Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Predavanje Zorana Šćekića Uvod u Panmonizam

19.02.2020. 13:30


Ovog tjedna u tijeku su programi – koncert i dva predavanja čija je zajednička poveznica preispitivanje odnosa umjetnosti i znanosti, uma i srca, klasičnog i inovativnog. Nastupaju skladatelj i glazbeni inovator Zoran Šćekić i pijanistica Ana Žgur te koreografkinja i plesačica Marija Šćekić i radiolog dr. sc. Milan Radoš.
Večeras u 18 h u Multimedijalnoj dvorani Zoran Šćekić održat će predavanje Uvod u Panmonizam na koje je ulaz slobodan.
Sve što je proizašlo iz »glazbene radionice« Zorana Šćekića pobudi zanimanje uže i šire javnosti, katkad i kontroverzu. Njegove su inovacije na području instrumentacije i harmonije odjeknule u svjetskim razmjerima. Predavanje će pružiti odgovore na to što smo slušali, otvoriti i mnoga druga pitanja te predstaviti svojevrsnu prezentaciju multimedijalnog projekta s naglaskom na mikrotonalnoj glazbi i objektivnoj vezi znanosti i umjetnosti.
Zoran Šćekić je skladatelj, glazbeni inovator, aranžer i jazz gitarist. Osnivač je Udruge Humus te je autor multimedijskog projekta Panmonizam. Diplomirao na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu, a nakon diplome je nastavio postdiplomski studij kompozicije i aranžmana u Helsinkiju gdje je sudjelovao na Međunarodnom susretu glazbenih akademija kao predstavnik Muzičke akademije Sibelius. Kao skladatelj i gitarist sudjeluje na jazz festivalima, zagrebačkom Muzičkom biennalu i samostalnim koncertima pišući glazbu za big band, komorni orkestar, kao i glazbu za filmove, kazalište i, ples. Skladao je glazbu za nekoliko projekata organizacije Histeria Nova kao što su Sjena (2004), One (2002) i Mala tragedija (2011). Koautor je reizdanja knjige Muzika i matematika prof. dr. Zvonimira Šikića, te je autor knjige Five Limit Intervals – theory & praxis u kojoj objašnjava glazbeno geometrijski sustav.


Marija Šćekić i Milan Radoš: Tijelo i mozak – neuroznanost plesnog pokreta
Predavanje za širu javnost o prirodi interdisciplinarne suradnje između koreografkinje Marije Šćekić i radiologa, dr. sc. Milana Radoša, docenta Hrvatskog Instituta za istraživanje mozga i voditelja laboratorija za funkcionalno oslikavanje mozga Poliklinike Neuron iz Zagreba u procesu stvaranja plesne predstave Human Error. U petak u 19h u Koncertnoj dvorani braće Bersa, ulaz slobodan.