Zapošljavanje osoba s invaliditetom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Petar FABIJAN

Zadarska županija, kao nositelj projekta REACH-out - osposobljavanje nezaposlenih za pomoć pri radnom angažiranju osoba s intelektualnim teškoćama, organizira predstavljanje priručnika "Zapošljavanje osoba s invaliditetom" namijenjenog poslodavcima. Predstavljanje će se održati u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije danas u 13 sati.

Priručnik za poslodavce predstavit će njegovi autori dr. sc. Višnja Perin i mr. sc. Dubravko Bacalja koji će pokušati ukazati da invalidnost nije obilježje osobe već niz činitelja od kojih mnoge stvara društveno okruženje. Ono što ljude čini nesposobnima je kompleksna mreža različitih diskriminacija sačinjena od negativnih socijalnih stavova, te kulturalnih i prostornih prepreka, a što rezultira ekonomskom marginalizacijom i socijalnim isključivanjem. Cilj ovog priručnika je ukazati na konkretne postupke kojima se izjednačavaju mogućnosti osoba s invaliditetom na tržištu rada, a njihove mogućnosti čine vidljivim i dostupnim potencijalnim poslodavcima, ali i široj javnosti.

Osobe s invaliditetom su teško, a osobe s intelektualnim poteškoćama najteže zapošljiva kategorija nezaposlenih osoba uglavnom zbog toga jer prilikom zapošljavanja u središte pozornosti dolazi njihov invaliditet, a ne njihove mogućnosti i sposobnosti za određeno radno mjesto. Unatoč mjerama kojima se pokušava olakšati položaj osoba s invaliditetom na tržištu rada te povećati njihovu zapošljivost, njihov položaj nije doživio dramatična poboljšanja. Uzrok tome je slaba vidljivost potencijala ove populacije, nedovoljna informiranost o njihovim mogućnostima i sposobnostima, nedostatan uvid u prirodu njihova invaliditeta što zajedno vodi njihovoj društvenoj stigmatizaciji i omalovažavanju na različite načine.

Projekt REACH-out - osposobljavanje nezaposlenih za pomoć pri radnom angažiranju osoba s intelektualnim teškoćama započeo je u rujnu 2013. godine, a završava u travnju 2015. godine. Ukupna vrijednost projekta je 213.442,74 EUR, od čega Europski socijalni fond sufinancira 70,27% ukupne vrijednosti. Nositelj projekta je Zadarska županija, a provodi se u partnerstvu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Područnim uredom Zadar i Područnim uredom Bjelovar, Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Svjetlo iz Zadra, Društvom za pomoć mentalno retardiranim osobama Bjelovar te Agencijom za razvoj Zadarske županije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno