Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Doživjeti stotu? Puno raditi i malo jesti”

17.02.2014. 23:00
“Doživjeti stotu? Puno raditi i malo jesti”


Veselo, svečano i s puno pjesme uz bogat stol Pod Bobijom u zaseoku Nekić na padinama Velebita u Jasenicama, baka Zorka je proslavila svoj stoti rođendan. Slavljenica, djevojačkog prezimena Rončević, rođena je prije točno jednog stoljeća, 17. veljače 1914. godine u Rovanjskoj. Svoju dugovječnost pripisuje domaćoj hrani, mlijeku i siru, a sama će pridodati i da je velebitska travarica zdrav lijek.
– Treba puno raditi te malo i zdravo jesti! Sve se mijenja, i vrijeme i ljudi. Ja sam se stvarno naživila, sto godina puno je i za kazati, kazala je baka Zorka uz svesrdno tumačenje svojih najbližih.
Naime, baka sve razumije ali je već nekoliko godina dobrano nagluha. Štoviše, zbog otežanog hodanja velika su joj pomoć i invalidska kolica.
Rođena u Austro-Ugarskoj, nadživjela je i dvije Jugoslavije i dočekala svoju Hrvatske. Rodila je osmero djece, od čega je dvoje umrlo u najranijoj dobi. Ponosna je na svojih 18 unučadi i čak 24 praunučadi. Najmlađa je praunuka Pavla Nekić, kćer Petra i Sanje, rođena na Valentinovo, 14. veljače.
– Imali smo preko sto ovaca te koze, radnih krava, mazge, tovare, perad. Ovdje je 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća živjelo isti toliki broj Nekića, a danas nas je samo osmero u nekoliko obitelji. Bilo je i puno blaga, preko 1.500 glava ovaca te svih drugih domaćih životinja, sve je bilo puno života, govori slavljenica dodajući kako su Nekići dali četiri svećenika i jednog biskupa.
Udovica je postala na staru godinu 1986. godine.
– Mislila sam da neću preživjeti od tuge i boli za mojim Perom. No, ufanje u dragog Boga, briga i skrb moje obitelji me održala, potiho će slavljenica Zorka.
Skromna cijeloga života, pa tako i u svojoj priči, kazala nam je da ju je najviše radovalo kada je vidjela da njezin stočarski posao na Velebitu i onaj u kući napreduje, da djeca rastu i postaju svoji ljudi.