Novac umjesto na razvoj i socijalu odlazi na plaće načelnikovih suradnika

Slika korisnika admin
Autor: 
Velimir BRKIĆ
Zoran Pelicarić Peco

Klub vijećnika HSP Ante Starčevića Sv. Filipa i Jakova uputio je ovih dana pismo javnosti u kojoj aktualnog načelnika Zorana Pelicarića Pecu optužuje da neracionalnim zapošljavanjem i troškovima opterećuje općinski proračun, a time i žitelje ove općine.

- Iako je svima poznato da je financijska situacija i stanje proračuna vrlo loše i zabrinjavajuće (za 2013. minus od oko 6 milijuna kuna), to nije spriječilo vodstvo Općine da gomila Općinsku upravu sa novim djelatnicima te je na taj način bilo na samoj granici da prijeđe zakonski okvir (Zakon o Proračunu i Zakon o područnoj i regionalnoj samoupravi) prema kojem jedinica lokalne samouprave ne smije izdvajati više od 20% svojih izvornih prihoda na plaće. Dok javna uprava u cijeloj državi nastoji korigirati broj zaposlenih i pokušava se dovesti u okvire financijske stabilnosti, u Općini Sv. Filip i Jakov radi se upravo suprotno tako da je broj zaposlenih u općinskim strukturama veći od 50, što je apsurdno, ističe se u priopćenju, ali i navodi kako se pojedinim djelatnicima isplate rade putem ugovora o djelu, što je protivno zakonu te jedan od načina da se pokušaju prikriti troškovi i navedeno probijanje od 20 posto proračuna.

- Nitko od nas nije protiv zapošljavanja mladih i stručnih ljudi, dapače,ali nikako na štetu zajednice i teret građana već sukladno stvarnim potrebama. Općina nikako ne smije biti svrha sama sebi.

Vijećnike HSP-a dr. na istup su potakli uvođenje prireza u iznosu od 10%, povećanje cijena vrtića i ukidanje osmosatnog programa, povećanje komunalne naknade u iznosu od 30% i povećanje naknada za korištenje javnih površina.

- Naravno da smo se mi kao klub Vijećnika HSP AS ovim mjerama žestoko usprotivili jer smatramo da je ovakav potez apsolutno neprihvatljiv i da je to direktan udar na građane koji ionako teško žive. Naš načelnik se kroz medije hvali ovim potezima i kaže da je proračun realan, razvojan i nadasve socijalan, što je smiješno i kontradiktorno. Mi kao odgovorni vijećnici, koji smo itekako svjesni da je stabilnost i punjenje Proračuna Općine vrlo bitno za njenu opstojnost, smo predlagali da se sa navedenim mjerama sačeka dok se ne vidi u kojoj se će mjeri izmjena poreznog zakona reflektirati na proračun. Osim toga upozorili smo da poradi na rashodovnoj strani proračuna za 2013. i 2014. godinu gdje je vidljivo mnogo nelogičnosti i nejasnoća, od rastrošnosti do nenamjenskog trošenja novca bez jasno određenih prioriteta i ciljeva, do plaćanja kojekakvih projekata, ideja i vizija načelnika od kojih većina vjerojatno neće saživjeti, jer se tek trebaju uskladiti sa zakonima RH i aktima Općine. Nedopustivo je da se Proračun Općine s jedne strane puni represijom i ovrhama prema građanima i sirotinji dok se s druge strane pojedincima opraštaju dugovanja i nude razne vrste ustupaka.

Oporbenjaci priznaju kako je prihodovna strana proračuna ove godine bolja, ali to objašnjavju nizom sretnih okolnosti poput legalizacije, fiskalne odgovornosti, poreza na potrošnju, katastarske izmjere i donacijama, no situacija u Općini je, ističu, i dalje loša.

- Uz sve to načelnik i njegov tim su prodali i najvrjedniji općinski teren Međine i to po nerealnoj cijeni od oko 120 eur/m2, umjesto da su ga sačuvali za projekte koji će sutra omogućiti otvaranje novih radnih mjesta koji će donositi stalne prihode općini, a ne prodati ga pod svaku cijenu kako bi pokrpali proračunske rupe i financirali nagomilanu općinsku upravu, čime ponovno krše zakon koji kaže da su to strogo namjenska sredstva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika zivaistina
Šerif Pelicarić.... Pa šta ste vi mislili tko je Peco, mačiji kašalj? Naravno da če raditi kako ga volja, zar nije tako uvijek bilo kad se sjelo u općinsku fotelju? Imaju ljudi novca preko glave pa nek se troši njihov novac u sulude gluposti. Peco ima sedam savjetnika koji ionako ne zaslužuju niti žutu lipu plače ali eto bitno je da se ljudima mažu oči kako če biti bajno u skoroj budučnosti, koju naravno neče nitko vidjeti. A vi iz HSP AS, vi kao nešto ste bolji? Niste se ni vi pokazali Bog zna nešto pametni. Koliko ste novca vi spržili u ništa? Isti ste svi, i Peco i HSP AS. Od svih vas korist = cijela NULA.