Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Djelatnici silaze u prizemlje jer osobe invaliditetom do njih ne mogu

18.02.2019. 12:21
Djelatnici silaze u prizemlje jer osobe  invaliditetom do njih ne mogu


Od 1955. godine, kada je zgrada Područne službe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Zadar i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Zadar prema idejnom rješenju Ivana Vitića počela s izgradnjom, pa sve do danas, 64 godine poslije, osobe s invaliditetom, jedva pokretne umirovljenike, trudnice…, oblijeva znoj kada znaju da moraju otići "predati papir" ili "javiti se u sobu xy". Nevjerojatno je da niti nakon toliko godina u zgradi gdje se nalaze oba Zavoda nije riješen ili barem olakšan pristup osobama koje nisu u mogućnosti podnijeti veći fizički napor ili su, općenito, nepokretne, a trebaju usluge djelatnika koji se nalaze u prostorijama na 1. i 2. drugom katu?! 
Da bi se popeli na 2. kat zgrade gdje se nalaze prostorije HZZO-a, među ostalim i "ozljede na radu", te "komplikacije u trudnoći", osoba mora prijeći 100 stepenica (50 gore, 50 dole), što je nevjerojatan apsurd jer se npr. trudnica s komplikacijama ne bi smjela uopće kretati, a kamoli penjati stepenicama! Prostorije HZMO-a nalaze na 1. katu i priča je identična. Nema lifta, rampe…, bilo kakvog pomagala koji bi olakšao pristup teže pokretnima.
Nepremostivo stubište
Kontaktirali smo Službu za odnose s javnošću HZZO-a kako bismo dobili odgovore na pitanja o temi koja, malo je reći, graniči s apsurdom. Zar je rješenje da se u 21. stoljeću djelatnici Zavoda spuštaju u prizemlje i na taj način rješavaju "papire" osoba s invaliditetom jer oni ne mogu osobno doći do njih? 
Iz HZZO-a odgovorili su nam kako je poslovnom prostoru u prizemlju (šalter sala i pisarnica) omogućen pristup osobama s invaliditetom dok se na drugi kat može doći jedino stubištem jer dizala nema. S obzirom na navedeno, osobama s invaliditetom ograničen je pristup. 
Ugradnja dizala bila je predviđena, ali…
– Svim osobama s invaliditetom koje su u nemogućnosti doći na drugi kat, djelatnici HZZO-a stoje na raspolaganju na način da se spuštaju u prizemlje i pomažu im u ostvarivanju njihovih prava. Ugradnja dizala bila je predviđena u postupku rekonstrukcije zgrade koja se duži niz godina planira, no do danas nije realizirana, odgovorili su podsjetivši kako je u tijeku postupak prodaje ove poslovne zgrade, a s obzirom na njeno loše stanje, suvlasnici su nakon izvršene procjene tržišne vrijednosti zgrade i predinvesticijske studije isplativosti (rekonstrukcija poslovne zgrade u odnosu na kupnju novog poslovnog prostora) odlučili da je ekonomski isplativije i svrhovitije prodati ju, ali tek nakon što HZZO i HZMO pronađu odgovarajući poslovni prostor za smještaj svojih stručnih službi u Zadru. Osim lošeg stanja zgrade, kao veliki minus te također jedan od razloga prodaje je i njena nepristupačnost (automobili joj ne mogu pristupiti). Za kupnju zgrade javilo se trgovačko društvo Centar
Stoga je 22. listopada 2018. godine objavljen Javni poziv za prikupljanje pisanih ponuda za kupnju nekretnine u Zadru, na internetskim stranicama HZMO-a i HZZO-a, te u Jutarnjem listu i Zadarskom listu. Na Javni poziv pristigla je Ponuda trgovačkog društva Centar d.o.o. iz Zadra koja udovoljava uvjetima iz Javnog poziva. Konačna odluka o prihvaćanju odnosno neprihvaćanju navedene ponude još nije donesena od strane HZZO-a niti HZMO-a, naveli su iz Službe za odnose s javnošću napomenuvši kako je  prilikom kupnje poslovnog prostora obvezna i kupnja parkirnih garažnih mjesta po kriteriju za urede 3 PGM/100m2 GBP, s time da će HZZO i HZMO osigurati parkirna mjesta za invalide i invalidne osobe, dok će ostali korisnici usluga HZZO-a i HZMO koristiti parking na javnoj površini ili garaži, što će samostalno plaćati.
Vještačenje se obavlja u dvorištu 
Situaciju sa stepenicama i nepristupačnosti unutar zgrade oba Zavoda prokomentirao nam je i predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije Jozo Kasipović, potvrdivši kako je istina da se, kada dođu osobe s invaliditetom, djelatnici Zavoda spuštaju u prizemlje. Međutim, isto tako naglašava kako unatoč izlasku u susret, to svakako nije dobro rješenje. 
– Naravno da bi bilo bolje da osoba sama može doći do ureda koji mu treba, a ne da se tako ozbiljne situacije rješavaju na hodniku. I ne radi se tu samo o osobama s invaliditetom koje su u kolicima. Usluge Zavoda svakodnevno trebaju i teže pokretni umirovljenici (na štakama i sl.), trudnice…, osobe kojima je teško prijeći sve te stepenice da bi došle do "odredišta", kazao je Kasipović istaknuvši pritom još veći problem s kojim se svakodnevno bore.
– To je Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u Ulici Braće Bilišić, kod crkvice Gospe od Zdravlja. Tu osobe s invaliditetom uopće ne mogu ući. Do prostorija u kojima se nalazi Zavod vode stepenice kojima mi ne možemo proći, pa se ponavlja ista praksa iz zgrade Zavoda za mirovinsko i zdravstveno, djelatnici izlaze u dvorište i tamo obavljaju vještačenje, opisuje nam još jedan apsurd Kasipović. 
Kaže kako su već slali Ministarstvu upite da se nešto promijeni ili prilagodi, ali do dandanas stanje je nepromijenjeno.
– Svjesni smo da je je teško intervenirati u infrastrukturu starog dijela grada, ali smatramo da bi se ljudima trebalo nekako olakšati, pogotovo kada je institucija tu zbog njih, kazao je Kasipović dodavši kako, pored starih, niti novije zgrade nisu prilagođene starijima i osobama s invaliditetom te kako se bez njihove intervencije nitko oko toga ne brine.


 


 




HZMO: Prodaja kvalitetnije rješenje od rekonstrukcije


Iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji je uz HZZO i Zadarskau županijau jedan od suvlasnika zgrade, također smo dobili odgovor na pitanje o neadekvatnosti prostora.


– Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje većinu poslovanja sa strankama obavlja koristeći šaltere koji se nalaze u prizem[ju, no dio usluga za korisnike obavlja se i na prvom katu zgrade, što predstavlja problem osobama s posebnim potrebama s obzirom na to da zgrada nema dizalo. U takvim slučajevima, strankama se izlazi u susret i pruža im se puna usluga u dijelu prostorija Zavoda u prizemlju, u zoni osigurane pristupačnosti, odgovorili su dodavši kako su svjesni da to ne može biti trajno rješenje problema pristupačnosti, te da se iz tog razloga, zajedno s ostalim suvlasnicima, radi na pronalaženju trajnog rješenja. 


Budući da je riječ o staroj zgradi, koja je dijelom i zaštićena (pročelje je projektirao poznati arhitekt Ivan Vitić), iz HZMO-a tvrde kako bi obnova i rekonstrukcija, posebno većih razmjera, a koja bi uključivala ugradnju dizala, zahtijevala znatna ulaganja koja bi snosili suvlasnici. Stoga se još uvijek propituje mogućnost prodaje zgrade i kupnja novog prostora, kao potencijalno kvalitetnijeg rješenja od rekonstrukcije postojeće zgrade, objasnili su.


– U skladu s tim, HZMO i HZZO objavili su javni poziv za prikupljanje pisanih ponuda za kupnju nekretnine – poslovnoga prostora u Zadru, za potrebe rada i smještaja stručnih službi oba Zavoda. Postupak kupnje nekretnine još nije okončan, stoga će se i natječaj za prodaju postojeće poslovne zgrade u Ulici Šimuna Kožičića Benje 2 na Poluotoku pokrenuti ako se postigne dogovor među suvlasnicima zgrade, zaključuju u HZMO-u.