Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vrančić, Jurin i ugostitelji postigli dogovor

17.02.2012. 23:00
Vrančić, Jurin i ugostitelji postigli dogovor


Umjesto astronomskog povećanja od 26. siječnja s ugostiteljima je postignut dogovor o razumnom povećanju, uvođenju reda, ažurnosti i odgovornosti – Nakon ovog “boja” s obrtnicima se više neće moći postupati kao s amorfnom neorganiziranom masom


Zadarski će ugostitelji u najuobičajnijem terminu zakupa javnih površina za štekate plaćati 68 kuna po metru površine mjesečno. Odnosi se to na zakup u trajanju sedam mjeseci što bi uključivalo period predsezone, posezone i same sezone, odnosno vrijeme od početka travnja do konca listopada.
Bura nesuglasica između Grada Zadra i obrtnika, izazvana nedavnim drastičnim povećanjem cijena naknada za korištenje javnih površina kao i štandova, stišava se jer kompromis oko većine “tarifa” postignut je. Ovaj s ugostiteljima oko naknade za korištenje javnih površina u petak na isteku radnog dana i tjedna. Naime tada je šesteročlano izaslanstvo ugostitelja kojeg su činili Božo Vedrić, Miško Knežević, Robert Kovačević, Karlo Mihić, Anamarija Portada i Dario Longin u susretu s gradonačelnikom dr. Zvonimirom Vrančićem i pročelnikom za gospodarenje gradskom imovinom Rajkom Jurinom dovelo do kraja kompromisni dugovor koji je prethodna dva mjeseca izostao.
Poskupljenje i red u granicama prihvatljivog
Ugostitelji su prihvatili povećanje, više reda i pravilnosti, a Grad prihvatio da povećanje ne smije biti predrastično a da se red i pravilnost prilagodi karakteru posla.
Prethodno donesena odluka o cijeni zakupa s rastom od 40 do 117 posto, ovisno o tumačenju, vremenima zakupa i zonama svedena je na rast od 15 do 20 posto. Također je prihvaćeno da se zakup ne vrši mjesečnim rješenjima, već ugovorima s propisanim rokovima. Dakle, najčešće za sedam mjeseci, iako postoje i tarife za godišnji zakup kao i kraći – sezonski period. Kako nam prenosi Božo Vedrić, prihvaćeno je i to da se po potpisu ne mora plaćati 50 posto unaprijed već 30 posto iznosa:
– Ugostiteljima dolaze pripreme za ulazak u sezonu kada treba vršiti masovnu nabavu i ulagati ogroman novc koji će se tek potom vraćati, ističe Vedrić.
Ugostitelji koji podmiruju obveze se slažu da su u rukama grada “škare i konac” kojima će odmah eliminirati iz utakmice svakog tko ne plaća, a i takvih je mnogo. Uglavnom, umjesto 60 kuna po metru za ljetne mjesece i 40-ak za one izvansezonske, ugostitelji će sada, kada su  sedam mjeseci u zakupu, plaćati 68 kuna po metru, što je daleko manje od prvotnih prijedloga.
Dogovor vrha vladajućeg HDZ-a
Kako doznajemo odmah po okončanju pregovora našao se i vrh HDZ-a, odnosno klub vijećnika oko finalnog dogovora. Naime, materijali za sjednicu 22. veljače već su poslani pa će se na samoj sjednici predložiti odluka po postignutom dogovoru.
Obrtnici su kao nikad do sada uspjeli zaštititi vlastitu egzistemnciju i zabrinuti gradske oce širinom svoje organizacije i jedinstvenošću. Time su Udruženje obrtnika Zadar i Obrtnička komora Zadarske županije dobili jednu veliku bitku i podigli ugled u članstvu. Zbog prezentacije cijelog problema javnosti pobrali su i velik dio simpatija, tim prije što su iznosi povećanja u vremenu kada se sve “kreše” u cijeloj zemlji i svakoj kući bili više nego drastični.
Gradske vlasti  su shvatile težinu vlastite pogreške – ignoriranja jedne snažne službene institucije koja ovog trenutka predstavlja tisuće obrtnika i 10-ak tisuća ukupno zaposlenih, kojima se kako vidimo pridružio i jedan dio ugostitelja organiziranih kroz trgovačka društva. Jasno je da se ubuduće obrtnike neće moći tretirati kao razjedinjenu amorfnu masu. Na obrtnicima, kao i drugim korisnicima javnih površina, bit će ubuduće obveza ozbiljnosti i redovnog plaćanja, kako se ne bi događalo da milijuni kuna propadaju.