjik stiže Split predvođen Nikolom Vujčićem.
– Naš prvi cilj je bio plasman u Ligu za prvaka, u koju vodi pet mjesta. Sada smo sigurno unutra, ali naravno da nije isto hoćemo li krenuti sa pozicije jedan ili pet. Želimo pobjeđivati u svakoj utakmici i dati do znanja da smo ozbiljni konkurenti za četvrto mjesto u Ligi za prvaka, koje bi nas, kako sada stvari stoje, odvelo u regionalnu ligu sljedeće sezone. Sve je podređeno tom cilju – za kraj će Matulović.


 A-1 LIGA


Raspored 17. kola: Nedjelja: Zadar – Zabok (19). Subota: Križevci – Sonik Puntamika (18), Darda – Split (19), Alkar – Dubrovnik (19,30). Svjetlost Brod – Kvarner 77:64. Jolly – slobodan.