Kostimi likova iz commedie dell’arte izloženi u pravo, karnevalsko vrijeme

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
U Kneževoj palači otvorena izložba kustosice Marije Šarić Ban
Izložba je edukativnog karaktera, a prate je i radionice izrade maski na kojima će sudjelovati učenici zadarskih osonvnih škola. Na radionicama će se nadopunjavati već postojeće maske bez lica, izrađene na balonima, kako bi dobile lice, a radionice će se održavati u terminima od danas, 19. do četvrtka, 27. veljače
IVANA PAVLOVIĆ - NARODNI MUZEJ
Zadrani zainteresirani za komediju maski u ovo karnevalsko vrijeme

Jučer je u Edukativnoj dvorani Kneževe palače otvorena izložba kostima autorice i kustosice Marije Šarić Ban. Izložba, koja nosi naziv »Komedija maski« predstavlja renesansni kazališni oblik La Commedia dell’arte, baziran na tipiziranim likovima i maskama.

Scenski prostor je ulica

Na izložbi je izloženo trinaest kostima raznovrsnih likova iz commedie dell’arte, kostimografkinje Marije Šarić Ban, a riječ je o kostimima iz predstave »Otello«, u izvedbi Kazališta lutaka Zadar, kostimima iz predstava »Ukroćena goropadnica« Williama Shakespearea i »Skupa« Marina Držića iz GK Komedija iz Zagreba.
Commedia dell’ arte se, naime, naziva i komedija maski, a njena obilježja su profesionalizacija, maske i improvizacija.
- Sredinom 16. stoljeća pojavljuje se jednostavna vrsta predstave bazirana isključivo na glumačkoj igri, tipizirana kostimom i maskom koja se nikad nije mijenjala, a prihvatili su je svi društveni slojevi, kaže Marija Šarić Ban, ističući kako je Commedia dell’ arte nazivana i talijanska narodna komedija jer izlazi iz narodne kulture i tradicije. Među likovima izdvaja se prepoznatljivi Harlequin, lukav i drzak sluga koji nosi tipičan kostim od šarenih krpica i kožnu masku s roščićem, a odjeća mu je uvijek sa zakrpama.
Cilj izložbe je, doznajemo dalje od autorice, da se ovaj kazališni oblik približi Zadranima, a posebno u ovo karnevalsko vrijeme.


"Sredinom 16. stoljeća pojavljuje se jednostavna vrsta predstave bazirana isključivo na glumačkoj igri, tipizirana kostimom i maskom koja se nikad nije mijenjala, a prihvatili su je svi društveni slojevi"

Marija ŠARIĆ BAN

Scenski prostor commedia dell’ arte je ulica, uz sajmišta i trgove, a scenografije najčešće nije ni bilo ili je svedena na jedan predmet. Svaki lik je imao točno određeni poseban kostim i masku koja je pokrivala čelo, oči i nos, dok su usta bila otvorena. Commedia dell’ arte razvila se u svojim beskrajnim oblicima kao kazalište visoko stiliziranih umjetnih figura.

Izložbeno-edukativni projekt

Inače, izložba Marije Šarić Ban osmišljena je u Dizajnerskom studiju Narodnog muzeja Zadar u razvoju, a cilj ovog izložbeno-edukativnog projekta je predstavljanje Dizajnerskog studija NMZ u razvoju i njegov doprinos razvoju muzejske edukacije na području likovnih i izvedbenih umjetnosti, te razvoja muzejskih suvremenih praksi. Namjera je predstaviti Dizajnerski studio kao platformu za razvoj muzejskog odjela za tekstil koji u sebi objedinjuje razvoj stvaranja novih muzejskih zbirki na području tapiserija, kostimografije, scenografije, lutkarstva, odijevanja i mode.
Izložba je edukativnog karaktera, a prate je i radionice izrade maski na kojima će sudjelovati učenici zadarskih osonvnih škola. Na radionicama će se nadopunjavati već postojeće maske bez lica, izrađene na balonima, kako bi dobile lice, a radionice će se održavati u terminima od danas, 19. do četvrtka, 27. veljače u suradnji s pedagoginjom Lucijom Sekulom.
Izložba će ostati otvorena do 20. ožujka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno