Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Poraz prevelik, za A-1 ligu Soniku igra još samo teorija

Autor: Roman Morović

17.02.2013. 23:00
Poraz prevelik, za A-1 ligu Soniku igra još samo teorija

Foto: Marin GOSPIĆ



Sonik Puntamika nije uspjela obraniti osam razlike (67:59), koliko je pobijedila Šibenčane u prvom dijelu sezone u Jazinama. Na prepunom Baldekinu poražena je s 12 razlike, te je protivniku prepustila vodstvo u A-2 ligi jug. Obje momčadi sada imaju omjer 17-1, ali je Šibenik bolji u međusobnim susretima, što ga u slučaju istog broja bodova i na kraju sezone stavlja u povoljniju situaciju. Kako su do kraja ostala još četiri kola, a Šibenčani su objektivno mnogo jači od svih protivnika s kojima se susreću, jako je teško očekivati čudo i Sonik će po svemu sudeći i sljedeće sezone igrati u drugoligaškom društvu. Šibenik samo formalnost dijeli od plasmana u kvalifikacije za A-1 ligu.
Nervozan početak
Utakmicu odluke Puntamičani su otvorili postavom Petani, Anđelić, Škara, Dražović i Mladen Gligora, dok su za domaće do prve minute na parket istčali Junaković, Kalpić, Bašić, Vukičević i Grgati. Od početka su se osjećale visoke tenzije na terenu pa su suci već u trećoj minuti dosudili obostranu tehničku pogrešku. Sonik se u uvodnim minutama oslonio na vanski šut. Dvije trice pogodio je Škara, a jednu Petani. Šibenik je, pak, svoju igru bazirao na Grgata pod košem, kojega su gosti morali udvajati. U strijelce se vrlo brzo upisala gotovo cijela petorka, osim Bašića za vodstvo 12:9. Čakarun je po ulasku pogodio dva šuta s poludistance, no Šamadan i raspoloženi Junaković (trica) držali su domaće u plusu, 17:13. Puntamičani su promašili četiri slobodna bacanja pa su Šibenčani nakon malo više od šest minuta igre prvi put dostigli željenih osam razlike, 23:15. Petani je uzvratio koš-faulom, ali su Mišić i Bašić vratili +8, 26:18. Mogla je ta razlika biti i mnogo manja da gosti nisu promašili još dva penala, odnosno da Čakarun nije dirao Petanijev šut sa sirenom za kraj prve dionice. Trebala je to biti trica, jer je šut upućen prije zvuka sirene, no zbog Čakarunove nepotrebne reakcije je koš poništen.
Odvajanje Šibenčana
Na početku druge četvrtine Ćićin-Šain je zabio tricu za prvu dvocifrenu razliku, 29:18, no vrlo brzo Anđelić vraća svoje u igru. Zabio je dvaput zaredom za 29:22. I dalje je Grgat stvarao najviše problema gostima, koji su na njemu napravili dosta prekršaja. Sonik je u napadu opet na nekoliko minuta stao (Petani bacanje, Bulić dvica) pa je Šibenik ponovno pobjegao preko deset razlike. Grgat koš-faulom, Bašić tricom, te Šamadan i Junaković po jednim bacanjem postavili su 37:25. Prvo slobodno bacanje gostiju nakon sedam promašaja zabio je Čakarun, a tek u završnici prvog poluvremena je prve koševe postigao Mladen Gligora. On je triput poentirao iz igre, ali uzvratili su mu Bašić (4) i Mišić pa se na veliki odmor otišlo pri rezultatu 44:32. Na otvaranju drugog poluvremena potpuno se razigrao Martin Junaković, za kojega protivnička obrana jednostavno nije imala rješenja. S njegovih novih šest poena Šibenik je otišao na +15, 50:35.
Trice nedovoljne
Petani je tricom pokušao održati svoje na životu, ali vanjski šut nije bio dovoljan. Iako su malo kasnije iza linije 6,75 pogodili i Škara (dvaput) i Bulić, to nije bilo dovoljno za povratak na željenu razliku. Domaći su uspijevali poentirati uvijek kada je trebalo, bilo preko Grgata, Ćićin-Šaina ili opet Junakovića (trica). Onda kada je tricu pogodio i Bašić za 63:49, Žorž je u 27. minuti morao pozvati time-out. Ćićin-Šain, Junaković i Grgat su prednost svojih podigli i na +19, 68:49, a u međuvremenu je Gligora promašio još dva penala. Zabio je potom za 68:51 na kraju treće četvrtine, no na otvaranju četvrte Šibenčani su otišli na najveću razliku. Šamadan je pogodio tricu, a Junaković nakon slaloma položio za ogromnih +22, 73:51.
Borili se do kraja
Puntamičani se, međutim, nisu još predali. Petani (dvica i trica), Čakarun (koš-faul) i Škara (bacanja) napravili su seriju 10-2 za povratak na -14, 75:61. Domaći trener je zato pet i pol minuta prije kraja morao reagirati time-outom. Ista je razlika bila i nakon koševa Grgata i Anđelića (77:63). Onda je Blaće napravio prekršaj u napadu, kojega suci nisu sankcionirali, već je ovaj zabio za 79:63. Škara je koš faulom zadržao nadu, ali su Junaković i Vukičević s penala vratili +16, 82:66. Petani je još jednom serijom od šest poena za -12, 84:72 držao neizvjesnost do posljednje dvije minute. Junaković je, međutim, bio nepogrešiv s linije slobodnih bacanja. Škara je vratio na 12, 86:74. Mogli su Puntamičani i dodatno smanjiti zaostatak, ali nakon promašene trice protivnika, nisu uhvatili skok pa je Bašić bacanjima vratio +14, 88:74. Petani i Škara su držali kakvu takvu nadu do posljednjih trenutaka, no vremena je bilo sve manje. Bašić i Junaković su pogodili točno onoliko penala koliko je trebalo da pobjeda njihove momčadi željenom razlikom ne dođe pod znak pitanja.


ŠIBENIK – SONIK-PUNTAMIKA 90:78


(26:18, 18:14, 24:19, 22:27)
ŠIBENIK – Dvorana Baldekin. Gledatelja: 1200. Suci: Radojković i Jurčević (oba Split).
ŠIBENIK: Junaković 28, Grubišić, Mišić 3, Bašić 17, Blaće 2, Grgat 18, Vukičević 4, Ćićin-Šain 7, Sandrić, Šamadan 8, Kalpić 3. Trener: Jeronimo Šarin.
SONIK PUNTAMIKA: L. Gligora, Anđelić 6, Ivanić, M. Gligora 9, Bulić 5, Marin, Petani 27, Dražović, Longin, Čakarun 10, Škara 21, Marčev. Trener: Marko Žorž.