Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Na mladima ostaje baštiniti mir u svijetu

19.02.2020. 15:30


Prigodnim programom u Samostanu sv. Frane jučer je svečano obilježena 662. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira koji je 18. veljače 1358. godine potpisan upravo u sakristiji ove crkve. Zadarskog mira, nakon kojeg je Zadar doživio najveći prosperitet u cijeloj svojoj povijesti, prisjećamo se na ovaj način već osmu godinu zaredom, uz članstvo Grada Zadra u Europskoj mreži mjesta mira. U organizaciji, uz Grad, sudjeluju Samostan sv. Frane u Zadru i OŠ Zadarski otoci. Program je započeo unošenjem Zastave mira u crkvu sv. Frane u izvedbi Dječjeg folklornog sastava Donatići, Kralja i kraljice, Knezova Posedarskih i Kazališta Posedarje.
Fra Ante Kekez, gvardijan samostana Sv. Frane ispričao je nekoliko zanimljivosti o samom samostanu kojima se, kako je rekao, možemo ponositi i diviti im se.


Sv. Franjo želio da fratri budu mirotvorci
– Ovo je jedan od najstarijih samostana na području Hrvatske i najstarija katolička crkva u Dalmaciji. Prema predaji, sv. Franjo Asiški je 1212. godine zbog protivnih vjetrova bio bačen na našu obalu i zaustavio se u Zadru te je bio izravno svojim stopama na mjestu ovog samostana. Kaže priča da je sv. Franjo čudesno ozdravio opaticu, glavnu časnu sestru u Benediktinskom samostanu te da su mu onda u znak zahvalnosti benediktinke darovale komad svog vrta na kojem je kasnije sagrađen ovaj samostan. Upravo je zadarskim franjevcima papa Grgur IX. poslao originalnu bulu s kojom ih obavještava da je proglasio sv. Franju Asiškog svetim te da će se njegov blagdan slaviti 4. listopada, ispričao je, između ostalog Kekez, dodavši da je sv. Franjo želio da fratri budu mirotvorci, a tome upravo ide u prilog potpisivanje glasovitog Zadarskog mira u sakristiji ovog samostana. U ime OŠ Zadarski otoci prisutne je pozdravila učiteljica savjetnica Anamarija Botica Miljanović, voditeljica Muzeja u školi, koja zajedno s Anitom Gržan Martinović iz Grada Zadra, koordinira ovim projektom.
– Kroz projekt Baština i kultura mira naša škola njeguje odgoj za mir te uči djecu kako baštiniti mir, istaknula je Botica Miljanović.
Dina Bušić, gradska pročelnica za kulturu i sport, zahvalila se svima koji su doprinijeli obilježavanju Zadarskog mira.
– Zadarski mir je označio društvenu i gospodarsku prekretnicu te je nakon njega uslijedilo razdoblje napretka u Zadru, ali i čitavoj regiji. Mi ovdje jako cijenimo mir i iskusili smo i nedavno što znači izgubiti ga. Zato nam je obveza širiti kulturu mira i međusobnog razumijevanja te suradnje, a mladi su ti koji tome mogu najbolje pridonijeti jer nisu opterećeni predrasudama. Budimo svi promicatelji mira u svemu što radimo i gdje god se nalazili, kazala je Bušić.


Potpisivanje u crkvi sv. Frane
Povijest Zadarskog mira ispričao je doc.dr.sc. Antun Nekić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru. Zadar je u to doba Veneciji bio jako važan jer bez kontrole Zadra nije bilo puta prema Konstantinopolu za trgovinu niti kontrole istočnojadranske obale. Sve od sredine 12. stoljeća do Zadarskog mira, Zadar je bio pod upravom Mlečana, a bilo je u više navrata buna, kao i 16 mjeseci ratovanja s križarima kako bi se ta vlast svrgnula. No, tek je plodom urodila velika akcija 1357. godine, kad je vojska došla do Trevisa, pritiščući točku koja štiti Veneciju, dok su istovremeno Zadrani pritiskali Mlečane kod Citadele, a i drugi gradovi su se pobunili.
– U crkvi sv. Frane 18. veljače okuplja se sva elita ogromnog kraljevstva, od hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. preko svih važnih osoba u kraljevstvu. Potpisuju dogovor koji je poslan u Veneciju i na koji su Mlečani, pod pritiscima, pristali te prepustili dalmatinski prostor, od čega se Venecija nije mogla oporaviti još jako dugo.




Zadar u Europskoj mreži mira
Za Zadar, nakon toga slijedi zlatno doba koje je trajalo od 1358. do 1409. godine. Nikad više nije bio grad toliko moćan i jak kao nakon Zadarskog mira. Neka nam ta prošlost bude svima inspiracija, prvo u traženju mira, a vama mladima inspiracija za obrazovanje i stjecanje znanja jer jedino u tome leži napredak, rekao je Nekić.
Anita Gržan Martinović, voditeljica međunarodne suradnje u Gradu Zadru, istaknula je da Zadar ponosno čuva Zastavu mira još od 2012. godine, otkad je član Europske mreže mjesta mira.
– Želja nam je da obilježavanje Zadarskog mira postane nešto više od priredbe, da se razgrana kroz različite programe, tako i kroz školski program kako bi se obilježavanje nastavilo i u sljedećim generacijama, rekla je Gržan Martinović.
Kazala je, također, kako je na prošlogodišnjoj priredbi sudjelovao i predsjednik Europske mreže mjesta mira iz Portugala, Eduardo Basso te pročitala dio njegova pisma čestitke i poticaja koji je u ovoj prigodi poslao Gradu.
– Nakon što sam prošle godine sudjelovao u obilježavanju Zadarskog mira, vratio sam se kući, s još više uvjerenja da sve što radimo kroz Europsku mrežu mjesta mira ima smisla te da uspješno širimo kulturu mira, stoji u pismu Eduarda Basse.
Nakon programa u crkvi, u klaustru Samostana sv. Frane sudionici su izveli još nekoliko folklornih nastupa, fra Ante Kekez je blagoslovio prisutne i rekao Molitvu za mir, a sve je završilo puštanjem poruka balonima za mir u svijetu.


Folklor i klarinet
U programu su sudjelovali učenici OŠ Zadarski otoci, učenici Osnovne glazbene škole Sv. Benedikt iz Zadra, zatim KUD Zadarski tanac koji je u klaustru samostana izveo Hrvatsku promenadu te KUD Sv. Šime Rtina s tradicionalnim napjevom Pozdrav’te mi Velebita goru, Dalmaciju na sinjemu moru. Donatići su pjevali pjesmu Marina Karačića Sad je mir te otplesali Zadarski tanac. Dvije skladbe na klarinetu odsvirala je Kate Lenkić, učenica 3. razreda OGŠ Sv. Benedikt.