Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dragan Župan sporazumno raskinuo ugovor sa Zadrom

19.02.2020. 16:30


Dragan Župan od jučer više nije igrač Nogometnog kluba Zadar. Dugogodišnji kapetan momčadi sa Stanova, u prošloj polusezoni u ulozi dokapetana, sporazumno je raskinuo ugovor s matičnim klubom. Veliki je to gubitak za momčad Zadra koju u subotu očekuje prva utakmica proljetnog dijela prvenstva u Trećoj HNL jug protiv Splita. Prije Župana ispisnicu je unatrag nekoliko dana zatražio jedan od ponajboljih igrača Zadra u jesenskom dijelu sezone Domagoj Muić koji će nogometnu karijeru nastaviti u drugoligašu Solinu. To je definitivno znak da na Stanovima, nakon objave da je Klub blokiran, kola idu nizbrdo i za očekivati je, iako to nitko u Krševanovom gradu ne priželjkuje, da se nastavi daljnje osipanje momčadi koja je bez većih problema mogla konkurirati za povratak u Drugu HNL.


Pokrenuta lavina
Međutim, stečaj koji je vrlo vjerojatan s obzirom na ponašanje Upravnog i Nadzornog odbora, tj. njihovo nečinjenje da se išta popravi na financijskom planu, doveli su do toga da igrači pomalo dižu ruke od svega. To uostalom i ne čudi s obzirom na to da je u pitanju njihova egzistencija nakon što im je direktor jasno i glasno rekao da novaca za plaće nema i ne zna se hoće li ih uopće biti. Uostalom, dio njih je već prolazio ovu katarzu sa Zadrom kada punih godinu i pol dana nisu imali niti jednu isplaćenu plaću. Čini se da je lavina krenula, a vrlo vjerojatno s obzirom na sve što se događalo, odgovorni u NK Zadru niti ne pretpostavljaju kakve će nesagledive posljedice imati. Kako za prvu momčad i trenerski kadar, tako i za Školu nogometa koja se tek nedavno donekle oporavila od posljedica prošlih vremena.No, vratimo se mi Draganu Županu, definitivno igraču o kojem će se u budućnosti govoriti kao o vrlo važnom kotačiću povijesti Nogometnog kluba Zadar. Bez obzira na to što će taj klub, vrlo vjerojatno, ubrzo prestati postojati. Tužan je ovo dan za zadarski nogomet kada se na ovakav način i iz ovih razloga rastaje sa svojim legendama, sa svojom »dicom«. Ali tužan je i za Župana koji jučer nije mogao suspregnuti emocije nakon što smo doznali vijest o njegovom odlasku sa Stanova. Potvrdio nam je Župan da je jednostavno prelomio i donio ovu odluku te da je jučer obostrano potpisan sporazumni raskid ugovora.


Emotivni Župan
– Iskreno, ovo je jako težak i emotivan trenutak za mene. NK Zadar je bio i ostat će moj klub i jako teško mi je pronaći riječi kojima bih opisao svoju emociju u ovome trenutku. Ogromna tuga, možda je to najbliže onome što osjećam. Dugo godina sam nosio kapetanske traku i to je za mene bio najljepši osjećaj na svijetu koji me ispunjavao beskrajnim ponosom. Hvala Zadru na predivnim trenucima i prilici koju mi je pružio. Nadam se da sam mu se, barem jednim dijelom, odužio svojim partijama u, za mene, najsvetijem dresu na svijetu.




»NK Zadar je bio i ostat će moj klub i jako teško mi je pronaći riječi kojima bih opisao svoju emociju u ovome trenutku. Ogromna tuga, možda je to najbliže onome što osjećam.
Dragan Župan


Zašto je došlo do ovog, pomalo neočekivanog rastanaka vas i NK Zadra?
– Previše puta sam sa Zadrom prolazio ovakve situacije u kojima se priča o gašenju kluba. U situaciji u kojoj se ne zna što će biti sutra, u kojoj se ne zna hoće li biti za plaće i idemo li u stečaj, odlučio sam da je došlo vrijeme za rastanak. Na kraju sam svoje igračke karijere i ne želim da završi ovakvo. Pun sam emocija i u takvom stanju mi je teško pričati o tome. Niti NK Zadar, niti ovaj grad nisu zaslužili da se događaju ovakve stvari. Kada se stvari malo slegnu reći ću sve što mi je na srcu i o tome kakvo stanje vlada u klubu. Kažu da je jutro uvijek pametnije od večeri – kazao nam je jučer vidno razočarani »kapetan« Dragan Župan.


O AKTUALNOJ SITUACIJI
Niti NK Zadar, niti ovaj grad nisu zaslužili da se događaju ovakve stvari. Kada se stvari malo slegnu reći ću sve što mi je na srcu i o tome kakvo stanje vlada u klubu, kazao je Župan


Nogometni put Dragana Župana
S nogometnom se Župan (1982.) kao osmogodišnjak upoznao baš na Stanovima. Već nakon dvije godine prešao je u mlađe kategorije Arbanasa, a sa 16 godina pod svoje ga je skute uzeo splitski Hajduk. Nakon isteka juniorskog staža Župan je godinu dana odradio u Uskoku, tada drugoligašu. Potom je raskinuo ugovor s Hajduk i prešao u Šibenik, koji je kao i Zadar tada bio prvoligaš. Publici na Stanovima ostao je sjećanju kad je u svibnju 2002. odličnom igrom predvodio (zabio i jedan gol) Šibenik do 3:2 pobjede na Stanovima. Ta je utakmica skoro otpratila Zadrane u niži rang, a kako je sam Župan svjedočio u jednom velikom intervjuu za Zadarski list, to mu je bo jedan od najtežih dana u njegovoj igračkoj karijeri. Na kraju se Zadar provukao ispred Pomorca i Šibenika te ostao u ligi. U Zadar se vraćao u više navrata, a »plavi« dres u kontinuitetu nosi od 2016./17. kada je u matični klub stigao iz županijskog prvoligaša Škabrnje. U međuvremenu igrao je za Međimurje (Čakovec), Istru 1961, Raštane, Velebit (B). S osam golova u 28 utakmica u sezoni 2017./18. vodio je Zadar prema povratku u Drugu ligu. U sezoni 2018/19. u Drugoj HNL zabilježio je 21 nastup postigavši 5 zgoditaka te bio jedan od najboljih igrača Zadra za što je dobio Trofej Zadarskog lista »Hrvoje Ćustić« namijenjen najboljem igraču Zadra za tu sezonu. Prošle jeseni u 11 utakmica u Trećoj ligi na terenu je bio 826 minuta, a postigao je dva gola. U Prvoj HNL debitirao je u sezoni 2002./03. (Šibenik), odigrao je ukupno 116 utakmica (60 za Zadar), a postigao je 15 golova (11 za Zadar). Ukupno je za Zadar sakupio 193 nastupa, samo sedam mu je nedostajalo do okruglih 200. Sve su ovo brojevi vrijedni svakog divljenja.