Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

S HDZ-ove liste izravno u klub protivnika EU-a

Autor: Dražen Ciglenečki

17.02.2013. 23:00
S HDZ-ove liste izravno u klub protivnika EU-a

Foto: PIXSELL



U kombinaciji bi, osim HSP dr. Ante Starčević, trebao biti i HSS, ali ta stranka razmatra i neke druge moguće koalicije, jer je predsjednik Branko Hrg prilično sumnjičav prema aranžmanu s Ružom Tomašić


Zastupnici u Europskom parlamentu ne predstavljaju države iz kojih dolaze nego u prvom redu političke opcije kojima u tom tijelu pripadaju. Zato će, primjerice, SDP samostalno nastupiti na europskim izborima, a ne u predizbornoj koaliciji s HNS-om ili IDS-om jer su te stranke dio različitih ideoloških grupacija u Europskom parlamentu. SDP-ovci su u socijalističkoj frakciji dok su HNS i IDS članice ELDR-a koji obuhvaća mahom liberalne stranke.
HDZ je, pak, odlučio formirati zajedničku listu s HSS-om, koji je poput njih u Europskoj pučkoj stranci, ali i s euroskeptičnim HSP dr. Ante Starčević. Obje te stranke vrijede u istraživanjima javnog mnijenja po nekoliko postotaka i HDZ je na taj način osigurao formalnu startnu prednost u odnosu na SDP.
Rezervirana Ruža
No, Tomislavu Karamarku i Ruži Tomašić neće biti lako složiti koherentnu predizbornu platformu, budući se ona izjasnila protiv ulaska u Europsku uniju, a HDZ je ipak stranka koja rado ističe svoje zasluge za uključivanje Hrvatske u europske integracije.
– U ugovor o izbornoj suradnji koji su prošle godine u Vukovaru potpisali Karamarko i Tomašić, na naš je izričit zahtjev ušao članak o tome da podržavamo proces pristupanja Hrvatske EU. Mislimo, dakle, da s HSP-om dr. Ante Starčević neće biti problema. A HSS-ovci su pučani kao i mi, rekao nam je naš sugovornik iz vrha HDZ-a.
U vrijeme kampanje za referendum o EU, Ruža Tomašić pozivala je birače da glasuju protiv, s argumentom da Hrvatska nije spremna za ulazak i da je članstvo interes samo “političkih elita koje nastavak svojih političkih karijera sanjaju u Bruxellesu i Strasbourgu”. Nakon uspjeha referenduma, predsjednica starčevićevih pravaša nije krila veliko razočaranje. I godinu dana poslije, Ruža Tomašić rezervirana je prema Uniji. Najavljuje da će u slučaju da na listi s HDZ-om za zastupnika bude izabran njihov član, zamjenik predsjednika Ivan Tepeš, on ući u klub protivnika EU. Riječ je o skupini EFD, Europa slobode i demokracije, koji čini 35 zastupnika, a glavne su stranke britanska Stranka nezavisnisti i talijanska Sjeverna liga. Jedan od dvojice supredsjedatelja Kluba je Englez Nigel Farage, poznat i Hrvatskoj po svojim tvrdim antieuropskim stavovima.
Sumnjičavi Hrg
– Moramo s njima razgovarati i ako oni nisu previše desni, naš će im se zastupnik, ako ga budemo imali, priključiti. Govorila sam da Hrvatska još nije spremna za EU, da ćemo zbog toga imati poteškoća i uvjerena sam da će se pokazati da sam bila u pravu. Činjenica je, međutim, da 1. srpnja pristupamo Uniji. Ali, to ne znači da naša borba treba prestati. Mi ćemo unutar EU braniti nacionalne interese i upozoravati da cilj Hrvatske ne može biti pokoravanje europskim propisima nego suverena država, objašnjava Ruža Tomašić. Predsjednica HSP dr. Ante Starčević smatra da njezin euroskepticizam ipak neće biti prepreka suradnji s HDZ-om za izbore za EP.
– Da mislimo 100 posto kao HDZ, onda bismo bili u toj stranci, zaključuje Ruža Tomašić.
No, predsjednik HSS-a Branko Hrg prilično je sumnjičav prema takvom aranžmanu.
– Taj ugovor između HDZ-a i HSP dr. Ante Starčević bio je možda malo ishitren. Znamo da je HDZ završio hrvatske pregovore, njihova tadašnja predsjednica potpisala je pristupni ugovor, a Ruža Tomašić se protivi članstvu u EU, analizira Hrg.
U listopadu prošle godine sastala su se vodstva HDZ-a i HSS-a i priopćeno je da je “za očekivati nastavak suradnje kako na lokalnim tako i na izborima za Europski parlament”. Iako ništa nije potpisano, u HDZ-u vjeruju da je europska koalicija s HSS-om sigurna stvar, ali Hrg ima još neke dvojbe.
– Bilo bi logično da sastavimo zajedničku listu s HDZ-om, to bi vjerojatno htjeli i europski pučani. No, u HSS-u razmatramo i opciju formiranja koalicije nekoliko manjih stranaka s nama na čelu. Ovaj ću tjedan razgovarati s Karamarkom, pa ćemo definirati sve u vezi s izbora za EP, kazao nam je Hrg.