Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Impresioniran sam projektima oko obnovljivih izvora energije

19.02.2020. 08:45


Zamjenik župana Šime Mršić sa suradnicima primio je u Domu Zadarske županije voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ogniana Zlateva. Zlatev je stigao u Zadarsku županiju kako bi se upoznao s aktivnostima koje provode županijske ustanove u cilju približavanja europskih institucija građanima te kako bi razgovarao o mogućnostima buduće suradnje s Predstavništvom EK-a.
Zamjenik Mršić upoznao je Zlateva s aktualnim projektima koji se provode u Zadarskoj županiji, s naglaskom na one koje su financirani sredstvima iz EU fondova. Istaknuo je kvalitetnu suradnju koju Zadarska županija ima s hrvatskim predstavništvom Europske komisije još od vremena pretpristupnih fondova. Jedan od konkretnih primjera te suradnje je Informacijski centar Europe Direct Zadar (EDIC), koji, kao glavno sredstvo EU koje svojim radom podupire rad Predstavništva EK i informacijskih ureda Europskog parlamenta na lokalnoj i regionalnoj razini, u Zadarskoj županiji djeluje od 2014. godine.


Aktivnosti EDIC-a Zadar
– Kroz ovo vrijeme EDIC je vrlo aktivno radio na informiranju građana o Europskoj uniji. Promidžbene aktivnosti bile su vrlo intenzivne, a osobito je značajno reći da je svake godine upravo EDIC bio nositeljem organizacije obilježavanja Europskog tjedna u našoj županiji. Određene aktivnosti ponekad su bile i dijelom programa naših Županijskih dana te su nailazile na interes naših sugrađana, istaknuo je Mršić.


»Zbog nedavnog premještaja EDIC-a Zadar u zgradu u kojoj je agencija Zadra Nova imamo konkretan primjer kako na najbolji mogući način iskoristiti EU sredstva za provedbu kvalitetnih razvojnih projekata
Šime Mršić, zamjenik župana




Od prosinca prošle godine, a zahvaljujući činjenici da je na staroj lokaciji započela izgradnja Centra za kreativne industrije koji se gradi sredstvima iz EU fondova, EDIC je svoje novo mjesto pronašao u prostorima razvojne agencije Zadra Nova.
– Možda je taj novi smještaj i logičan s obzirom na činjenicu da je upravo Zadra Nova ona točka u Zadarskoj županiji čija je temeljna zadaća prije svega priprema i provedba projekata financiranih iz EU sredstava. Sada na jednom mjestu imamo informaciju o svemu onome što je ulazak u EU donio našim građanima, ali i konkretan primjer kako na najbolji mogući način iskoristiti EU sredstva za provedbu kvalitetnih razvojnih projekata, dodao je Mršić.


Idealni zadarski primjer
Ognian Zlatev iskazao je zadovoljstvo boravkom u Zadarskoj županiji istaknuvši kvalitetnu suradnju koju su ostvarili s EDIC-om. Posebno je bio impresioniran projektima i aktivnostima na području obnovljivih izvora energije u kojima je Zadarska županija vodeća u Hrvatskoj, naglasivši da se oni idealno uklapaju u Europski zeleni plan, koji je jedan od ključnih strateških mjera Europske komisije.
– Zadarska županija i EDIC idealni su primjeri kako lokalna zajednica koristi sve blagodati koje pruža članstvo Hrvatske u EU. Pri tome ne mislim samo na povlačenje sredstava iz EU fondova, već i na činjenicu kako sama razmjena kvalitetnih ideja može utjecati na razvoj ove regije, poručio je Zlatev koji je boravak u Zadarskoj županiji iskoristio za posjet gradilištu Centra za kreativne industrije na Relji te obilazak Agencije za razvoj Zadarske županije Zadra Nova u čijim je prostorijama smješten EDIC centar Zadar.