U Hrvatskoj siromašno više od 40.000 djece

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
U dvije godine više od četiri tisuće djece u Hrvatskoj prešlo je preko praga siromaštva

Gotovo trećina djece u Grčkoj, Irskoj, Portugalu, Italiji i Španjolskoj dovedena je na rub siromaštva strogim mjerama štednje koje provode njihove vlade kako bi smanjile dugove, upozorava se u novom izvješću Caritasa. Italija i druge europske države koje su dobile međunarodnu pomoć stvaraju generaciju loše ishranjenih i razočaranih mladih ljudi, koji nemaju mnogo šanse pronaći posao, ističe Caritas u svom izvješću pozivajući se na statistike Eurostata, te od europskih institucija i MMF-a traži da uzmu u obzir te podatke prije nego zatraže nove mjere štednje.

Financijski udar

Grčka, Irska, Portugal i Španjolska dobili su od 2010. godine na desetke milijardi eura zajmova od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pod uvjetom da smanje javnu potrošnju i povećaju poreze. Italija takvu pomoć nije dobila. U svih pet država, uočava Caritas, porast broja djece na rubu siromaštva podudara se s vrhuncem krize 2008. godine, i povećava se iz godine u godinu.

U protekloj godini domaćinstva u svih pet država doživjela su financijski udar, koji je bio posebno izražen u Italiji, a odmah zatim i u ostale četiri države. Najteže su ga podnijele obitelji s nižim primanjima, a svakoj četvrtoj obitelji kućni je budžet padao rapidnije nego u prethodnim godinama. Stupanj siromaštva stanovništva rastao je u svim državama, a posebno u Španjolskoj i Grčkoj, gdje je rizik od siromaštva u posljednjih godinu dana bitno porastao.

Siromaštvo posebno pogađa najranjivije skupine, pa je tako siromaštvo djece, ističe se u izvješću, jednako velik problem u svih pet država, a osobito u Španjolskoj i Irskoj gdje stopa siromašne djece najbrže raste. Posljednji dostupni podaci iz Grčke govore o ozbiljnom rastu siromaštva kod osoba starijih od 65 godina. Caritas upozorava da su djeca u većem riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti u odnosu na ostatak populacije, a rizik od siromaštva prema podacima za 2010. godinu za njih je iznosio 26,9 posto. Trendovi govore da će razina siromaštva djece u zemljama EU i dalje rasti.

Posla nema

Iako nije uvrštena u ovo izvješće, Hrvatska potvrđuje europsko iskustvo da su djeca među prvima žrtve ekonomske krize. Početkom 2011. godine u Hrvatskoj je, prema podacima sustava socijalne skrbi, u siromaštvu živjelo 36.538 djece, a danas ih je više od 40.000, što znači da je njihov broj u samo dvije godine rastao za 10 posto. Riječ je o djeci koja ovise o socijalnoj pomoći, jer ih roditelji svojim primanjima ne mogu samostalno uzdržavati. Za usporedbu, u Irskoj udio siromašne djece među populacijom do 18 godina kreće se oko 20 posto i godišnje raste za oko dva posto, dok u Hrvatskoj udio siromašne djece koja ovise o državnoj pomoći zasad zauzima ispod pet posto dječje populacije. 

Ni nakon što završe školu, ova djeca nemaju mnogo šanse za bolji život. Hrvatska je po udjelu mladih među nezaposlenima na trećem mjestu u Europi, odmah iza Grčke i Španjolske, gdje je nezaposlenost među mladima prešla 50 posto.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno