Započela gradnja vodovodne mreže u Paljuvu

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Vodovodne cijevi spremne za postavljanje

Jučer je bio veliki dan za Paljuv, selo u Općini Novigrad. Nakon godina čekanja i (ne)opravdanih obećanja prigodnom svečanošću započeli su radovi na izgradnji vodovodne mreže u Novom naselju.

Prema posljednjem popisu stanovništva u Paljuvu živi 371 stanovnik, od toga u Novom naselju 199.

- Riječ je o vodovodnoj mreži Novog naselja Paljuv u dužini od 4.330 metara u vrijednosti od 3.577.770 kuna bez PDV-a. Izvođač radova je zadarska Vodoinstalacija, rok izgradnje je do kraja godine, kazao je načelnik Joso Klapan.

EU financira 66 posto sredstava

- Istovremeno će se u vrijednosti od 600.000 kuna graditi i vodovodna mreža u starom dijelu Paljuva te u pridraškim zaselcima Narančići i Denone. Za potpuni završetak općinske vodovodizacije potrebno je još 1,5 milijuna kuna, obznanio je Klapan.

Vodeći partner u projektu je zadarski Vodovod koji je uvelike zakoračio u projekte koji će se financirati iz europskih fondova. Jedan od takvih projekata je i ovoj u kojem su projektni partneri općine Novigrad, Sukošan i Sv. Filip i Jakov. Vrijednost projekta je čak 12,1 milijuna kuna bez PDV-a.

- Projekt "Izgradnja dijelova sustava javne vodovodne mreže na području aglomeracije Zadar" financira EU s 66 posto, Hrvatske vode 24 posto, a partneri projekta sudjeluju s 10 posto sredstava, rekao je Tomislav Matek, direktor Vodovoda d.o.o. Zadar, te nastavio:

- Riječ je o izgradnji vodovodne mreže u Gorici, izgradnji glavnog razvodnog sustava nizvodno od Zemunika Gornjeg (Raštane Gornje, Veterinci, Mikulići...) te izgradnji vodovodne mreže u Paljuvu, pojašnjava Matek.

Na svečanosti otvaranja radova vodovodne mreže za Novo naselje Paljuv nazočili su i direktor Vodnogospodarskog odjela za slivove južnoga Jadrana Mirko Duhović, voditeljica službe korištenja voda VGO Split Irina Putica sa suradnicom Barbarom Vukman, direktor benkovačkog Vodovoda i odvodnje Hrvoje Bura te Anka Batur iz Vodovoda i Mladen Đerđa iz zadarske Elektre.

Osam lokacijskih i građevinskig dozvola

U ime izvođača radova Vodoinstalacije d.o.o. Zadar nazočio je direktor Davor Jurjević, a u ime nadzora radova IGH d.o.o. Zagreb Leonard Kvarantan.

- Svima koji žive u Paljuvu vodovod je od velikog značenja, to je velik korak za ukupni napredak ovog područja u bivšoj državi sustavno zapostavljenom, a u Domovinskom ratu opustošenom, naglašava Klapan, načelnik s 19-godišnjim stažem.

Nakon Novigrada i Pridrage i žiteljima Paljuva voda dolazi pred kućni prag. Uskoro će završiti priča o opskrbljivanju vode iz hidranata i cisterni, stoljetna priča o vodi iz seoskih bunara.

- Dobro se sjećamo kako smo poslije Oluje ovdje u Paljuvu, Novigradu i Pridragi zatekli pustoš. Nakon prognanstva, povratka, obnove kuća, što je bilo teško vrijeme za nas, zaokružimo još jednu veliku cjelinu. A kad smo prije 17 ili 18 godina krenuli u to, davali su nam zaista male šansa jer je to veliki pothvat. Ipak smo uspjeli u tome, pred samim smo finišem, zadovoljno će Klapan.

Koliko je to bio veliki i zahtjevan posao dovoljno je reći da je za sve faze radova trebalo ishoditi osam lokacijskih i osam građevinskih dozvola.

- Za 70 kilometara nove vodovodne mreže u Općini Novigrad uloženo je preko 35 milijuna kuna, zaključio je Joso Klapan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno