Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Birkić: Gdje je novac za studentske stipendije?

Autor: Nives Rogoznica

17.02.2013. 23:00
Birkić: Gdje je novac za studentske stipendije?

Foto: Zvonko KUCELIN



U proračunu za 2012. bilo je predviđeno 320.000 kuna za stipendije. Za 2013. godinu je opet predviđeno 320.000 kuna, ali studentima još nisu isplaćene ni stipendije za prošlu godinu, a kamoli za prva dva mjeseca ove godine, rekao je predsjednik Foruma mladih SDP-a Biograd Ivan Birkić


Studenti svoje obveze ispunjavaju, a Grad Biograd ne. Studente se sustavno ignorira. U proračunu za 2012. bilo je predviđeno 320.000 kuna za stipendije, koje su ostale u proračunu i nakon rebalansa, međutim, te stipendije još nisu isplaćene. Gdje je taj novac, mi ne znamo. Za 2013. godinu u proračunu je opet predviđeno 320.000 kuna, ali, po našim informacijama, studentima još nisu isplaćene ni stipendije za prošlu godinu, a kamoli za prva dva mjeseca ove godine, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Foruma mladih SDP-a Biograd Ivan Birkić navodeći kako takva situacija ostavlja i mogućnost podizanja tužbe protiv Grada Biograda.
– Nije nam jasno zašto se stipendije ne isplaćuju, s obzirom na to da je u tekstu rebalansa proračuna za 2012. godinu pisalo da je osnovni uzrok rebalansa potreba realnijeg usklađivanja prihoda i rashoda, a dalje se vidjelo da je reprezentacija povećana sa 400.000 na 660.000 kuna, da su intelektualne usluge povećane sa 1,75 na 2,25 milijuna kuna, a naknade članovima predstavničkih i izvršnih tijela sa 400.000 na 500.000 kuna. Nije mi jasno da se studente može staviti u zaborav. Kako ćemo stvoriti bolje društvo, ako ne ulažemo u studente, rekao je Birkić i pozvao mlade da se uključe u Forum mladih SDP-a.
Birkić je zajedno s potpredsjednikom županijskog Foruma mladih SDP-a Ivanom Kučinom izrazio nezadovoljstvo načinom izbora članova Savjeta mladih Grada Biograda.
– Članovi Savjeta mladih izabrani su po stranačkoj pripadnosti. Savjet mladih trebao bi okupljati mlade bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadaju i ne bi trebalo raditi diskriminaciju u političkom smislu, rekao je Kučina čemu je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Biograd Damir Šangulin dodao kako su esdepeovci bezuspješno od Gradskog vijeća i prije dvije godine, kada se na dvogodišnji mandat birao Savjet mladih, tražili da u njemu budu „zastupljene sve političke opcije koje su zastupljene u Vijeću”.
Šangulin je ocijenio kako je ponašanje vladajućih u Biogradu kod izbora članova Savjeta mladih ilustrativno za način vladavine HDZ-a i postupanje gradonačelnika Ivana Kneza.
– Primičemo se izborima i naš gradonačelnik populist obećava svašta, a istodobno je u zadnje tri godine, po izvješćima Državne revizije, konstantna dubioza Grada u iznosu između 14 i 16 milijuna kuna i svako malo je račun Grada blokiran, dodao je Šangulin.