Baričević kuću prijavio na samo 30.000 kuna jer je riječ o ruševini

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Načelnika Jasenica prozivaju zbog »čudnih cijena«
Riječ je o kući zapaljenoj u ratu, a u imovinskoj kartici nemam prostora za pojasniti to jer je takva nomenklatura, odnosno nema mogućnosti za pojašnjenje. Druga je kuća u kojoj živim, te brvnara na Velebitu koja je također djedovina, pojašnjava načelnik
HRVATSKA ZAJEDNICA OPĆINA
Prošle godine našao se na »Top listi najbogatijih HDZ-ovaca« - Martin Baričević

Nacionalni mediji bave se ovih dana imovinskim karticama saborskih zastupnika, otkrivajući nelogičnosti u podacima o prijavljenim nekretninama i njihovim vrijednostima. Javnost se tako posebno zabavlja nesrazmjerom prijavljenih kvadrata njihovih kuća i vrijednostima koje su za njih naveli.
Među zastupnicima koji su istaknuti kao oni za koje se smatra da su naveli netočne podatke, odnosno »čudne cijene« kuća je i HDZ-ov zastupnik iz Zadra Martin Baričević. Načelnik Jasenica naveden je zbog činjenice da je za kuću s okućnicom od čak 2.106 metara četvornih upisao vrijednost od tek 30 tisuća kuna. U jednoj je analizi tako istaknuto da Baričević u Jasenicama ima i kuću s okućnicom od 549 kvadrata, no njena je vrijednost procijenjena na 1,3 milijuna kuna, kako je sam u kartici naveo.
I dok se neki čude otkud ovako smiješna cijena za kuću i okućnicu od preko dvije tisuće kvadrata, mi smo nazvali Baričevića želeći iz prve ruke provjeriti o čemu je riječ. Je li se načelnik malo poigrao s vrijednostima svoje nekretnine ili je ipak riječ o nečem drugom?
A evo što nam je načelnik odgovorio na pitanje o tome kako to da nekretnina ovolike površine vrijedi tek nekoliko desetaka tisuća kuna:

Druga kuća od 1,3 milijuna kuna

- Riječ je o kući zapaljenoj u ratu, a u imovinskoj kartici nemam prostora za pojasniti to jer je takva nomenklatura, odnosno nema mogućnosti za pojašnjenje. Druga je kuća u kojoj živim, te brvnara na Velebitu koja je također djedovina, pojasnio nam je Baričević koji se u analizama imovinskih kartica saborskih zastupnika još prošle godine našao na - »Top listi najbogatijih HDZ-ovaca«.
Za njega se tako često navodi da posjeduje impresivan popis nekretnina: 1.013 metara četvornih građevinskog zemljišta u Jasenicama kojih je u karticu upisao kao vlasništvo supruge, vrijedno 100 tisuća kuna. Tu je i zemljište, također u Jasenicama, od 162 kvadrata vrijedno pet tisuća kuna. Navodi se i već spomenuta kuća s okućnicom u Jasenicama od 2.106 kvadrata, kojoj mediji redovito ističu vrijednost od tek 30 tisuća kuna, zatim kuća od 549 kvadrata, vrijedna preko milijun kuna, građevinsko zemljište od 683 kvadrata u Korenici, procijenjeno na 10 tisuća kuna, te ono u Jasenicama od 473 kvadrata u vrijednosti od 100.000 kuna.
HDZ-ov načelnik tako je često bio metom raznih analiza i spekulacija, no naš je list konačno pojasnio o čemu je riječ, odnosno da je naoko atraktivna nekretnina od nekoliko tisuća kvadrata zapravo - zemljište sa spaljenom kućom.

Glasovac među najsiromašnijima

Za razliku od HDZ-ovog saborskog zastupnika Martina Baričevića, u oči upada - ali iz sasvim drugih razloga - i imovinska kartica SDP-ove zastupnice Sabine Glasovac. Naime, ona se, za razliku od Baričevića kojeg svrstavaju među »bogatije zastupnike« - navodi među »siromašnijima«. Zavirili smo stoga i u njezinu imovinsku karticu, a evo koji je razlog ove etikete za poznatu zadarsku zastupnicu.
Naime, Glasovac je u rubrici »Podaci o nekretninama« navela »Ne postoji«, upisujući tek vlasništvo nad automobilom Opel Insignia iz 2016. vrijednog 150 tisuća kuna te deviznu štednju od 15.346,76 eura. Kao što je poznato, SDP-ovka je napustila Zadar i posvetila se dužnosti saborske zastupnice nakon ostavke na mjesto predsjednice Gradskog odbora u svibnju 2018. godine. Mjesto šefice zadarskog SDP-a preuzela je još 2013. godine, no kako vidimo nije dovršila drugi mandat, prije svega zbog loših rezultata stranke na lokalnim izborima.
S obzirom da je dugi niz godina saborska zastupnica, a znamo kakve oni imaju plaće (i ostale subvencije), mnogima je nejasno kako to da poznata SDP-ovka sebi nije uspjela osigurati stambeni prostor, odnosno zašto je njena rubrika o nekretninama potpuno prazna.

Vučetić samo stan od 53,7 kvadrata

Kada govorimo o zastupnicima s malim brojem nekretnina, svakako treba spomenuti i nezavisnog Marka Vučetića koji čak ne prima ni saborsku plaću, s obzirom da se opredijelio za onu profesorsku na Sveučilištu u Zadru odričući se saborske plaće. Vučetić je pod nekretninama tako naveo stan od samo 53,7 kvadrata kojega je u trenutku podnošenja, 2016. godine, procijenio na 680 tisuća kuna. Naveo je da ga je stekao »financijskim sredstvima roditelja«.
Drugih nekretnina Vučetić nema i pod pokretninama je naveo tek automobil Suzuki vitaru star pet godina za kojega smatra da je u godini prijave vrijedio 100 tisuća kuna, što znači da danas vrijedi mnogo manje. Prije tri godine u karticu je pak upisao i štednju od nesamostalnog rada u visini od 50 tisuća kuna, a danas ta štednja iznosi 200 tisuća kuna.
Ostali zadarski zastupnici imaju podatke javnosti već poznate, zbog čega i nisu bili predmetom najnovijih analiza. No Baričević, Glasovac i Vučetić doista su specifični slučajevi, osobito Baričević za kojega se ovih dana u medijima stalno vrti konstatacija da »ima tri kuće s okućnicama«. Za one koji ga smatraju jednim od najbogatijih HDZ-ovaca, utješan je podatak da ipak nije riječ o tri kuće, već o jednoj od 1,3 milijuna kuna te da je druga ruševina i treća - brvnara.

Povjerenstvo kaznilo Baričeviću jer nije prijavio svu imovinu

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još 2018. godine sankcioniralo je Martina Baričevića, s obzirom da u imovinskoj kartici nije prijavio svu imovinu. Postupak je protiv njega pokrenut zbog kršenja odredbi iz članka 8. i 9. ZSSI-a, koje proizlazi iz propusta da po pisanom pozivu Povjerenstva priloži odgovarajuće dokaze potrebne za usklađivanje prijavljene imovine u izvješćima o imovinskom stanju dužnosnika s imovinom utvrđenom u postupku provjere na temelju pribavljenih podataka od nadležnih državnih tijela.
- Povjerenstvo je u postupku redovite provjere podatka iz podnesenih izvješća o imovinskom stanju utvrdilo da dužnosnik Martin Baričević u podnesenim izvješćima nije naveo nekretnine k.č.br. 758/477, 758/478 i 758/483, k.o. Jasenice, dok za nekretninu k.č.br. 758/449 k.o. Jasenice dužnosnik nije naveo točnu površinu, kažu u Povjerenstvu.

SABINA GLASOVAC POSJEDUJE SAMO OSOBNI AUTOMOBIL

SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac svrstava se među "siromašnije zastupnike". Glasovac je u rubrici "Podaci o nekretninama" navela "Ne postoji", upisujući tek vlasništvo nad automobilom Opel Insignia iz 2016. vrijednog 150 tisuća kuna te deviznu štednju od 15.346,76 eura.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno